Workshop Verticaal Tuinieren bij Stadsboeren

Het is zo ver, de Nudge Shop gaat bijna live! Dat betekent ook dat het tijd is voor de tegenprestaties. Afgelopen weekend vond de eerste super speciale weekspecial plaats: de workshop Verticaal Tuinieren in samenwerking met Stadsboeren. Deelneemster Kirsten doet verslag.


  • Door

    Kirsten Barnhoorn

    23 juli 2015
  • Door

    Team Nudge

    23 juli 2015

“We zijn voor de workshop te gast in de Ruimtetuin, net achter café de Ruimte in Buiksloterdijk. De Ruimtetuin is één van de terreinen van Stadsboeren, een initiatief dat het mogelijk maakt om te tuinieren in de stad. Op verschillende braakliggende terreinen in Amsterdam plaatsen ze 1m2 bakken die ze verhuren aan buurtbewoners.

Er doen ruim 20 enthousiaste deelnemers aan de workshop mee. De groep is zeer divers: jong en oud, ervaren tuinders en mensen die voor het eerst met de vingers in de aarde gaan. De Ruimtetuin is de uitgelezen locatie voor de workshop. Aan het water, op een grasveld, staan de vierkante meter bakken van Stadsboeren. Imker Theo heeft op het terrein een bijenkast staan. Later op de dag is daar nog een extra programmaonderdeel aan gewijd. Maar eerst aan de slag!

Pallets, worteldoek en nietjesschieters

Onder bezielende leiding van Tim van Stadsboeren en Geert van Nudge gaan we in teams vol goede moed aan de slag. Alle ‘ingrediënten’ voor een verticale tuin staan al klaar. Meer dan een stel pallets, worteldoek en goed gereedschap heb je niet nodig. Het belangrijkste stuk gereedschap is toch wel een nietjesschieter waarmee je het worteldoek vast zet aan de pallet. Via Peerby bij Catherina van de Buurtkamer Corantijn, had Nudge 5 professionele nietpistolen geleend van leembouwbedrijf Tierrafino - een mooi staaltje deeleconomie! Na het nodige passen en meten en optimaal gebruik makend van het beschikbare worteldoek, hebben we 1 uur later 20 verticale tuinen in spe klaar staan. Helaas kunnen we ze nog niet voorzien van aarde en beplanting, want dat zou het vervoer naar huis toch wel bemoeilijken. 

Nudge Workshop Verticaal tuinierenNudge Workshop Verticaal tuinieren

Verrassing: demonstratie honing slingeren

Ons harde werk wordt beloond met een paar biertjes van Stadsbrouwerij het IJ. Daarna worden we nog verrast door een demonstratie honing slingeren van imker Theo. Waar de bijen afgelopen maanden hard hebben gewerkt met het verzamelen van honing in de bloemrijke omgeving, was het nu aan ons om deze honing te verzilveren. Ongelooflijk hoe zwaar een gevuld honingraat is. Eerst moeten we de toplaag van het raat wegschrapen, het ’ontzegelen’. Daarna worden de raten in de centrifuge geplaatst. Het is hier belangrijk om op te letten dat de bijen genoeg honing overhouden voor de winter. Een half uur later kunnen we allemaal een potje honing tappen. Verser kan niet! 

Thuis verder aan de slag

De eerste stap is gezet. Nu thuis de verticale tuin van aarde en planten en kruiden voorzien, zodat we nog meer kunnen genieten van de natuur en zijn kostbare voedingswaarden!"

 

Deze geslaagde workshop is georganiseerd in samenwerking met Vriend van Nudge Stadsboeren

Wil jij ook een verticale tuin maken? Online vind je een groot aantal handleidingen, zoals deze van Dorien en een heel uitgebreide in het Engels.

 

 

Zaterdag 18 juni organiseerde Stadsboeren en Nudge een workshop Verticaal Tuinieren. Nudgers bouwden er hun eigen verticale moestuin. Imker Theo gaf een demonstratie honing slingeren. Fotografie: Thijs Rebel

Posted by Nudge Nederland on Thursday, July 23, 2015

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0


Gerelateerde blogs