Waterbesparend douchen met comfort

Wereldwijd verdwijnt er water in de productie en transport van onder andere kleding en voedsel. Tegelijkertijd zitten veel mensen zonder drinkwater. Gelukkig kunnen wij hier iets aan doen! Door anders te consumeren bijvoorbeeld; minder vlees te eten of kleding te ruilen. En door anders te douchen.


  • Door

    Team Nudge

    24 september 2015

Wakker worden, even ontspannen, vermoeide spieren verwennen, de stress van een werkdag kwijtraken - douchen is veel meer dan alleen maar schoon worden. Gelukkig zijn er manieren om warm water te besparen onder de douche, zonder in te leveren op comfort. Bijvoorbeeld door een waterbesparende douche installatie te gebruiken. 

Test simpel je waterverbruik

Gemiddeld genomen verbruikt een waterbesparende douchekop minder dan 7 liter water per minuut. Je kunt dus simpel testen of jij al een waterbesparende douche gebruikt. Zet de douche aan en houd er een minuut lang een grote emmer onder. Zit er meer dan 7 liter water in de emmer? Dan heb je geen waterbesparende douchekop. 

Waterbesparende douche

Een voorbeeld van zo’n waterbesparende douche is de Oxijet. De Oxijet bespaart 40-50% water per douchebeurt en vermindert je energieverbruik tijdens het douchen met 30%. Als je elke dag zo'n 10 minuten onder de douche staat, bespaar je zo elk jaar rond de 22.000 liter water. Per persoon.

De hamvraag is natuurlijk: merk je daar niet iets van onder de douche? Louck Jansen van OxiWaterJet Europe: “De Oxijet maakt gebruik van het Venturi-systeem: er wordt lucht aan de waterstraal toegevoegd waardoor je - ondanks de mindere hoeveelheid water - toch een krachtige douchestraal hebt."

Gezond douchen

Louck: “Dankzij het Venturi-systeem resulteert het blokken van water dus niet in een dunnere straal. Dat is gunstig, want een krachtige douche is goed voor de bloedcirculatie en zorgt dat afvalstoffen sneller uit je lichaam verwijderd worden. Bovendien kan het helpen tegen een boel lichamelijke kwaaltjes zoals spierpijn en stijfheid.” 

Bijzonder aan de Oxijet is haar legionella-werende werking. “Na elke douchebeurt zorgt de Oxijet ervoor dat de doucheslang voor 80% leegloopt en wordt ‘schoon geschraapt’. De kans op het ontstaan van legionella bacteriën aan de binnenzijde van de doucheslang wordt zo aanzienlijk verminderd.”

Nog meer tips om water te besparen onder de douche

  • Ga korter douchen, zelfs één minuut minder tikt al aan! 
  • Gebruik een douchetimer.
  • Laat de warmwaterkraan niet langer lopen dan nodig.
  • Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in. Let op: stel de temperatuur nooit lager dan 60 graden vanwege het risico op legionella. Zet de boiler uit tijdens je vakantie.
  • En trouwens, steeds duidelijker wordt dat koud (na)douchen erg goed is voor je gezondheid. De ervaringen van Iceman Wim Hof zijn inmiddels door wetenschappers bevestigd.


Vriend van Nudge OxiWaterJet Europe leverde een bijdrage aan deze blog. 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project