Succesvolle pilot Fairphone met Fairtrade-goud

Smartphones bevatten tientallen mineralen van over de hele wereld. Één daarvan is goud, een essentieel maar problematisch onderdeel van veel elektronica. Fairphone is erin geslaagd een proef­productieketen voor Fairtrade ­gecertificeerd goud in de elektronica-­industrie op te zetten. Een belangrijke stap.


  • Door

    Liz Moen

    8 februari 2016

40 mineralen

Elke smartphone bevat zo’n 40 mineralen met een oorsprong in de mijnbouwsector. Één daarvan is goud, dat onder andere wordt gebruikt voor de productie van printplaten en bedrading. Goud is een essentieel materiaal in veel huidige elektronica. 

Maar de weg die goud aflegt van de mijn naar mobiele telefoon is vaak problematisch. Goud is een van de vier conflictmaterialen. Dit betekent dat goud wordt gebruikt om de rebellen in de Democratische Republiek Congo te financieren. Bovendien vormt goudwinning meerdere sociale en milieu-uitdagingen, zoals geschillen over land, ondermaatse lonen, onveilige werkomstandigheden, kinderarbeid en kwikvervuiling.

Winning van meer conflictvrije mineralen

Fairphone boekt vooruitgang op uiteenlopende terreinen, van het welzijn van medewerkers tot elektronisch afval en recycling. Op het gebied van mijnbouw ondersteunt Fairphone een meer verantwoorde winning van de mineralen. Fairphone gebruikte voor haar eerste telefoon al in conflictvrije mijnen gewonnen tin en tantalium. Bij de ontwikkeling van de Fairphone 2 richt Fairphone haar aandacht nu dus ook op goud.

Essentiële samenwerking leveranciers

Om de proef met Fairtrade-goud mogelijk te maken selecteerde Fairphone toegewijde partijen over de gehele breedte van de productieketen. Alleen door de opgebouwde relatie met deze leveranciers, kon Fairphone de proef ondernemen. De Fairtrade-goud certificering is dan ook het eindproduct van een samenwerking tussen onder andere Max Havelaar in Nederland, Zhaojin Kanfort (een Chinese fabrikant van goudzout) en AT&S, de printplatenleverancier van Fairphone.

De weg van Fairtrade-goud

Het goud in de Fairphone komt van een kleinschalig mijnbouwbedrijf in Peru. Het goud dat hier wordt gedolven voldoet aan de Fairtradenorm voor goud en edelmetalen, wat inhoudt dat er verregaande regelgeving in acht wordt genomen op het gebied van arbeid en milieu: de mijnen zijn vrij van kinderarbeid en de mijnwerkers krijgen een gegarandeerde minimumprijs en Fairtradepremie. 

Vanuit Peru gaat het goud naar een grote raffinaderij in Zwitserland met een licentie om Fairtrade ­gecertificeerd goud te verwerken. Na de raffinage wordt het voor Fairphone bestemde goud getransporteerd naar de goudzoutfabriek van Zhaojin Kanfort in China, waar het goudzout wordt geproduceerd die AT&S gebruikt om printplaten te produceren. Het goud kan dus tot aan China worden getraceerd, een primeur in de elektronicabranche. 

Een belangrijke, maar kleine stap

De proef is een belangrijke, maar tegelijkertijd ook kleine stap, aldus de onderneming zelf. Het gaat slechts om een proefproject dat moet worden gezien als een eerste stap, het opschalen van de keten voor de gehele elektronicabranche blijft een uitdaging. Maar, zonder eerste stap ben je nergens. Fairphone laat zien dat het met de juiste samenwerkingsverbanden mogelijk is om productieketens in kaart te brengen en meer verantwoorde inkoopactiviteiten te stimuleren. 

Op de Fairphone projectpagina lees je meer over de nieuwe Fairphone 2. 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0