Maak simpel een airco van je koelbox

Beetje too much, die hittegolf? In deze video vind je een even simpele als briljante low-tech oplossing om je slaapkamer flink te koelen!


  • Door

    Team Nudge

    5 juli 2015

Wat heb je nodig?

  • Een koelbox
  • Een gebogen pvc-pijp
  • Een kleine ventilator 
     

Op YouTube vind je nog veel meer video's met dit soort verkoelende DIY oplossingen.

Hoe werkt het?

Je monteert de ventilator en de pijp in de deksel van de koelbox. Zet een grote bak water in je vriesvak, en stop het ijsblok in de koelbox. Het ijs koelt de lucht in de koelbox en de ventilator blaast de afgekoelde lucht je kamer in.

Deze oplossing werkt het best in een relatief droog klimaat, omdat drogere lucht sneller afkoelt. Een groot blok ijs kan al gauw 5 uur of meer kou afgeven. Je kunt ook een andere afsluitbare plastic box of afvalemmer gebruiken, maar die werkt korter en minder efficiënt omdat hij niet geïsoleerd is. Als alternatief voor de pvc-buis kun je bijvoorbeeld ook een stuk flexibele afvoerslang van een wasdroger nemen. Heb je geen plek in je vriezer voor een afwasteil water? Flessen met water in de vriezer leggen, dat kan ook. Maar de flessen geven veel minder kou af dan een los ijsblok. Het is niet de bedoeling dat je een al te sterke ventilator installeert. Als de luchtstroom te sterk is, heeft de lucht niet genoeg tijd om af te koelen. Als je een 12V ventilator gebruikt en je sluit hem aan op een klein zonnepaneeltje, dan ben je zelfs helemaal off grid!

Ben je geen klusser?

Hang dan een wasrek met natte lakens (of je schone was ;-) ) in de kamer. Maak ze het liefst nat in ijskoud water. Het water dat verdampt uit het wasgoed, onttrekt warmte aan de lucht. Als je de doeken voor het open raam hangt, wordt de koelere lucht zoveel mogelijk in de kamer verspreid. Deze verdampingskoeling is een oeroude methode: de oude Egyptenaren en Grieken maakten er al gebruik van.

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

Marc Dirix 8 juli 2015

Als de diepvries in dezelfde (of temperatuur gekoppelde zoals een open keuken) ruimte staat als die die je wilt koelen, warm je beetje bij beetje de ruimte op.

Geert van der Linden 15 juli 2015

Inderdaad. Dit is een beetje hetzelfde als de vraag of het helpt om je koelkast/vriezer open te zetten om je huis te koelen. Hoe een koelkast/vriezer werkt is dat je warmte onttrekt aan de binnenkant en dit aan de achterkant weer uitstoot. Dit kost energie die ook nog eens in de vorm van warmte wordt uitgestoten. In een gesloten ruimte warm je dus alleen maar extra je huis op. Een airco neemt de warmte uit een ruimte en dumpt deze buiten.
In het geval van de natte doeken: Bij verdampen verandert de fase van water, en voor deze faseovergang is veel energie nodig waardoor dit warmte onttrekt.

De enige manier waarop dit kan werken is als het ijs niet gemaakt is in je huis. Of als je s'avonds ijs maakt (zo verwarm je het huis), en overdag het ijs gebruikt om te koelen.

Team Nudge 15 juli 2015

Hoi Marc en Geert, dank jullie wel voor jullie scherpe blik! We duiken nog eens grondig in het onderwerp en zullen de blog vervolgens aanpassen.