Zomer op je bord: 8x eetbare bloemen

Een salade met pittige begonia, chocoladetaart met lavendel en aardappelpuree met goudsbloem. Niet iedereen weet het, maar er zijn veel bloemen die je kunt eten. En daarvoor hoef je niet ver te zoeken, grote kans dat er in jouw tuin eetbare bloemen te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan madeliefjes, paardenbloemen en viooltjes.


  • Door

    Liz Moen

    6 juli 2015

Veel culturen gebruiken eetbare bloemen in hun traditionele keuken, zoals gefrituurde courgettebloemen in Italië en rozensiroop in het Midden Oosten. In de Nederlandse keuken wordt er daarentegen amper met bloemen gekookt. Gelukkig ontdekken steeds meer chefs de veelzijdigheid van bloemen. En ook thuiskoks kunnen er mee aan de slag! 

Bloemen in de keuken

Koken met bloemen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hussel ze door een groene salade of strooi ze over een dessert. Ben je een wat meer ervaren thuiskok? Dan kun je helemaal los in de keuken met eetbare bloemen. Wat dacht je van bloemenboter, zelfgemaakte lasagnevellen met bloemenpatroon of fleurige waterijsjes?

8x eetbare bloemen

Begonia

Geeft een mooi kleuraccent en pikante, peperige smaak aan een groene salade.

Lavendel

Heerlijk in vleesmarinades, door een vruchtencompote of uitgestrooid over ijs. 

Oost-Indische kers

Kruidige, peperige smaak. Lekker in een aardappelgerecht of door een salade. 

Rozenblaadjes

Voeg toe aan je salade, dessert of maak er limonade mee. 

Vlijtig Liesje

Heeft een radijsachtige smaak. Perfect om salades mee op smaak te brengen. 

Tijm

In tegenstelling tot de kruidige blaadjes van de tijmplant, zijn de bloemen zoetig. Uitstekend over hüttenkase, brie en tomaten gerechten. Ook lekker over ijs. 

Komkommerkruid

Smaakt fris, naar komkommer. Voor een extra feestelijk drankje, leg je een bloem in een glas champagne. Eet de hele bloem, zonder de stekelige kelkblaadjes. 

Goudsbloem

Smaakt kruidig en licht peperig. Geeft kleur goed af. Gebruik alleen de bloemblaadjes, zonder het wit. Kook mee met aardappelen en stamp voor een kruidige oranje aardappelpuree.

Let op: (niet)-eetbare bloemen

Helaas zijn niet alle bloemen eetbaar. Eet daarom alleen bloemen waarvan je zeker bent dat ze eetbaar zijn en check bij twijfel even het internet. Daarnaast is het goed om op te letten waar de bloemen vandaan komen. Eet geen bloemen van de bloemist, het tuincentrum of uit een openbaar park, deze kunnen pesticiden of andere chemicaliën bevatten. Vermijd ook bloemen die langs de weg groeien, die kunnen vervuild zijn door uitlaatgassen van auto’s. En zorg er tot slot voor dat je altijd de stampers en meeldraden verwijdert, en uitsluitend de blaadjes eet. 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0