Nederland moet gezonder gaan werken!

Gezonder werken is een hot item. Opmerkelijk genoeg wordt hierbij vaak voorbijgegaan aan een goede hand- en werkplekhygiëne. NL Gaat Gezonder Werken brengt dit onderwerp onder de aandacht. Want wist je dat er op een toetsenbord zo’n 33.000 bacteriën leven?


  • Door

    Malou Jansen

    24 maart 2016

Over een paar jaar werken we door tot ons 67e. Begin je met 24 jaar op kantoor, dan breng je er 43 jaar van je leven door. Werkomstandigheden zijn hierdoor van danige invloed op de gezondheid. Willen we dat mensen langer op een verantwoorde, productieve wijze werken, dan zullen we ze ‘duurzaam moeten inzetten’.

Een lesje handen wassen

Bij duurzame inzetbaarheid gaat het vooral om gezond eten, stoppen met roken en meer bewegen. Het verhogen van de hygiëne – hand, toilet- en werkplekhygiëne – heeft vaak minder prioriteit. Opmerkelijk, omdat dit op termijn ziekteverzuim kan reduceren. Omdat alles begint bij een goede handhygiëne, eerst een korte uitleg handen wassen: handen wassen houdt iets meer in dan ze even nat maken en droog wapperen. De juiste procedure: maak je handen vochtig, smeer ze in met (foam)zeep en was ze vervolgens twintig seconden (!) door je handen over elkaar te wrijven. Omdat er altijd bacteriën achterblijven, is het belangrijk om de handen goed te drogen aan een schone handdoek.

 

 

Als werkgever kun je mensen een zetje in de juiste richting geven door handen wassen aantrekkelijker te maken. Niemand wil zijn handen wassen met een groezelig zeeppompje en natte handdoek. Zorg je voor een nette zeepdispenser, een degelijke papier- of handdoekautomaat, dan zijn mensen eerder geneigd deze te gebruiken. 

Reinig ook onzichtbaar vuil

Maar handhygiëne gaat verder dan het toilet. Gedurende de dag raken we zoveel oppervlakken aan, dat het raadzaam is om een paar keer per dag een desinfecterende lotion te gebruiken. Dat is een goede oplossing voor handen die niet zichtbaar vuil zijn. Een goede lotion verwijdert 99,9 procent van de aanwezige micro-organismen op de handen. Door deze op meerdere plekken te plaatsen, kan iedereen zijn handen van bacteriën ontdoen en blijven werkplekken hygiënischer. Natuurlijk zul je deze alsnog moeten reinigen. Daarvoor komt NL Gaat Gezonder Werken periodiek langs om de hardware (toetsenborden, muizen) van een professionele opfrisbeurt te voorzien.

NL gaat gezonder werken is een samenwerkingsverband van Vriend van Nudge Berendsen en 
professioneel werkplekreiniger TH&P. Benieuwd hoe het met de hygiëne op jouw werkplek is gesteld? Doe dan de Nationale Hygiëne Check

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0