Zeewier, een multifunctioneel plantje met smaak

Dat je zeewier kunt eten is bekend: de Wakame salade staat tegenwoordig standaard in het schap van de supermarkt, recentelijk kwam het kookboek Groente uit Zee uit en de Dutch Weed Burger bestel je op vele grote festivals. Maar wist je ook dat het één van de beste vleesvervangers is, er energie mee opgewekt kan worden en de eerste duurzame zeewierfarms zich in onze Noordzee vestigen? Wat kunnen we verwachten van zeewier als grondstof? We zochten het uit.


  • Door

    Daphne Schmidt

    11 februari 2016

De wereld voeden met 4x Portugal

Zeewier zit bomvol eiwitten, koolhydraten en vitaminen, hartstikke gezond dus. Volgens het het voedingscentrum bevat gedroogd zeewier zoveel eiwit en relatief veel ijzer en vitamine B dat het een een goede én duurzame vleesvervanger maakt.

Dat het groene plantje groot fan is van zee en zon maakt het duurzaam en relatief makkelijk te telen. Je hebt immers geen schaarse landbouwgrond of zoet water nodig. "Met maar 2 procent van het totale zeeoppervlak - vier keer Portugal - kunnen we in de wereldwijde behoefte aan eiwit voorzien." zegt Willem Brandenburg, zeewier expert en onderzoeker aan Wageningen Universiteit. "Landbouw op zee kan voldoende eiwitten produceren om ambitieuze doelen te halen zoals met twee keer minder milieu- en grondstoffenbelasting een twee keer zo hoge productie halen om straks negen miljard mensen te voeden", zegt hij. 

 

 

Boeren op zee: is dat wel duurzaam?

Zijn zeewierboerderijen wel zo'n goed idee in onze toch al fanatiek gebruikte oceanen? De huidige zeewiermarkt is vooral gefocust op Azië. Bij de grootschalige productie in China wordt gebruik gemaakt van vervuilende mest om het wier sneller te laten groeien. Dat dit beter kan, zien we in Nederland. Bij Zeewaar, de eerste Nederlandse zeewierfarm en Vriend van Nudge wordt er geboerd zonder toevoegingen van meststoffen of verdelgingsmiddelen en op een schaal die de balans van voedingsstoffen in zee in stand houdt. En de zeewierpasta van Seamore wordt 'geplukt' op plekken waar het natuurlijk groeit.

De eerste resultaten van testlocatie ‘de Wierderij’ van de Wageningen Universiteit laten zien dat de teelt geen nadelige gevolgen voor de Oosterschelde heeft. Het zou zelfs positieve effecten hebben wanneer de zeewierfarms dichtbij viskwekerijen geplaatst worden. De farms kunnen de vissenpoep (dat nu het zeewater ongewenst bemest) absorberen. Zo kun je bijvoorbeeld zeewier verbouwen in riviermondingen - daar kun je fosfaten die in de landbouw gebruikt worden en in zee terecht komen, via zeewier terugwinnen en opnieuw voor de landbouw gebruiken. Een gesloten kringloop dus!

Kookboek Groente uit Zee Kookboek Groente uit Zee

Van hopjesvla tot energie: een multifunctioneel plantje

Bij het eten van zeewier houdt het nog niet op. Zeewier wordt al geproduceerd voor chemicaliën voor de industrie, voedingsstoffen en eiwitten en gebruikt om producten verbeteren (van tandpasta tot verdikkingsmiddel in hopjesvla). Maar daarnaast zou het ook een belangrijke bron van duurzame biomassa kunnen worden, waaruit biobrandstoffen en duurzame energie gewonnen wordt.

Energieonderzoek Centrum Nederland doet al zo’n tien jaar onderzoek naar het verbouwen van biobrandstof op zee. Zeewieren en algen blijken de ideale grondstoffen voor biobrandstof; de potentiële opbrengst van energie is zelfs hoger dan bij gewassen op land. Per hectare kan tweemaal zoveel ethanol uit zeewier worden gehaald als uit suikerriet en vijf keer zoveel als uit mais, schrijft de Volkskrant.

Foto's: Zeewaar, Seamore en het kookboek Groente uit Zee van Lisette Kreischer.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 3

Topsy Langereis 12 februari 2016

Ik ben wel heel benieuwd of de vervuiling van ons zeewater invloed heeft op dit multifunctionele plantje.

Desirée van Keulen 14 februari 2016

Zit er ook B 12 in? Zo niet is het geen 100% vervanging voor vlees of vis of een ander product afkomstig van dieren. Helaas. Desalniettemin hartstikke goed initiatief.

Juan Alcazar 18 januari 2017

Hi there! Just a little encouragement of this initiative to think out of the box: Scientists discovered late last year that actually feeding seaweed to cows lowers their green gas emissions by 75%! Feeding them seaweed also reduces the environmental impact of farming for grain to feed livestock, so we really don't need to give up meat. Just think outside of the box to find alternatives to keep the stuff we love (like hamburgers and bacon). But overall, great initiative, seaweed farming can have a lot of benefits in the long run.