Van pionier tot ambassadeur voor samen energie besparen

Het succesverhaal van Elsendorp, een van de allereerste Buurkrachtbuurten, zingt rond in de regio. Mede dankzij bewoner Henrie van Summeren, die al op verschillende buurtbijeenkomsten zijn ervaringen is komen delen. “Ik vind Buurkracht nog steeds een leuk traject.”


  • Door

    Team Nudge

    18 augustus 2015

Henrie haalde Buurkracht eind 2013 binnen in Elsendorp. “Op de school hadden we al het lespakket ‘Van Zon Krijg Je Energie’ vanuit de overtuiging dat je kinderen niet vroeg genoeg bewust kunt maken van energieverbruik en het milieu. We waren met de dorpsraad ook al aan het nadenken over samen energie besparen. Toen hoorden we dat Enexis bezig was om Buurkracht op te zetten. Dat klonk als een initiatief dat goed bij ons dorp paste. Na rijp beraad hebben we ons aangesloten. En we hebben Buurkracht zelfs helpen vormgeven; het wiel moest echt nog uitgevonden worden.”

Vak apart

Zo'n twee jaar verder is Henrie nog altijd enthousiast. “Het grote voordeel van Buurkracht is dat het mensen ontzorgt. Heel veel mensen lopen met plannen rond om energie te besparen, maar met al die aanbieders en mogelijkheden zien ze door de bomen het bos niet meer. Uiteindelijk komt er niks van terecht omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Buurkracht helpt de boel op te starten. Met z’n allen. De communicatie die Buurkracht verzorgt is daarin een sterk punt. Mensen die de kar trekken in een Buurkrachtbuurt doen dat er vaak hapsnap bij. Dan is het heel prettig dat je de posters, flyers en nieuwsberichten niet zelf hoeft te verzorgen. Dat is toch een vak apart.”

Nieuwe actie

In Elsendorp hebben inmiddels succesvolle acties gelopen met isolatie en zonnepanelen. Henrie heeft net als veel dorpsgenoten zijn woning laten isoleren. “Het ging mij niet eens om de centen, maar we hadden last van trek en vocht. Nu is het binnenklimaat veel beter, ook met warm weer. Bovendien komt er minder geluid binnen van de doorgaande weg waaraan wij wonen. En we verbruiken aanzienlijk minder gas.” Op zijn agrarische bedrijf liet hij tachtig zonnepanelen plaatsen die zo veel elektriciteit opwekken dat hij er zelfs zijn akkers mee kan beregenen. En er staat alweer een nieuwe actie op het programma: “We hebben een bedrijf in de buurt gevonden dat tegen scherpe prijzen gas en elektriciteit voor ons wil inkopen. Voor elk huishouden en voor elke onderneming zoekt het de beste deal. Er doen nu al tegen de twintig huishoudens mee.”

Eerlijk verhaal

Henri’s enthousiasme werkt aanstekelijk. Zijn optreden tijdens het symposium Het dorp van de Toekomst dat Elsendorp vorig jaar organiseerde, heeft tot verschillende nieuwe aanmeldingen bij Buurkracht geleid. “Ik deel mijn ervaringen graag, ik ben een coöperatief mens. Dat doe ik heel eerlijk, ik vertel ook wat minder soepel loopt. En dat ik in het begin ook argwanend was. Je denkt toch: zit daar geen commerciële doelstelling achter? En hoe zit dat met die slimme meter? Maar mijn eigen ervaringen en een bezoek aan het slimme meter testlab van Enexis hebben mijn argwaan weggenomen. De zorg voor privacy zit goed in elkaar. Als je bang bent dat organisaties met je gegevens aan de haal gaan, kun je beter nooit meer met je pinpas betalen dan je druk maken over de slimme meter.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van Buurkracht

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0