Solidarity Fridge vermindert voedselverspilling in Spaans stadje

In het Spaanse stadje Galdakao staat een koelkast op de stoep. Met een houten hekje eromheen, om duidelijk te maken dat het niet om een afgedankt exemplaar gaat. Wie eten over heeft, zet het er in. En wie dat gebruiken wil, neemt het mee. Het werkt prima. In de eerste 7 weken is met de koelkast naar schatting zo'n 200-300 kilo voedsel behoed voor de afvalbak.


  • Door

    Team Nudge

    1 juli 2015

Initiatiefnemer Álvaro Saiz ergerde zich aan al het prima voedsel dat wordt weggegooid door supermarkten en de horeca. “In eerste instantie wilden we een van hun afvalcontainers vervangen door een koelkast, zodat mensen de weggegooide items nog zouden kunnen gebruiken. Het gaat niet speciaal om liefdadigheid. Het maakt mij niet uit wie het meeneemt - Julio Iglesias mag hier ook stoppen en de koelkast leeghalen - als het maar niet verspild wordt." Die benadering heeft een duidelijk voordeel: omdat de koelkast nadrukkelijk voor iedereen bestemd is, hoeft ook niemand zich te generen dat hij er iets uit haalt.

 

Duidelijke regels

Voedselveiligheid staat voorop. Daarom zijn er wel strikte regels vastgesteld. Je mag geen rauwe vis, vlees of eieren weggeven, de houdbaarheidsdatum mag niet verstreken zijn en als je iets zelfgemaakts wilt doneren, dan moet je er een duidelijk etiket op plakken en vermelden wanneer je het gemaakt hebt. Vrijwilligers checken de inhoud om te zorgen dat er niets bederft. Dat is nog niet voorgekomen: items bleven nooit langer dan een dag staan. 

Enthousiast ontvangen

De koelkast kreeg veel aandacht in de media, zelfs vanuit Bolivia kreeg Álvaro vragen over het starten van zo'n Nevera Solidaria. Restauranthouders in Galdakao reageerden enthousiast: ook zij gooien hun voedsel niet graag weg. De initiatiefnemers hebben inmiddels een tweede koelkast in het stadje geplaatst. Ook in de Spaanse stad Murcia staat er nu eentje. 

Inspiratiebron: Foodsharing.de

Álvaro haalde zijn inspiratie uit Duitsland waar al minstens 100 openbare voedselruilplaatsen zijn. Ze vormen het offline gedeelte van Foodsharing.de, een online platform met tienduizenden deelnemers (ook in Nederland) die Essenskörbe aanbieden en ophalen.

 

Meer lezen?

Spanje: The solidarity fridge: Spanish town's cool way to cut food waste (The Guardian)

Duitsland: Finding Takers for Lonely Leftovers in a Culinary Nook of the Sharing Economy (New York Times)

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0