Nederland hoort nog van Energie Coöperatie Anneville - Winnaar 'Dijk van een Wijk'

'Doorgaans betekent een prijsuitreiking een einde. De prijs van € 10.000,- die vandaag wordt uitgereikt, is een begin!’. Hiermee opent de energieke moderator Lars Sorenson de finaledag ‘Een Dijk van een Wijk’ op woensdagmiddag 17 juni in het Haagse Museon.


  • Door

    Team Nudge

    24 juni 2015

Energie, groen, water of veiligheid in de wijk: daar draait het om bij de competitie ‘Een Dijk van een Wijk’. Heb je daarvoor als wijkteam een duurzaam idee, dan krijg je € 10.000,- voor de realisatie. Vanaf november 2014 is deze boodschap in heel Nederland verspreid. Dat levert 70 projecten op. Op basis van de meeste stemmen van de Nederlandse bevolking halen 5 wijkideeën de finaledag in het Haagse Museon. In 5 minuten tijd pitchen de projectleden voor een zaal met zo’n 70 toeschouwers en medefinalisten. Op de voorste rij zetelt de vijfkoppige jury. ‘Waar gaan jullie op jureren?’ vraagt moderator Lars Sorenson.

Draagvlak en groeipotentie

‘We kijken naar de impact op de wijk en daarbuiten,’ zegt de jury. ‘We kijken naar een haalbaar project waar ook andere wijken in Nederland van kunnen leren. Daarbij zou het mooi zijn als het project bewoners bereikt die nog geen flauw benul hebben van energiebesparing, het milieu of een duurzame samenleving.’

Uit het hart

‘Het woord is aan jullie!’ zegt Lars Sorensen tegen de finalisten. En dat zal de zaal weten. De finalisten hebben zich stuk voor stuk uitstekend voorbereid. Met films en foto’s onderbouwen zij hun verhaal. De presentaties zijn uit het hart gegrepen en overtreffen daarmee een gelikte show: de 5 finalisten stáán voor hun wijk en hun project. Opvallend is de aandacht voor kinderen. Wat kun jij doen voor natuur en milieu? De projecten laten zien wat kinderen en buurtbewoners kunnen doen. Nederlandse wijken kunnen zich laten inspireren door de sites van enkele finalisten, te weten Haarlemmer Kweektuin, Wijktuinen en Stationspark Deurne.

En de winnaar is…

De winnaar is Energie Coöperatie Anneville uit het Brabantse dorp Ulvenhout (met ruim 5.000 inwoners). Vertegenwoordiger Jean Nijssen begint met een retorische vraag: ‘Weet je wat 1 zonnepaneel oplevert aan energie? 250 Kilowattuur per jaar. Daar laad je 100.000 keer een mobiele telefoon mee op. Wij willen een aantal zonnepanelen laten plaatsen op het dak van basisschool De Klokkebei met haar 320 leerlingen. De zonnewinst maken we zichtbaar op een grote monitor in de ontvangsthal. Zo maken we iedereen op de school bewust van het energieverbruik.’

Lesprogramma

Jean Nijssen: ‘Daarbij ontwikkelen we een lesprogramma rondom duurzame energie, onder anderen in samenwerking met Maurits van Huijstee, schrijver van de educatieve kinderboekenserie Diego Zonnesteek. De start van dit project geeft de meeste kosten. Daarna kan dit lesprogramma zich als een olievlek verspreiden over andere scholen in Nederland.’

Van de Nederlandse wijk naar de Filippijnen 

De competitie vormt de Nederlandse pijler van het project ‘Een Dijk van een Wijk’. Met dit project zetten het Rode Kruis, CARE Nederland en Wetlands International zich in voor het leefbaarder en veiliger maken van wijken op Mindanao in de Filipijnen. De 150 betrokken wijken op de Filipijnen hebben op een catastrofale manier te maken met de thema’s van de competitie: energie, groen, water en veiligheid. Zo trokken er in 2014 ruim twintig cyclonen over de Filipijnen. Deze video vertelt meer. Het project op de Filipijnen wordt mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van ruim 2 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. De € 10.000,- aan prijzengeld voor de competitie in Nederland, is beschikbaar gesteld door Nudge.

Organisaties achter ‘Een Dijk van een Wijk’

Saamhorigheid en samenwerking zijn de sleutelwoorden van het project ‘Een Dijk van een Wijk’. Zo hebben het Rode Kruis, CARE en Wetlands International een hecht samenwerkingsverband op de Filippijnen. ‘We hebben met z’n allen impact op de aarde,’ stellen de partijen. ‘Daarom moeten we samen werken aan een duurzame wereld en aan sterke en veilige gemeenschappen. Samenwerking en een integrale aanpak, geven de versnelling die nodig is,’ Dat doen de partijen onder meer met gezamenlijke rampenteams en -scenario’s, ontwikkelt in samenwerking met de Filipijnse dorpsbewoners. 

Ambassadeur van de Filippijnen

Jaime Victor B. Ledda, ambassadeur van de Filipijnen in Nederland, ook van de partij op de finaledag, is dankbaar en enthousiast: ‘Wat is de overeenkomst tussen een Filipijn en een Nederlander?’ vraagt hij de zaal. ‘Wat mij betreft is dat saamhorigheid. Nederlanders voelen zich betrokken bij de problemen in ons land. Dat bewijst ook het project ‘Een Dijk van een Wijk’. Op de Filipijnen werken we samen aan de opbouw van het land en de groei van de economie. Groeit de economie, dan willen we dat iedereen, ook de natuur, daarvan profiteert.

Dit verslag werd geschreven door tekstschrijfster Therese van Warmendam. Op haar website vind je meer informatie over haar werkzaamheden. 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project