Kleding met een langer leven: nieuwe mode van oude wol

Wat hebben de Kledingbibliotheek, Kuyichi, Marks & Spencer en MudJeans met elkaar gemeen? Het zijn allemaal bedrijven die inhaken op de trend in circulaire mode. Trendanalist Lynsey Dubbeld schrijft over een nieuw initiatief. Het Amsterdamse Creative City Lab wil namelijk een circulaire collectie mode-items maken van lokaal geupcyclede wol. Must-haves voor iedereen die eens iets anders groens in de kledingkast wil hebben dan biokatoen of gerecyclede polyester.


  • Door

    Lynsey Dubbeld

    29 juni 2015

Nieuwe kleding van oude wol. Dat klinkt niet meteen modieus. Toch is dat precies de ambitie van het Recycle Lab for Circular Fashion. Ze willen high fashion van onze afgedankte wollen truien maken. Vanuit het Amsterdamse Creative City Lab (CCL), dat eerder projecten uitvoerde over bijvoorbeeld klimaatneutrale woonwijken, duurzame voeding en stadslandbouw, werken ze inmiddels druk aan een circulaire collectie mode van wolafval.

Grondstoffen voor de toekomst

De uitdagingen voor het Recycle Lab for Circular Fashion lijken op de vraagstukken waarmee ook duurzame pioniers zoals Kuyichi en MudJeans te maken hebben. Hoe kan van oude stof een lange en sterke vezel worden gemaakt, die geschikt is voor innovatieve knitwear? Is er wel een business case voor upcycling? En hoe zijn consumenten te enthousiasmeren voor mode-items van oude kleding?

Het goede nieuws: het Recycle Lab for Circular Fashion heeft al de nodige inzichten opgeleverd over de technische, bedrijfsmatige en creatieve kansen en uitdagingen voor circulaire mode van Hollandse wol. Zo zijn bij Nederlandse textielsorteerders veel grondstoffen voor de toekomst te vinden. Minder dan 1 procent van al het ingezamelde textiel bestaat uit gebreide wollen truien. Maar dat afval levert in principe genoeg vezels om jaarlijks 1 miljoen gloednieuwe truien van te maken.

Daarnaast hebben eerste tests naar wolrecycling in Texperium laten zien dat de pure wollen vezels voldoende sterkte hebben om te kunnen worden gemengd met andere materialen, zoals nieuwe wol of misschien zelfs hennep. Oude wol is dan ook uitermate geschikt voor hergebruik in allerlei soorten kleding.

Is oude wol wel nieuw?

De belangstelling voor textielinzameling en upcycling bij ketens zoals H&M en Marks & Spencer laat wel zien dat circulaire kleding steeds meer in de mode raakt. Ook de leasejeans, kledingruilfeesten en kledingbibliotheken passen in deze trend. Het project van CCL is om twee redenen bijzonder.

Ten eerste ligt de focus specifiek op wol, een relatief klein deel van het totale materiaalgebruik in de modewereld. Vanwege de grote hoeveelheden katoen en polyester die in de kledingindustrie in omloop zijn, richten recyclinginitiatieven zich doorgaans op deze materialen. Maar CCL is ervan overtuigd dat ook een nichemarkt als wol voldoende mogelijkheden biedt voor recycling. Op wereldschaal is er namelijk wel degelijk een gigantische hoeveelheid wol beschikbaar. Bovendien is recycling van onze afgedankte truien bepaald geen overbodige luxe. Nieuwe wol scoort namelijk erg slecht qua milieuvriendelijkheid en diervriendelijkheid. En tot nu toe is bij verduurzaming van wol tot nu toe vooral gekeken naar biologische productie of naar upcycling van restafval uit de industrie. CCL gaat een stap verder door consumentenafval een tweede leven te geven. 

Samenwerking en transparantie

Ten tweede is de transparantie van het modeproject van CCL opmerkelijk. Het Recycle Lab for Circular Fashion – en de partijen die daarbinnen samenwerken, zoals fashion designers, textielrecyclers, kennisinstituten en Modint – delen nadrukkelijk de inzichten die de onderzoeken en tests van het team opleveren. En in pilotprojecten worden partijen van uiteenlopend pluimage aan elkaar gekoppeld om oplossingen te vinden voor de hindernissen op de weg naar circulaire mode. Zulke samenwerking in innovatie is bepaald geen vanzelfsprekendheid in de huidige modewereld, waarin de productieketen doorgaans buiten het zicht van consumenten blijft.

Ook voor consumenten

Terwijl de laboratoriumtesten en ketensamenwerkingen van het Recycle Lab for Circular Fashion in de komende periode worden voortgezet, kunnen kledingconsumenten – en dat zijn we nu eenmaal allemaal! – ook een steentje bijdragen aan duurzame mode van oude wol. Via een crowdfundingcampagne zoekt CCL financiers om de eerste collectie te produceren.

Daarnaast start in oktober een campagne in het kader van Warmte Truiendag. Je kunt dan - met een gratis ontwerp van Carolien Evers – een trui breien met garens uit het Recycle Lab for Circular Fashion. Voor iedereen met twee linkerhanden zijn er ook gebreide sweaters te bestellen, die helemaal op tijd voor Warme Truiendag – in februari 2016 – worden geleverd.

Is dat allemaal te veel gedoe? Breng dan in ieder geval je oude wollen sweaters naar de textielcontainer. Wie weet hangt die dan binnenkort weer – na een totale make-over – in de winkelschappen.

 

Trendanalist en journalist Lynsey Dubbeld specialiseerde zich in duurzame mode. Via uiteenlopende publicaties - van een blog tot een boek - informeert ze je nuchter en feitelijk over alle aspecten die met het onderwerp te maken hebben.

Vriend van Nudge: Mode voor morgen

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 2

H.Edgar Wetzel 15 juli 2015

Sorry,
maar ik geef ze liever aan mensen dit niets hebben om zich tegen de kou te wapenen,
tenzij jullie een groot percentage van de ''winst'' aan zulke mensen doneren.
Dus mensen , niet afgeven , tenzij zelf aan een grote ''donaties'' doen.
H.Edgar.

Liesbeth van Wifferen 19 juni 2017

Goede wollen kleding moet natuurlijk hergebruikt worden. Ik keek naar een inleverpunt voor mij kapotte wollen kleding.