Match: Succesvolle crowdfunding dankzij advies BBK/Door Vriendschap Sterker

Hoe kan ik de ‘why’ van ons bedrijf nog duidelijk naar buiten brengen? Yann Weijer van Pure Ambition zocht er advies over. Met de lancering van hun crowdfunding campagne om de hoek, wenste hij deze boodschap concreter te krijgen. De vriendendienst van communicatie- en mediabureau BBK/Door Vriendschap Sterker hielp hem op weg.


  • Door

    Team Nudge

    30 juli 2015

Bij Pure Ambition vind je vacatures die bijdragen aan een duurzame en maatschappelijke wereld. Samen met kandidaten en opdrachtgevers gaan ze op zoek naar de perfecte match op basis van motivatie. Pure Ambition gelooft in kruisbestuiving: professionals met ‘duurzame’ of maatschappelijke ervaring die bij een corporate bedrijf aan de slag gaan en andersom. "Mijn droom is om Shell en Greenpeace samen op één website te hebben staan."

Om deze droom waar te maken lanceerde Pure Ambition dit voorjaar een crowdfunding campagne, die inmiddels succesvol is afgerond. Met het behaalde bedrag willen ze de komende jaren groeien in zowel opdrachtgevers als kandidaten. ‘Hoe pak je dit aan? En hoe zorg je dat jouw boodschap goed overkomt?’ Waren vragen waar Pure Ambition mee speelde voorafgaande aan de campagne. De vriendendienst van BBK/Door Vriendschap Sterker, specialist in het geven van campagne- en communicatieadvies, sloot hier perfect op aan. 

Zoektocht naar de ultieme ‘why’

Yann vertelt waarom hij besloot te reageren op de vriendendienst van BBK/Door Vriendschap Sterker. “We wilden onze ‘waarom’ nog duidelijker naar buiten brengen voordat we aan de crowdfunding campagne begonnen. We zijn een website en daar moeten mensen naar toe worden getrokken. Het probleem is dat je snel valt in de hoe en de wat. De waarom daarentegen is een stuk lastiger concreet te krijgen. Terwijl die juist zo belangrijk is. Het was relevant om te sparren met een deskundige en professioneel advies te ontvangen op het gebied van campagne voeren. Veronique Swinkels van BBK/Door Vriendschap Sterker heeft een uitgebreide marketing achtergrond, ook op duurzaam-maatschappelijk niveau. Zelf kom ik uit een heel andere hoek. Ze was daarom een goede aanvulling.”

Communiceren over crowdfunding

Het contact met BBK verliep heel vlot, aldus Yann. “Na een kennismakingsgesprek, zijn we in een tweede gesprek overgegaan op concrete actiepunten. We hebben meer dan drie uur met elkaar gezeten. Veronique heeft ons op weg geholpen met een communicatieplan. Op welke momenten moet je communiceren? Welke doelen (milestones) wil je behalen? Wat voor pr wil je inzetten? En welke kanalen zet je in? Je eigen netwerk, social media en/of traditionele media? We hebben een tijdlijn opgesteld en daarin alle communicatie momenten genoteerd.”

De kracht van woorden 

“Ik heb veel geleerd van de match. Ik had niet eerder zo stil gestaan bij de kracht van woorden. Formuleren op de juiste manier is essentieel. Een belangrijke tip? Houd het zo simpel mogelijk, en zorg voor de juiste boodschap en inhoud. Daarnaast is het belangrijk om continue scherp te zijn en de tijd te nemen voor zelf-reflectie. Ieder bedrijf heeft een beeld gecreëerd. Trap daar eens een keer tegen aan, klopt het? De tijdlijn heeft ons geleerd hoe we een (communicatie)plan op moeten stellen en daar structuur in kunnen aanbrengen. De ‘why’ blijft lastig om kort en bondig te formuleren, maar ik ben in ieder geval een stuk dichterbij gekomen!”

Succesvolle afronding

De vriendendienst heeft bijgedragen aan een succesvolle afronding van de crowdfunding campagne. Yann vertelt wat deze periode hem heeft geleerd. "Het behalen van de crowdfunding heeft mijn ambitie en motivatie versterk. Je komt veel te leren over jezelf, je bedrijf, je zakenpartners en je ambitie. Eigenlijk een ideale manier om je business case te testen! De focus ligt nu weer vol op het matchen van kandidaten en vacatures om een duurzame en maatschappelijke impact te realiseren.”

Vrienden van Nudge - Het verbinden, versterken en versnellen van duurzame initiatieven, dat is wat we doen bij Nudge. Om dit te realiseren koppelt Nudge de community, Vrienden van Nudge en projecten aan elkaar. Samen hebben we meer impact! Deze blog is het resultaat van een match tussen de Vrienden van Nudge BBK/Door Vriendschap Sterker en Pure Ambition.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Vrienden van Nudge