Pilot met variabele energieprijs voor huishoudens

Goedkoper wassen als de zon schijnt. Netbeheerder Liander en energieleverancier Qurrent doen samen met de Vereniging Eigen Huis een pilotproject met variabele energietarieven voor particuliere klanten.


  • Door

    Team Nudge

    11 november 2015

Goedkopere elektriciteit als er veel aanbod is - voor grote zakelijke afnemers is dat al jaren realiteit. Zij betalen prijzen die direct gerelateerd zijn aan de energiemarkten. Daar worden de energieprijzen elk moment van de dag bepaald door vraag en aanbod. Op momenten dat er veel zonne- en windenergie wordt opgewekt, is elektriciteit per kWh op de APX-energiebeurs flink goedkoper.

In de toekomst meer voordeel?

Deelnemers aan de pilot zien met een smartphone-app van Qurrent de tarieven van de volgende dag en kunnen hun verbruik hierop afstemmen. De stroomprijs verandert per uur, voor gas geldt een dagprijs. Wie de vaatwasser laat draaien wanneer de zon schijnt of in goedkope uren de elektrische auto oplaadt, is per jaar een paar tientjes goedkoper uit. Met een warmtepomp, die veel stroom vraagt, of decentrale energieopslag is veel meer voordeel te behalen. In de toekomst, als het aandeel energie uit zon en wind stijgt, worden bovendien de dagelijkse prijsverschillen op de energiemarkt groter.

Onbalans in elektriciteitsnet

Natuurlijk heeft niemand tijd om elke dag zijn energieverbruik te gaan beheren. In de komende jaren gaan slimme apparaten en slimme energiesystemen dat steeds meer overnemen. Ze zullen zelf inschakelen wanneer de energieprijs het gunstigst is. Voor de netbeerders is deze ontwikkeling van groot belang om onbalans in de elektriciteitsnetten tegen te gaan

Energiesysteem van de toekomst

"De mogelijkheid om af te rekenen per uur is echt een mijlpaal”, zegt Ingrid Thijssen, lid van de RvB van Alliander. “Dat klanten van Liander zelf kunnen kiezen wanneer en tegen welke prijs ze energie gebruiken, is één van de bouwstenen van het energiesysteem van de toekomst. De slimme meter die we de komende jaren aan al onze klanten zullen aanbieden, maakt het mogelijk om energie per uur of straks zelfs per kwartier af te rekenen."

Ander verdienmodel

Met het slimmemetercontract wil leverancier Qurrent de consument zelf de regie geven. “De consument moet direct kunnen profiteren van de prijsdalingen wanneer er op een dag meer duurzame energie wordt opgewekt," zegt directeur Richard Klatten. "Dat kan alleen met een ander verdienmodel. Omdat wij geen geld verdienen met de verkoop van kilowatturen, maar onze inkomsten uit een vaste vergoeding halen, kunnen wij dit contract aanbieden.”

Achteraf betalen

Huishoudens die meedoen aan de proef, mogen kiezen hoe ze hun energierekening betalen. Ze kunnen maandelijks een voorschot betalen, zoals ze nu al doen, of ze betalen achteraf op basis van hun werkelijke verbruik. In dat laatste geval wordt de energierekening in de winter hoger dan in de zomer. Wie zelf zonnepanelen heeft, kan dan in de zomer een bedrag terugkrijgen.

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0