Van bezit naar gebruik: het nieuwe economische systeem van Thomas Rau

Thomas Rau, architect en oprichter van circulair projectenbureau Turntoo, pleit voor een nieuw economisch systeem waarin de consument geen bezitter meer is maar gebruiker wordt. Kortom: een circulaire economie waar niets meer verloren gaat. Een economie waarin je licht afneemt, in plaats van lampen koopt. En waar je koeling huurt, in plaats van een koelkast aanschaft.


  • Door

    Liz Moen

    15 december 2015

Met Turntoo faciliteert Rau de ontwikkeling van circulaire projecten. Door hun kennis te delen en bestaande producten of diensten te herontwerpen, draagt Turntoo bij aan de transitie naar een circulaire economie. Bedrijven als Philips en Bosch zetten de eerste stappen richting het nieuwe economische systeem van Rau. 

Licht afnemen in plaats van lampen kopen

Voor Philips ontwikkelde Turntoo Light as a Service en Circular Lighting: een dienst waarbij je enkel en alleen licht afneemt. Je betaalt 15 jaar lang voor licht waarna de lampen terug gaan naar Philips. De lampen zijn zo gemaakt dat Philips alle grondstoffen opnieuw kan gebruiken. Rau noemt dit laatste een remontabel product. Op deze manier kun je nu ook koelkasten van Bosch en zuinige Miele wasmachines leasen. 

Remontabele bouwconcepten

Eenzelfde soort gesloten systeem realiseert Rau ook in de bouwsector. Turntoe ondersteunt bouwbedrijf BAM met circulaire vastgoed projecten, zoals circulaire aanbestedingen en remontabele bouwconcepten. Rau Architecten gaf het hoofdkantoor van Alliander een groene metamorfose. Dit werd het eerste circulaire gebouw in Europa. Tachtig procent van de materialen uit het oude gebouw werden hergebruikt: waaronder constructiedelen en plafondplaten. Het dak werd gemaakt van een ‘achtbaan-constructie’ waardoor er dertig procent minder staal nodig was.

Buurman en Oogstkaart

Ook de doe het zelf klussers kunnen werken volgens het principe van Rau. Bij de Rotterdamse bouwmarkt Buurman zijn allerlei tweedehands materialen te koop. Je vind er o.a. sloophout, isolatiemateriaal en elektriciteitskabels. De materialen zijn afkomstig van bouwplaatsen in Rotterdam of tijdelijke locaties zoals festivals. Op oogstkaart.nl kun je allerlei materialen beschikbaar stellen en vinden. Zoals oude deuren of pallets. Een soort marktplaats voor tweedehands materialen dus. 

Een spijkerbroek van een spijkerbroek

Ook in de kledingindustrie is het systeem van Rau toepaspaar. Zo gebruiken spijkerbroekenfabrikant Mud Jeans en maatpakkenproducent Dutch Spirit al restmaterialen in hun ontwerpen en lease je een kledingstuk in plaats van er een te kopen.

Kijktip

Tegenlicht wijdde een hele aflevering aan Thomas Rau en zijn nieuwe economische systeem. Bekijk de aflevering voor meer voorbeelden. 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 2

michiel van Wickeren 13 maart 2016

Hi Liz,
Kijk is op www.dedeelkelder.nl. Hier brengen we het gedachtengoed van Thomas Rau in praktijk op consumenten niveau. We gaan deze zomer weer op pad met de Deelkelderonwheels, misschien vind je het leuk om is een keer mee te rijden en over je ervaringen een blog te schrijven?
Keep up the good work!
Groeten,
Michiel

Liz Moen 14 maart 2016

Ha Michiel! Bedankt voor je reactie. Wat een tof initiatief, houden jullie ons op de hoogte?