Moestuin in het ziekenhuis

Duurzaamheid is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je in het ziekenhuis bent, of je er nu op bezoek bent of er zelf ligt. Toch zijn veel ziekenhuizen hier achter de schermen mee bezig. In eerste instantie gaat het dan vaak om besparing, maar het Albert Schweitzer in Dordrecht wil meer doen dan dat. Op de eerste dag van de klimaattop in Parijs organiseerden zij zelf een duurzame dag. Wij waren erbij en vroegen bezoekers, patiënten en medewerkers naar hun ideeën over een duurzamer ziekenhuis.


  • Door

    Alexa Lans

    8 december 2015

Post-it gesprek

We begonnen de dag met twee enorme witte vellen. Één voor personeel en één voor bezoekers. Al snel ontstond er een mooi ‘gesprek in post-its’ tussen de twee groepen. Het begon allemaal met een oudere man in badjas, die ons vertelde dat hij behoefte had aan biologische maaltijden en een uitgebreider vegetarisch aanbod. Later reageerde één van de koks hierop dat die maaltijden inderdaad al op de planning stonden. Deze kok maakte zich juist zorgen om de hoeveelheid eten die terug kwam van de uitgeserveerde borden. Volgens weer een andere medewerker was dit vooral te wijten aan een gebrekkige communicatie tussen zorgassistent en patiënt. Een bezoeker opperde daarop tenslotte dat het ziekenhuis de voedselresten misschien zou kunnen composteren. Op deze manier werd ons bord vol duurzame ideeën langzaam gevuld met suggesties, problemen én oplossingen.

Warmtewissel met ijsbaan

Zoals verwacht had niet iedereen in het ziekenhuis direct een associatie met duurzaamheid. De meeste bezoekers gaven toe hier eigenlijk nooit bij stil te hebben gestaan. Toch kwamen ze met verrassende ideeën. De centrale hal met glazen dak zou bijvoorbeeld omgetoverd kunnen worden tot een moestuin, of er zouden op zijn minst wat tomatenplanten en druivenranken geplaatst kunnen worden. En misschien zou het ziekenhuis de warmte kunnen gebruiken van de nabijgelegen schaatsbaan.  

Printen is probleem

Ook de medewerkers van het ziekenhuis barstten van de creativiteit en enthousiasme over groene oplossingen. Van leenparaplu’s om het vochtpeil in het gebouw te reguleren tot een beloningssysteem voor werknemers die op de fiets komen. En de nummer één frustratie bij collega’s: er wordt veel teveel geprint. Één van de ondervraagden durft hier zelfs een statistiek op los te laten en stelt dat 70% van wat uit de printer rolt niet afgedrukt had hoeven worden.

 

We zijn benieuwd naar jouw ideeën: heb jij ook een suggestie over hoe ziekenhuizen duurzamer kunnen worden? Laat het ons weten!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0