Boomfeestdag 2016: een impressie

Zo'n 500 kinderen en 200 volwassenen verzamelden zich op 16 maart bij de Intratuin in Rosmalen. De gemeente Den Bosch was namelijk uitgekozen als gastgemeente voor de officiële viering van de Nationale Boomfeestdag 2016. Een hele eer! En dus stond alle genodigden vandaag een spetterend programma te wachten. We doen een verslag van de dag.


  • Door

    Alexa Lans

    17 maart 2016

"Zonder bomen gaan we dood"

De dag begon met een heus bomendebat. Met groene en rode kaarten konden de kinderen aangeven of zij het eens of oneens waren met de genoemde stellingen. Na een korte inventarisatie van de gekleurde kaarten gingen de kinderen met elkaar in discussie. Mogen bomen die op Boomfeestdag zijn geplant worden gekapt bijvoorbeeld? Sommige kinderen vinden van wel: "Anders is er geen plek om huizen te bouwen en die zijn nodig voor vluchtelingen". Andere kinderen zijn toch tegen, want: "zonder bomen gaan we dood".

1000 handen planten 5000 struiken

Na het debat vertrekken de kinderen alvast richting de bomencirkel, waar ze beginnen met het planten van struiken. Met 1000 hardwerkende handjes ontstaat er daardoor al snel een vrolijke groenstrook in het verder nog vrij lege landschap. Na een halfuurtje ploeteren is het dan ook alweer tijd voor het officiële moment van de dag: het planten van de bomencirkel!

Wormen in de bomencirkel

Om te benadrukken dat groenvoorzieningen een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid zijn en het beperken van klimaatverandering een gezamenlijk streven, worden er 12 bomen in een grote cirkel geplant. Deze bomen beelden de 12 sterren van de Europese vlag uit. Aan een lang stuk touw sjorren onder andere The Voice-winnares Maan en Boomfeestdag-ambassadeur Helga van Leur de grote bomen overeind in het plantengat. Daar gaan nog 2 bakjes wormen bij om de boom goed te laten wortelen en dan kan het gat worden dichtgeschept. 

Nudger Daniel ontvangt de klimboom

In het midden van de bomencirkel staat wel iets heel speciaals: een echte klimboom! Als startsein voor het beplanten van de Boom in je Buurt-locaties mocht Jan van Betten deze klimboom aanbieden aan nudger Daniel uit Rosmalen. Daniel was één van de 400 deelnemers die een goede plantlocatie wist voor nieuwe bomen in zijn eigen buurt. Weet jij ook een plek in je buurt die wel een boom kan gebruiken? Meld die locatie dan vast aan voor 2017!

De dag werd afgesloten met een heerlijke lunch en een optreden van Maan. In totaal zijn er tijdens deze Boomfeestdag 200.000 bomen geplant door 115.000 kinderen. Een mooie score! 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Boom in je buurt!


Reacties 0