Tiny House-beweging: wonen op 25m2

Een eigen mini-huisje zonder hypotheek? Op een braakliggend terrein in de stad of juist ergens midden in de natuur of het platteland? Met een Tiny House kun je wonen zoals je zelf wilt, heel duurzaam en zonder hoge woonlasten. Steeds meer mensen duiken in deze trend.


  • Door

    Liz Moen

    8 maart 2016

Overgewaaid uit de Verenigde Staten wint de Tiny House-beweging ook in Nederland terrein. De kleine woningen (maximaal 25m2!) worden in de Verenigde Staten massaal gebouwd door mensen die wegens de crisis geen ‘normaal’ huis meer konden betalen. Inmiddels is er een hele Tiny House-beweging ontstaan, die ook in ons land steeds meer mensen enthousiast maakt. En dat is niet zo gek. De kleine woningen voorzien perfect in de woonbehoefte van deze tijd. Ze zijn betaalbaar, flexibel en sluiten aan bij de trend van ‘minder bezit’.

Lage woonlasten geven vrijheid

Als je alles zelf doet en je slim je materialen kiest, kun je al voor een paar duizend euro een Tiny House bouwen. Een kant en klaar huis kost je rond de 35.000 euro - of je nu spaart of leent, dat is een bedrag dat je binnen relatief korte tijd kunt aflossen. Ook je energieverbruik ligt veel lager. De lage woonlasten zorgen dat je minder hoeft te werken, of dat je de ruimte hebt om je geld op een andere manier te besteden.

Duurzaam wonen

Het minimale gebruik van ruimte en materialen maakt een Tiny House ook heel duurzaam. Tiny House bewoners kiezen in hun ontwerp vaak bewust voor duurzame materialen en leggen zonnepanelen op het dak. Wie streeft naar een zelfvoorzienend bestaan, kan dat met een mini-huisje vaak makkelijker realiseren.

Regelgeving vormt hindernis

Wie in Nederland een Tiny House wil gaan bewonen, heeft wel flink wat pioniersgeest nodig. Want de huidige regelgeving kent nog allerlei knelpunten voor deze woonvorm. Zo voorziet het Bouwbesluit, de officiële voorwaarden waaraan een Nederlandse woning moet voldoen, niet in zulke mini-huisjes. De minimaal voorgeschreven plafondhoogte, een verplicht halletje achter de voordeur en twee deuren tussen woonkamer en toilet zijn meestal niet haalbaar in een Tiny House. Ook het vinden van een locatie is vaak niet eenvoudig. En als je kiest voor een Tiny House op wielen, is het vaak weer lastig om je officieel als inwoner van een gemeente in te schrijven. Gelukkig zijn steeds meer gemeenten bezig met experimenten en pilots om het kleine wonen te faciliteren.

Tientallen pioniers

Gelukkig laten tientallen mensen zich hier niet door weerhouden. Een aantal van hen zijn verenigd in Tiny House Nederland. De website deelt al de Tiny Houses-ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Marjolein deelt op de informatieve site Marjolein in het klein haar weg naar kleinschalig wonen. Reinoud woont in Eindhoven in zijn Waterlandhuisje en Dinka heeft een Tiny House in Velp. Jonge architecten en ontwerpers die ook worden geïnspireerd door deze nieuwe woonvorm gebruiken hun expertise om in deze woonwens te voorzien. Dankzij hun mooie ontwerpen, wordt klein wonen ook nog eens heel comfortabel. 

‘Tiny' bouwpakketten

Neem het jonge bedrijf Sustainer Homes. Dit ontwerpbureau bouwt zelfvoorzienende kleine woningen. De Sustainer Homes zijn volledig circulair en creëren slechts 4% van de CO2 uitstoot van de ‘reguliere bouw’ zonder in te leveren op comfort, luxe en design. Ook grotere partijen bieden compacte woningen aan. Heijmans kwam eerder al met de Heijmans One. Het verplaatsbare eenpersoonshuis biedt starters op de woningmarkt een betaalbare, flexibele en comfortabele woonvorm in de stad. En daarbij geeft het ongebruikte braakliggende terreinen een tijdelijke (woon)functie.

Tiny House op maat

Natuurlijk kun je ook een architect of ontwerpbureau in de arm nemen om samen jouw droompaleisje te ontwerpen. Woonpioniers denkt graag met je mee over jouw ideale compacte woning. Lena van der Wal startte een architectenbureau voor kleine huisjes

Schreeuw het van de daken!