De boom van... Erik uit Petten

Waar zou jij graag een boom in de straat willen? Dat is de centrale vraag bij het project ‘Bomen in je Buurt’. Nudger Erik woont dichtbij het strand, waar de zoute zeewind al menig boom heeft doen verschrompelen. Toch ging hij aan de slag en vond maarliefst 39 geschikte locaties in zijn wijk. Hij legt uit hoe hij te werk ging.


  • Door

    Alexa Lans

    20 november 2015

Nadat Erik in de jaren ’90 met zijn vrouw en kinderen 3,5 jaar rond de wereld had gezeild wilden ze graag dichtbij de zee wonen. Op nog geen halve kilometer van het strand vonden ze het perfecte huis in Petten. Nu wonen ze ruim 15 jaar op deze prachtlocatie, met slechts één gemis: bomen. 


Waarom staan er nog geen bomen?
‘Er staat hier op dit moment weinig groen omdat we vlak achter de Hondsbossche Zeewering liggen en er dus veel zout in de lucht en bodem zit. Toen we hier net kwamen wonen hebben we overal rondom het huis bomen geplant en die gingen echt allemaal dood. Ook de pogingen van de gemeente om bomen te planten zijn uiteindelijk mislukt. In tropische gebieden zie je zoveel mooi groen en palmbomen op het strand, maar dat is in Nederland helaas geen mogelijkheid. Alleen dennenbomen doen het  hier goed.’

Hoe ziet de buurt er nu uit?
‘Bijna iedereen die hier voor de eerste keer komt zegt: “Wel leuk, zo dichtbij de zee, maar wat is het allemaal kaal!”. We hebben wel wat groenstroken met een enkele boom, maar dat was het dan wel. De meeste mensen in de buurt hebben het ook opgegeven met groen planten en leven nu in een “stenen tijdperk”: ze hebben hun hele tuin bestraat. Rozenbottels zijn vrijwel de enige planten die makkelijk groeien, maar wie wil er nou alleen maar rozenbottels in de tuin?’


Heeft het dan wel zin om nieuwe bomen te planten?
‘Jazeker! In het kader van kustversterking is er het afgelopen jaar een strook van 300 meter strand zeewaarts bijgekomen. We liggen nu dus veel verder van de vloedlijn en dat schept kansen voor nieuwe bomen in onze wijk. Met een vriend heb ik onderzoek gedaan en het blijkt dat sommige soorten dennen, iepen, wilgen en esdoorns natuurlijk voorkomen in kustgebieden, die zouden hier dus ook passen. Je moet de bomen alleen wel echt helpen, zeker de eerste drie jaar. Ze hebben hier veel extra bewatering nodig en na harde wind moeten ze worden afgespoeld vanwege zoutafslag.’ 

Wie gaat die verzorging doen?
‘Als er een grote kans is dat de bomen geplaatst gaan worden, wil ik een peiling houden in de buurt. De bewoners moeten het wel met de plannen eens zijn natuurlijk. Het zou leuk zijn als mensen in de buurt een boom adopteren en die dan water geven en netjes houden. En misschien dat we dan na twee jaar een prijs kunnen uitreiken aan degene die de beste boom heeft, daar moet ik nog even over nadenken.’


Hoe vind je een goede locatie?
‘In eerste instantie had ik alleen gekeken naar plekken voor bomen in de straat, maar het leek me logischer om meteen de hele wijk Nolmerban aan te pakken. Ik heb toen mijn vriend Gerard gevraagd om mee te denken. Als coördinator van de groenvoorzieningen in een andere gemeente weet hij precies waar hij op moet letten. Samen zijn we door de wijk gelopen  en hebben we op een kaart aangegeven waar welke boom zou kunnen staan. Daarbij hebben we rekening gehouden met mogelijke schaduwvorming, de aanwezigheid van rioolleidingen en het machinaal maaien van de groene velden.’

Weet jij ook een goede locatie voor een extra boom in jouw wijk? Doe dan ook mee met Boom in je Buurt en prik je plek op de speciale kaart van de Atlas Natuurlijk Kapitaal. Hoe dat precies werkt, lees je op onze projectpagina

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Boom in je buurt!


Reacties 0


Gerelateerde blogs

Bomen planten doe je zo!

Bomen planten doe je zo!