Keurmerken jungle: hoe je door de bomen het bos weer ziet

Veel consumenten willen graag verantwoord eten en drinken. Op verpakkingen prijken steeds meer keurmerken die aangeven of een product duurzaam, eerlijk of diervriendelijk is. In een oogopslag kan de consument zien of het een verantwoord product betreft. Of toch niet? Want de overdaad aan keurmerken schept ook verwarring. Wat betekenen al de keurmerken en waarom zijn ze belangrijk?


  • Door

    Liz Moen

    9 februari 2016

Hulpmiddel voor consument en producent

Keurmerken fungeren als hulpmiddel voor de consument. Ze laten zien of je eieren afkomstig zijn van een biologische pluimveehouder, of je te maken hebt met ‘echte’ Parmigiano Reggiano en of de banaan van een fairtrade plantage komt. Een goed keurmerk hanteert strengere eisen dan wettelijk verplicht, is transparant en betrouwbaar. Een betrouwbaar keurmerk laat regelmatig controles uitvoeren door een onafhankelijke partij. Ook voor producenten zijn keurmerken belangrijk. Het is een middel via waar ze kunnen laten zien welke extra stappen ze ondernemen en waarin hun product ‘uitblinkt’. 

Snelstgroeiende keurmerk: Beter Leven

Een van de snelstgroeiende keurmerken van Nederland is het Beter Leven keurmerk en is te herkennen aan de gele sterretjes. De ranking van 1 tot en met 3 sterren geeft een graad van dierenwelzijn aan. Met het keurmerk probeert initiator de Dierenbescherming de vee-industrie van binnenuit diervriendelijker te maken. Het aantal sterren baseert de Dierenbescherming op diverse normen, zoals de hoeveelheid ruimte en daglicht in de stal. 

Wijzer met keurmerken 

De bekendste voedselkeurmerken in Nederland zijn Fairtrade-Max Havelaar en het EKO-keurmerk. Naast de bekende keurmerken, liggen de Nederlandse supermarktschappen echter ook vol met tientallen minder bekende keurmerken. In deze jungle van keurmerken zien consumenten soms door de bomen het bos niet meer, en worden keurmerken soms (terecht) in twijfel getrokken. De keurmerkenwijzer van Milieu Centraal geeft een volledig overzicht van alle keurmerken in Nederland. De wijzer laat zien waar een keurmerk voor staat, hoe het scoort en of het keurmerk ‘geaccrediteerde controles’ uitvoert.

Keurmerken: download een app

Word je in de supermarkt alsnog tureluurs van al die keurmerken? Pak dan je telefoon erbij. Met de app van Questionmark scan je gemakkelijk de barcode van een product en zie je hoe hoog of laag het product scoort op mensenrechten, milieu, dierenwelzijn en gezondheid. Ook voorziet de app je van een lijst met ‘verantwoorde’ alternatieven op een bepaald product. Op duurzame vergelijkingssite Rank a Brand en in hun gelijknamige app, zie je in een oogopslag hoe jouw favoriete product, en vergelijkbare merken, scoren op de duurzaamheidsmeter. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0