Nudger Alexa fietst mee langs innovatieve zorg start-ups

Onder jongeren is het geen hot topic en wordt het al snel bestempeld als saai: de zorg. Toch zijn er spannende ontwikkelingen in gang, waarvan er tien werden bezocht tijdens de Startup Tour XXL van Professional Rebel. Op 4 juni werd de tour gefietst in Amsterdam, waarbij zorgprofessionals in contact kwamen met de meest innovatieve ideeën. Nudger Alexa was erbij en deed verslag van de inspirerende sprekers, mooie initiatieven en het lekkere eten.


  • Door

    Alexa Lans

    17 juli 2015

"We beginnen de dag in het Oude Prinsengrachtziekenhuis. Onder het genot van een welkomstdrankje wordt ons verteld wat het programma vandaag is. Voor we beginnen aan het veelbelovende dagprogramma wordt de groep verdeeld in fietsploegjes, waarna we kort met elkaar kennis maken. Met onder andere oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink, mede-eigenaar van Bergman Clinics Jaap Maljers en een gemeenteraadslid van Amsterdam blijk ik in een zeer diverse en interessante fietsgroep te zitten. Tourguide Machtelt Oudenhuijzen van Crosswise Works wijst ons vandaag de weg door het drukke verkeer van Amsterdam. Tijd om te gaan!

Eerste stop: Mantelaar

Na een klein kwartier fietsen komen we aan bij onze eerste stop: Mantelaar. Op het dakterras wordt iedereen na een korte presentatie direct enthousiast over het concept. Mantelaar koppelt ouderen aan geneeskunde studenten die mantelzorg verlenen. Zij helpen bij het huishouden, naar de wc gaan of gaan mee voor een ommetje. Nadat studentadviseur Roderick de Bruijn zijn verhaal heeft gedaan staan de aanwezigen te springen om zich te mengen in het avontuur. Telefoonnummers worden uitgewisseld en dan is het tijd om door te fietsen naar de volgende bestemming.

AxoSuits: robotische exoskeletten

Aangekomen bij AxoSuits legt András Kapy ons uit hoe zijn robotische ‘exoskeletten’ ervoor kunnen zorgen dat mensen in een rolstoel weer kunnen lopen. András legt zijn pak uit als ‘Iron Man, maar dan zonder de platen’. Patiënten kunnen zelf in de stevige constructie stappen en besturen met hun handen waar ze naar toe lopen en in welk tempo. De innovatieve AxoSuit is niet de eerste in zijn soort, maar wel de goedkoopste. Toch zijn een aantal aanwezige kritisch over het idee. Want wie is er schuldig als iemand per ongeluk de verkeerde knop indrukt en aangereden wordt? En hoe moet iemand die omvalt weer in zijn pak terecht komen? Al weet András niet al deze vragen te beantwoorden, hij is vastberaden zijn missie te volbrengen. Als de goedkoopste in zijn soort hoopt hij met zijn AxoSuits lopen betaalbaar te maken voor iedereen met een verlamd onderlijf.

Borstkanker-app O'wise

Voor het laatste initiatief op ons programma fietsen we naar Rockstart, waar we een presentatie krijgen over de borstkanker-app O’wise. Oprichtster Anne Bruinvels wilde na jarenlang wetenschappelijk onderzoek écht iets betekenen voor patiënten en bedacht deze medische app ter ondersteuning van borstkankerpatiënten. De app biedt overzicht, kan de dialoog met de arts verbeteren en kan de patiënt helpen met het nemen van beslissingen: “Als patiënten zelf gaan googlen, raken ze al snel gestrest omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn zoveel verschillende situaties dat patiënten behoefte aan specifieke kennis hebben. Met het voorschrijven van O’wise kan de dokter gedurende het traject samen met de patiënt de situatie handig op één plek bijhouden en evalueren.” O’wise voor borstkanker is nog maar het begin, want ook andere ziektes staan op de planning. 

Conclusie: de zorg is in bloei!

Vol van nieuwe indrukken en hongerig van het fietsen rijden we tenslotte naar onze laatste bestemming van de dag, De Nieuwe Liefde. Hier worden we verrast met een heerlijk diner, met aansluitend nog vijf pitches van fantastische innovaties die in de kinderschoenen staan. Vooral de Wolk, een airbag-riem die heupfracturen bij ouderen moet kunnen voorkomen, krijgt veel applaus. Als er één conclusie getrokken kan worden uit deze dag is het wel dat de zorg in bloei is, met talloze nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Helemaal niet saai dus!"

De Startup Tour XXL wordt georganiseerd door Vriend van Nudge Professional Rebel

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Ga samen sporten


Reacties 0