Ruilen en delen - het nieuwe kopen

Uitpuilende kledingkasten: we maken ons er allemaal schuldig aan – zowel mannen als vrouwen. Vooraan ligt de stapel met je lievelingskleren, in een hoek hangen de kleren die je nu niet past maar vast nog een keer gaat dragen, en her en der, verspreid door je kast, hangen de kledingstukken die je nooit draagt. En dat zijn er veel: 70 procent van de Nederlandse bevolking heeft 5 tot 20 ongebruikte kledingstukken in de kast hangen.


  • Door

    Anonymous

    18 oktober 2015

Zonde van je kastruimte én zonde van alle grondstoffen: een simpele spijkerbroek kost als snel 8000 liter water. Dat past niet in ons steeds groter wordende duurzame bewustzijn, maar je wilt toch ook graag met enige regelmaat wat nieuws aan. Je smaak verandert, je gewicht, of het seizoen. En dan hebben we het nog niet eens over al die speciale gelegenheden waarvoor je een bijzondere outfit aanschaft – die je daarna niet vaak meer aan doet. Hoe blijf je, kortom, fashionable, terwijl je tegelijkertijd dicht bij je duurzame zelf blijft?

Lenen met een pasje

Gelukkig staan we niet alleen met die vraag, en is er steeds meer moois te vinden voor de groene winkelaars. Zo vind je hartje Utrecht de Kledingbibliotheek, waarbij je, net als bij een gewone bibliotheek, duurzame kleding kunt lenen met een pasje. Duurzame kleding is hierbij niet alleen de mode die goed is voor het milieu, maar ook waar mogelijk Fair Trade is geproduceerd en zelf ecologisch wordt gewassen met het duurzame Seepje. De Kledingbibliotheek zamelt oude kleding in, en laat deze onder handen nemen door jonge Utrechtse ontwerpers. Daarnaast zoekt de Kledingbibliotheek diverse ecologische en fair trade merken uit, zoals het populaire Dress me Dutch, die ook een plaatsje in de winkel krijgen. Door te kiezen voor een bibliotheek, in plaats van een winkel, wordt er nog een stap verder gezet dan recycling door het kopen van vintagekleding: de Kledingbibliotheek gaat voor delen en ruilen in plaats van bezitten. 

Miskopen doen bestaat hier niet

Het is bepaald geen straf om de Kledingbibliotheek te bezoeken: de bibliotheek zit in het Utrechtse Druk, een creatieve broedplaats met een koffiebar die te leuk is om over te slaan. Wanneer je door de koffiebar naar achteren loopt, wandel je zo de ruim opgezette Kledingbibliotheek binnen. Een eerder flitsbezoekje had mij al nieuwsgierig gemaakt, maar nu was ik gewapend met een probeerpasje. Een snelle snuffelronde later droeg ik armen vol kleding naar het pashokje, bijgestaan door de gezellige verkoopster en haar nieuwsgierige puppy. Doordat je bij de Kledingbibliotheek voor weken kunt uitproberen wat je staat en bevalt, word je avontuurlijker in je keuzes: die blouse die wel heel mooi is, maar die je misschien te weinig draagt? Of dat bijzondere jurkje waar je nog even aan moet wennen? Waar je het in de winkel terug hangt, probeer je het bij de Kledingbibliotheek uit – miskopen doen bestaat hier immers niet. Zo kun je creatiever omgaan met je kledingkast én met je stijl.

Geen duurzame twijfels!

De stukken die ik heb meenam naar het pashokje varieerden dan ook van een feestelijke tuniek met gouddraad tot een zwarte nette overhemdblouse en een zachte sweater met vogelprint. Teveel leuks om uit te kiezen, maar ook hier wordt het je makkelijker gemaakt: na een maand kom je gewoon terug voor een ruilsessie. En je neemt alsnog die andere favouriet mee! Even later kuier ik dan ook tevreden naar buiten, de feestelijke tuniek in mijn zelf meegebrachte tasje. Zonder duurzame twijfels, mét een betaalbaar designerstuk. En een prachtig maandabonnement op zak. 

 
De Kledingbibltioheek Utrecht is sinds 15 november 2015 gesloten. Toch kleding lenen? Breng dan een bezoek aan LENA de fashion library in Amsterdam. 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 2

John Janssen 22 februari 2018

Hallo Marieke

We zijn in zuid limburg bezig om een duurzaam onderneming in kleding op te zetten.
We zijn nu gekomen via Nudge ook bij dit initiatief. We hebben wel interesse in de gang van zaken
bij dit eerdere initiatief, Zijn jullie nog actief.
Ik hoor wel van je.

John Janssen ook Maurits Administratiekantoor

Evelien van Ierssel 26 februari 2018

Ha John,
Marieke is een gast-blogger geweest. Om in contact te komen met het initiatief kun je ze beter direct benaderen. Gaat het over LENA? Dan vind je hier de contactinformatie: http://www.lena-library.com/contact/. Succes!