SpeedComfort: van idee tot concreet product

Met dit koude weer willen we maar een ding wanneer we thuiskomen: snel het huis opwarmen. Dan kun je natuurlijk de thermostaat lekker hoog zetten. Maar dat is niet bepaald duurzaam. Met die gedachte werd de Speedcomfort radiatorventilator ontwikkeld. Wij vroegen productontwikkelaar Pieter van der Ploeg naar het ontwikkelproces van de radiatorventilator. En waren vooral benieuwd hoe je nou van idee tot een concreet product komt.


  • Door

    Liz Moen

    20 januari 2016

In november vorig jaar werd de SpeedComfort radiatorventilator gekozen tot Groenste Idee van Nederland. In het NPO programma ‘Nederland wordt Groen’ koos een jury, bestaande uit onder andere Maurits Groen, de SpeedComfort uit 15 ideeën die bijdragen aan het verminderen van CO2 uitstoot. 

Versneld je huis opwarmen

Maar wat maakt dit idee het Groenst? Pieter: “De radiatorventilator zorgt ervoor dat de warmte die in een radiator zit, versneld in de ruimte komt. Ook kan de watertemperatuur dankzij de SpeedComfort worden bijgesteld tot onder 60 graden in plaats van de fabrieksinstelling van 80 graden. Naast energiebesparing, is de SpeedComfort op meer vlakken ‘Groen’. De SpeedComfort wordt in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En de behuizing is gemaakt van biobased materiaal.”

“Blijf stappen maken”

Het idee voor de radiatorventilator bestond al langer, maar het wilde maar niet tot marktintroductie komen. In het voorjaar van vorig jaar pakte Pieter het idee op, samen met de twee ingenieurs die vanaf het begin af aan bij de ontwikkeling betrokken waren. Pieter: “wanneer je een product wilt ontwikkelen is het belangrijk om stappen te blijven maken en niet stil te staan. Daarom kozen we een vaste dag in de week waarop we gezamenlijk aan de SpeedComfort werkten. Dat hield in veel tekenen, discussiëren, afwegingen maken en uiteindelijk knopen doorhakken. En ondertussen voor alle onderdelen partijen vinden die de kwaliteit kunnen leveren die we wilden.”

Grootste hobbel?

“De grootste hobbel was het vinden van de grondstof voor de behuizing. Pas vlak voor de uitzending van Nederland wordt Groen was de kogel door de kerk en konden we melden dat de behuizing van biobased en biodegradable materiaal wordt gemaakt.”

Financiering

“De financiering hebben wij bijna helemaal uit eigen zak gedaan. Wat daarin erg heeft geholpen is een afspraak die we met een aantal betrokken partijen hebben gemaakt: wanneer we uit de kosten zijn betalen we hen een klein bedrag per verkocht exemplaar. Als we iedereen gedurende het ontwikkelingsproces hadden moeten betalen, was het niet gelukt.”

SpeedComfort 2.0 

De mannen staan niet stil. Er wordt al nagedacht om het ventilatorsysteem toe te passen op andere verwarmingsbronnen. Pieter: “we denken aan de ontwikkelingen van een versie voor smallere radiatoren en voor convectorputten. Komend stookseizoen willen we deze generatie op de markt brengen.” 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

Janneke de Graaf- Dammer 5 februari 2016

Voor een convectorput bestaan ze al van Jaga. De renovatieset noemen ze die.

Hans Geul 28 februari 2016

Maakt erg veel herrie omdat de radiator als klankbord fungeert. Je woonkamer lijkt wel een machinefabriek. Geluid komt zelfs boven de radio en TV uit. Ik zou er niet aan beginnen als je je ergert aan continue ruis.

Lisette Heijmeijer 2 maart 2016

Comfort betekent ook, dat je geen hinder zou mogen ondervinden van het geluid dat de ventilatoren in de SpeedComfort veroorzaken in de radiator(en). In de meeste gevallen levert geluid geen probleem. Er blijken evenwel bepaalde types radiatoren te zijn die een ‘eigen geluid’ hebben en daardoor te zeer als klankkast functioneren. Dit blijkt in minder dan 1% van de gevallen zo te zijn. Neemt niet weg, dat SpeedComfort blijft werken aan verdere reductie van het geluid. En dat is gelukt! Door een kleine aanpassing van de behuizing zal de SpeedComfort vanaf volgende week leverbaar zijn in een (nog) stillere versie.
Als je de huidige versie stiller wilt krijgen, dan kan jet het honingraad roostertje aan de onderzijde met een klein tangetje losknippen. De rand van de opening zo vlak mogelijk maken. Je zult ervaren dat dit enorm scheelt.