7 redenen om op maat te wassen

Vanaf 1 juni komt er in Noord-Holland zacht water uit de kraan. Een lagere waterhardheid zorgt dat huishoudelijke apparaten langer meegaan en de werking van zeep verbetert. Je hebt dus minder wasmiddel nodig om je was net zo schoon te krijgen! Dat is makkelijk besparen, beter voor het milieu en nog zeven redenen om voortaan ook te 'wassen op maat'.


  • Door

    Suzanne Derksen

    30 juni 2015

1. Bij zacht water heb je minder wasmiddelen nodig

Sinds 1 juni komt er in Noord-Holland zacht water uit de kraan. Een lagere waterhardheid zorgt ervoor dat de werking van zeep verbetert. Je hebt hierdoor minder wasmiddel nodig om je was net zo schoon te krijgen. Door op maat te wassen, gebruik je gemiddeld 20% minder wasmiddel. Je voorkomt dus verspilling. 

2. Je hebt minder wasverzachter nodig

Naast minder wasmiddel, heb je waarschijnlijk ook flink minder wasverzachter nodig nodig. Soms wel 30% minder!

3. Het is goed voor je portemonee

Financieel tikt het ook aardig aan want een gezin met twee kinderen bespaart door op maat te wassen in vijf jaar tijd zo’n 85 euro. Dat is toch mooi meegenomen.

  

4. Je ontziet het rioolwater

Als alle Noord-Hollandse huishoudens hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks ruim 2 miljoen kilo minder in het rioolwater. Dat zijn bijna 3 zwembaden vol wasmiddel! Onnodige restanten van wasmiddelen in het rioolwater leggen een fors beslag op de waterzuivering. Door niet teveel wasmiddel te gebruiken kost het minder energie om het water te zuiveren.

5. Schonere sloten, plassen en meren

Omdat er voor de waterzuivering minder zuurstof nodig is, komt er minder slib in het oppervlaktewater. Hierdoor krijgen we schonere sloten, plassen en meren.

6.  Zeiden we al dat het beter was voor het milieu?

Minder wasmiddel, betekent ook minder verpakkingsresten, minder transportkilometers en minder CO2-uitstoot. Beter voor het milieu dus ;-)

7. Je wasmachine blijft wasluis vrij

Door altijd precies de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken, blijven er ook minder zeepresten in je wasmachine achter. Hierdoor voorkom je wasluis en gaat je wasmachine langer mee. 

Deze blog is geschreven in het kader van het project Was op Maat in Noord-Holland. Dit project is inmiddels afgesloten.

Update: Op dit moment voeren we samen met drinkwaterbedrijf Oasen de Was op Maat campagne uit. Kijk voor meer informatie én om je direct in te schrijven voor de online challenge op www.wasmaatje.nl.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 6

M.D. Sanstra 30 december 2015

Ik heb nog steeds geen wasbol voor de maat van de zeep die ik gebruik! Wanneer komt die beschikbaar?
Ik weet dus nog steeds niet echt goed hoeveel waspoeder ik moet gebruiken.

Rianne Hammenga 5 januari 2016

@M.D. Sanstra: Helaas is er vertraging opgelopen bij de productie van het wasmaatje. Dit maatje verwachten we binnenkort. Nog heel even geduld dus!

M.D. Sanstra 14 januari 2016

Nu weer een korte vragenlijst ingevuld, maar heeft weinig zin als ik nog steeds geen wasbolletje heb om de juiste hoeveelheid waspoeder te gebruiken.
Wanneer komt dat bolletje???

Rianne Hammenga 18 januari 2016

@M.D. Sanstra: Binnenkort weten we meer. Nog heel even geduld dus! Het is uiteraard wel mogelijk om te bellen met de fabrikant van je wasmiddel. Vaak sturen zij je dan een maatschepje toe. Een andere mogelijkheid is om een keer een dosering af te wegen. Bijvoorbeeld in theelepels. Vervolgens kun je dit aantal theelepels elke keer weer aan je was toevoegen!

Rianne Hammenga 11 maart 2016

Het Wasmaatje is er en ontvang je - op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart - bij besteding van € 15,- of meer bij alle DEEN filialen in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Ook zijn er bij tien filialen teams van HHNK en PWN medewerkers aanwezig die je graag meer vertellen over de campagne. Misschien wel bij jou in de buurt! De teams zijn aanwezig bij de filialen in Purmerend, Bovenkarspel, Volendam, Julianadorp, Medemblik, Blokker, Broekerveiling, Alkmaar, Zaandam en Enkhuizen. De teams zijn aanwezig tussen 09.30 - 13.00 uur, in Alkmaar, Volendam en Zaandam zelfs tot 17.00 uur. Zien we je daar?

Rianne Hammenga 17 maart 2016

Daar zijn ze dan - de Wasmaatjes! Op vrijdag 18 maart en zaterdag 19 maart zijn de Wasmaatjes af te halen bij de DEEN supermarkten boven het Noordzeekanaal. Vanaf de week daarop zijn te ook verkrijgbaar in bezoekerscentrum De Hoep in Castricum.