Match: Van Wijhe Verf test lak op bamboeframe

Tijdens het 5-jarige bestaan van Nudge ontstond een spontane match tussen EerlijkeKansen en Van Wijhe Verf. Na een pitch van EerlijkeKansen stelde de verfproducent voor om haar lak te testen op een bamboeframe. We vroegen Joep van Ginderen naar de match.


  • Door

    Liz Moen

    18 februari 2016

Eind november vierde Nudge haar 5e verjaardag. Vrienden van Nudge kregen er de gelegenheid om in één minuut hun product of idee te pitchen. Joep van Ginderen van EerlijkeKansen beklom het podium om te vertellen over de bambike. Dit korte praatje leidde tot een spontane match. Marlies van Wijhe, directeur van het familiebedrijf Van Wijhe Verf, vroeg na afloop of de bamboeframes worden gelakt met hun blanke lak. Dat was (nog) niet het geval.

EerlijkeKansen voor ambachtslieden in Ghana

De frames van de Bambike worden namelijk met de hand geproduceerd in Ghana. Het lakken van de frames gebeurt dus ook in Ghana. Vervolgens worden de frames klimaatneutraal getransporteerd naar Nederland. De ambachtslieden uit Ghana kunnen zichzelf op deze manier ontwikkelen van kansarm tot succesvol ondernemer. EerlijkeKansen monteert de bamboefietsen vervolgens zelf af in de werkplaats in Leiden. Daarbij worden uitsluitend kwaliteitsonderdelen gebruikt.

Nederlandse lak als back-up

Maar Joep was wel op zoek naar een goede lak in Nederland. "Er gaat weleens wat mis in Afrika en dan moeten de frames opnieuw worden gelakt in onze sociale werkplaats in Leiden. Een goede lak moet daarom wel aan een aantal veiligheids- en gezondheidseisen voldoen", aldus Joep. Het verhaal van Van Wijhe sluit in ieder geval aan op EerlijkeKansen. Van Wijhe Verf is een familiebedrijf dat verfproducten ontwikkelt met oog voor mens en milieu. Dit zie je terug in alle facetten van de bedrijfsvoering. Van transport, proces tot aan product. 

Van Wijhe test lak op bamboeframe

Joep en Van Wijhe houden contact. Van Wijhe vroeg een ongelakt bamboeframe op bij Joep en is vervolgens aan de slag gegaan met het testen van verschillende lakken op verschillende plekken van het frame. Van Wijhe heeft de lak op een aantal punten beoordeeld waaronder Joep’s belangrijkste randvoorwaarden: de look and feel en veiligheid. Maar ook de hechting van de kleur en weerbestendigheid werden meegenomen in de beoordeling. 

Dit resulteerde in een op maat gemaakt advies voor het bamboeframe. "Twee weken geleden heb ik het frame teruggekregen. Op het frame had Van Wijhe heel duidelijk gemarkeerd waar welke lak was aangebracht. Met daarbij een advies voor de beste lak en een aantal extra potten lak. Ik wil Van Wijhe echt complimenteren voor de service!"

Hoe nu verder

Betekent dit dat alle bamboeframes voortaan worden gelakt met Van Wijhe lak? "Nee dat niet" zegt Joep. "De frames worden in principe gelakt in Afrika. Dit doen we bewust om de mannen daar te ondersteunen. We hebben hier nog een aantal onbewerkte frames liggen die we in ieder geval met het lak gaan bewerken. Verder gaan we bekijken of we de lak voortaan kunnen gebruiken voor het opnieuw lakken van mislukte frames."

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Vrienden van Nudge


Reacties 0