Samobiel wil dorpen bereikbaar houden

Boodschappen doen? De kinderen naar school brengen? Naar de dokter, naar het sportveld of je schildercursus? Als je in een dorp woont en geen auto rijdt, wordt zo'n simpele uitstap al snel een hele expeditie. In vele tientallen kleine dorpen rijdt niet of nauwelijks meer een bus. Meerijden met dorpsgenoten is dan een ideale optie. En dat is precies wat Samobiel aanbiedt - vertrouwd, veilig, voordelig, sociaal en simpel.


  • Door

    Team Nudge

    9 oktober 2015

Het verdwijnen van voorzieningen in dorpen is een groot probleem voor de vitaliteit en de leefbaarheid van landelijke gebieden. Ongeveer 630 Nederlandse dorpen hebben geen school meer. Ook winkels, banken, geldautomaten, gezondheidszorg en andere dienstverlening verdwijnen steeds meer uit kleine kernen. Vooral gezinnen met (kleine) kinderen, ouderen en mindervaliden zien zich daardoor vaak geconfronteerd met een vervoersprobleem. Samobiel maakt het platteland weer bereikbaar - samen met bewoners en overheid.

Beproefd concept uit Zweden

Samobiel is geen nieuw concept, maar een beproefde oplossing uit Zweden. Daar werd “Mobilsamåkning” (letterlijk ‘mobiel samen rijden’) in 2010 gelanceerd. Inmiddels draait het daar naar grote tevredenheid in een tiental dorpen. 

Meerijden met elkaar

Een eenvoudig te gebruiken mobiele website maakt meerijden met dorpsgenoten zo gemakkelijk mogelijk door vraag naar en aanbod van ritten bij elkaar te brengen. Bewoners gebruiken hun eigen auto en bepalen gezamenlijk waar stopplaatsen komen. Het succes van Samobiel is gebaseerd op de gemeenschapszin in dorpen. Elk dorp krijgt dan ook een eigen platform. Mensen kennen elkaar en dat vormt de basis voor het gebruik. "Op die manier laat je ook je kinderen makkelijker met iemand meerijden naar de voetbaltraining of muziekles", legt Victor Wollaert uit. "Zelf kun je op een simpele manier ritten aanbieden - daarbij moet je vooral denken aan vaste ritten, naar je wekelijkse cursus of je vaste boodschappenochtend." Samobiel is laagdrempelig en eenvoudig in gebruik, het werkt via een mobiele website en sms. De passagier betaalt en de chauffeur ontvangt een kleine kilometervergoeding via een betaalsysteem achteraf.

Handig én gezellig

Samen naar voetbaltraining of school rijden, is niet alleen praktisch, goedkoper en beter voor het milieu, het is ook nog eens gezellig. Zweedse gebruikers noemen het sociale aspect als het belangrijkste winstpunt. Wat begint met de aanvraag van een ritje naar de bioscoop, kan zomaar uitmonden in een gezamenlijk avondje uit.

Lokale ambassadeurs

Een groep betrokken bewoners is nodig voor een succesvolle introductie. Daarbij hoeven ze het wiel niet uit te vinden, want een beproefd invoeringsproces zorgt voor draagvlak en stimuleert gebruik. De lokale ambassadeurs helpen ook bij het beheer van het platform. "Maar daar heb je echt geen dagtaak aan", benadrukt Victor. "Je bent vooral een eerste aanspreekpunt voor dorpsgenoten. Om het systeem te promoten en mensen enthousiast te maken. En om ze wegwijs te maken. Niet iedereen is nu eenmaal handig met computers en smartphones. Dat is makkelijker lokaal op te lossen dan via ons in Utrecht. Welke taken je oppakt, dat gaat altijd in onderling overleg. Wij blijven voor ondersteuning zorgen." 

Niet te klein, niet te groot

Samobiel richt zich op dorpen met 1.000-5.000 inwoners in de kern en het omliggende gebied. "Bij een te kleine groep is het aanbod aan ritten onvoldoende", legt Victor uit. "En als de groep te groot wordt, gaat het 'ons kent ons' aspect verloren. Natuurlijk kunnen mensen uit een dorp verderop ook meedoen, die kan de lokale beheerder altijd toevoegen."Samobiel zoekt Friese dorpen

Om deze oplossing te introduceren, werkt Samobiel samen met de lokale overheid. De provincie Friesland maakt als eerste een proef mogelijk om het platform toe te passen in vier Friese dorpen. Zij stellen budget beschikbaar. Voor de vier dorpen zijn er daarom geen kosten verbonden aan deelname. Heeft jouw dorp behoefte aan een bewezen oplossing voor het verbeteren van de bereikbaarheid? Neem dan contact op!

Ook interessant voor jouw dorp?

Woon je niet in Friesland, maar heb je in jouw dorp ook problemen met de bereikbaarheid? Samobiel is ook met andere provincies in gesprek. Als blijkt dat er lokaal ook werkelijk vraag is naar deze oplossing, dan brengt dat realisatie een stap dichterbij. Ben je enthousiast over deze oplossing en ken jij mensen die dit een stap verder kunnen helpen? 

Samobiel komt graag met je in contact! Bel of mail Victor Wollaert (via 06-15503467 of victor.wollaert(@)samobiel.nl) met vragen, opmerkingen of maak een afspraak voor een kennismaking.

 

Samobiel is ook een Vriend van Nudge

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0