Bomen planten doe je zo!

Zonder boom is je tuin eigenlijk niet compleet. Of je nu een mooie lap grond hebt of alleen een klein stadstuintje, voor elke locatie zijn geschikte bomen te vinden. Van november tot april is de ideale tijd om ze te planten. We geven je alle tips!


  • Door

    Alexa Lans

    13 november 2015

Er zijn wel 100 redenen te bedenken om een boom te planten. Misschien wil je meer schaduw in de zomer, gebruik je de boom als natuurlijke vitrage, vind je het leuk om meer vogels in de tuin te hebben of probeer je het milieu een handje te helpen. Hoe dan ook, bomen zijn altijd mooi en zijn elk seizoen weer anders. En met dit stappenplan zijn ze nog makkelijk te planten ook!

Stap 1 - de voorbereiding

Boomkeuze: Welke boom je plant, hangt af van het doel en van de grootte van je tuin. Om met dat laatste te beginnen: veel mensen onderschatten hoe groot een boom wordt. Een stadstuintje is geen plek voor een grote eik of rode beuk. Gelukkig zijn er meer dan genoeg kleine bomen, die je ook in een kleine tuin prima kunt planten. Een boom is heel beeldbepalend, dus kijk goed welke vorm en de kleur het beste past. En waarom wil je graag een boom in je tuin? Ben je op zoek naar wat beschutting in de zomer? Kies dan voor de Japanse notenboom, een bolesdoorn of een speciaal hiervoor gekweekte dakboom. Voor meer privacy is een wintergroene leiboom zoals de steeneik geschikt. En met bijvoorbeeld een sierappel, kersenbloesem of beverboom zet je echt iets bijzonders in de tuin. Meer voorbeelden vind je in dit overzicht. Heb je een boom gekocht? Bescherm de wortels dan goed tegen uitdroging, ook onderweg naar huis. Een verdroogde wortel is een dode wortel!

Groeiplaats: Bij het planten van een boom moet je rekening houden met de levensduur en met de ondergrondse uitbreiding van de wortels die daarmee gepaard gaat. De regel daarbij is dat de boom een doorwortelbare ruimte nodig heeft van 1 kubieke meter grond per vierkante meter kroonoppervlak. Zo beslaan bijvoorbeeld de wortels van een kleine sierkers na 30 jaar ruim 15 m³. Daarnaast hebben bomen, net als planten, een voorkeur wat betreft de hoeveelheid zon, grondsoort en vochtigheid.

En denk om de buren: misschien zijn zij minder te spreken over extra schaduw in hun tuin. Tenzij je er samen afspraken over maakt, moet je bomen in het algemeen minimaal 2 meter van de erfgrens met je buren planten. In een kleine tuin staat de boom dan vaak middenin je tuin. Ook een plek te dicht bij het huis gaat op den duur problemen geven: bladeren in je dakgoot, zwiepende takken tegen je ramen én vaak meer schaduw dan je lief is.

De sierappel, steeneik als leiboom en de bolesdoorn.

Stap 2 - het planten

Plantgat graven: Een ideaal plantgat is minstens anderhalf keer zo breed als de boomkluit en ongeveer 8 centimeter minder diep dan de kluithoogte. Dit laatste voorkomt dat de boom te laag komt te liggen na verzakking van de aarde onder de kluit. Het plantgat kan machinaal worden gegraven, of gewoon ouderwets met een schop. Maak het gat wat wijder aan de boven- dan onderkant en spit ook de bodem van het plantgat goed door, om diepe beworteling mogelijk te maken. 

Verankeren: Plant je de boom op een plek met veel wind? Dan is het noodzakelijk om hem te verankeren. De bekendste manier om dit te doen is met een boompaal. Sla hiervoor één  of meerdere palen van onbewerkt hout in de grond, ongeveer 20 cm dieper dan het plantgat. Zet daarna de boom met rubber banden aan de paal of palen vast. Laat deze banden zichzelf kruisen om wrijving en daarmee stambeschadiging te voorkomen. Nog beter is een biologische afbreekbaar ondergronds verankeringssysteem. Bij deze duurzame oplossing hoeven geen bomen te worden gekapt om andere bomen staande te houden. En het staat gewoon mooier!

Verankeren: Het plantgat, de steunpalen plaatsen en de gekruiste elastieken.

Stap 3 - de nazorg

Bescherming: Ook bomen kunnen in de zon verbranden, waarna de bast los kan laten. Vooral soorten met een dunne bast zoals beuken, lindes en honingbomen hebben hier last van. Om een jonge boom te beschermen, omwikkel je het takvrije deel van de stam met jute. Na een paar jaar is dit jute verteerd en heeft de boom zelf weerstand opgebouwd tegen zonnebrand. 

Snoeien: Na het planten van een boom krijgt hij direct al zijn eerste snoeibeurt. Om de verdamping te beperken moet de verhouding tussen de wortels en de kroon hersteld worden. Door de kroon maximaal 25% terug te snoeien, weet je zeker dat er genoeg water aangevoerd kan worden om de verdamping van de boom bij te houden. Hierna hoef je in de meeste gevallen de boom drie jaar niet meer te snoeien.

Bewateren: De eerste drie groeiseizoenen na het planten van de boom heeft deze behoefte aan extra water, vooral in periodes van droogte. Je kunt zelf eenvoudig beoordelen of de boom extra water nodig heeft, door te kijken naar de vochtigheid van de grond op 15 cm diepte. Begin met bewateren vanaf het moment dat de knoppen gaan zwellen en schuiven en geef vooral bij volle bladstand extra water.

 

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan? Of wil je een boom in de straat in plaats van de tuin? Bij het project Bomen in je Buurt! kun je een locatie op de kaart prikken waar jij graag een boom zou zien. En misschien wordt hij dan tijdens Boomfeestdag 2016 door de scholen in jouw gemeente geplant!

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Boom in je buurt!


Reacties 3

Pieter Parmentier 17 november 2015

Mooi stuk en goed advies.
Vanuit de Deventer Bomenstichting zijn we al 25 jaar actief bezig met het bevorderen van de aanplant. We doen dat o.a. door inventarisatie van beschermwaardige bomen, door advisering, door ons schoolpleinbomen project en als het moet klimmen we nog steeds op de barricade als bomen ten onrechte dreigen te sneuvelen. Mooi werk.
http://www.deventerbomenstichting.nl

Martijn | Hart van Groen Schreuder 17 november 2015

Mooi initiatief!

Plant zo veel mogelijk bomen, dat is de beste manier voor CO2 reductie!

Sowieso is het nu de komende maanden een ideaal moment om bomen te planten. Zelf ben ik een groot voorstander voor het vergroten van het biologisch eetbaar landschap, ook in de de stad.

Hier enkel advies voor aanschaf van een fruit- en notenboom (als jezelf niet bomen ent).
Het beste kun je GÉÉN boom kopen bij een tuincentrum, die verkopen je doorgaans troep.

Hier 2 boomkwekerijen die in ieder geval goede fruit-en notenbomen verkopen, maar ik zeg er wel bij, je kunt het beste wel ter plekke de boom aanschaffen, dan kun je zelf kiezen, anders wordt er voor jou gekozen ... en dat zijn doorgaans niet de bomen de kweker het mooist vind, maar graag kwijt wil. Het blijft business.

Boomkwekerij 'De Vrolijke Noot'
http://www.devrolijkenoot.nl

Boomkwekerij en Groencentrum 'De Batterijen'
http://www.batterijen.nl

Weet ook dat bij de keuze van een fruit- en/of notenboom de hoogte niet van zelfsprekend en iets is waar rekening mee gehouden kan worden.
Er zijn diverse onderstam types waar je naar kan vragen bij aanschaf:
Type zaailing (groeit 100%) wordt 10 m hoog
Type M9 wordt 3,5m hoog
Type M26 wordt 5m hoog
Type M27 wordt 3m hoog (ideaal voor in de stad, ook rekeninghoudende met zonlicht)

https://www.facebook.com/hartvangroen.nl

Graag wil ook reclame maken voor een Bosrand cursus (St. Truiden - België - 2015), gegeven door Taco Blom, van Permacultuur School Nederland.

In een voedselbosrandtuin kun je zeer hoge opbrengsten realiseren. In ons klimaat is dit het meest geschikte systeem.

Onderwerpen die in deze cursus aan de orde komen zijn:
– Ontwerp principes
– Bosrand ecologie
– Grond behandeling
– Wilde planten
– Paddenstoelen
– Plantengildes
– Beplantingsplan (uitheems-inheems en wat is de juiste verhouding?)
– Praktijk
– Vermeerderen van plantmateriaal

http://www.permacultuur.eu/lnk.php?Ic123

Frank Kruit 17 juni 2019

Super adviezen die hier worden gegeven. Ik ben sinds kort ook in de ban van bomen geraakt. Ik wil er alles over weten. Vanuit mijn passie probeer ik ook anderen het stukje liefde voor bomen mede te delen. Ik heb dan ook een blogartikel geschreven over een va mn grootste hobbies:

https://www.onetime.nl/geld-nieuws/hoe-kan-een-fascinatie-voor-bomen-groeien