De was doen met wondermiddel azijn

Voor nog geen 50 cent per liter heb je een fles in huis staan: azijn. Een middel te gebruiken voor honderd-en-een huis, tuin en keuken- dingen. Ook voor de was. Hoe werkt dat nou precies? De was-professor vertelt.


  • Door

    Arjen Grent

    31 maart 2016

Wat is azijn?

Azijn kan op twee manieren worden gemaakt: op een natuurlijke en op een niet-natuurlijke manier. Op de natuurlijke manier zetten bacteriën alcohol om in azijnzuur. Bij de niet-natuurlijke manier wordt voor ditzelfde proces een chemische reactie gebruikt om dit te versnellen. Vervolgens wordt het met water verdund.

Hoe werkt azijn?

Het zuur is een effectief schoonmaakmiddel. Zo reinigt het, verwijdert het kalk en bestrijdt het bacteriën en schimmels. Omdat het azijn water zachter maakt komt de reinigende werking extra goed tot zijn recht. En dat is handig want het is niet giftig, goedkoop en ook nog eens heel milieuvriendelijk.

Multifunctioneel

Azijn voegen we aan onze salades toe. Ook is het mogelijk kauwgom te verwijderen. Kook je een ei? Gooi dan een scheutje azijn bij het water. Zo voorkom je dat het ei barst. In de zomer blijven mieren op afstand. En ook wat de was betreft is het een enorme musthave. 

Wassen maar!

  • Draai af en toe een kookwas met een scheutje azijn. Zo lost het kalk in je wasmachine op;
  • Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; 
  • Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen!
  • De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact. Azijn fixeert je kleuren;
  • Behandel voor je jouw was draait de vlekken met azijn. Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Nare luchtjes

Bij zacht water hoef je minder azijn te gebruiken dan bij hard water. Je kunt wassen met alleen azijn. Je kleding wordt dan wel schoon, maar gaat er niet lekker fris van ruiken. We zijn de afgelopen jaren nogal gewend geraakt aan de geurtjes die de wasmiddelfabrikanten toevoegen. Maar gebruik je wasmiddel en voeg je azijn toe als wasverzachter? Dan heb je het nadeel van vieze geuren niet!

Hoeveel azijn moet je gebruiken?

Je kunt dit het beste testen door een scheutje natuurazijn toe te voegen in het vakje van de wasverzachter. Dat is het vakje met het zonnetje. Begin met ongeveer een half koffiekopje. Of gebruik je Wasmaatje om dit af te meten. Valt het resultaat tegen? Probeer het de volgende wasbeurt met iets meer, maar gebruik maximaal één koffiekopje. Vind je de was niet zacht genoeg, voeg ook dan iets meer toe. Ruikt je was te zurig? Dan gebruik je weer iets  te veel. Het is even puzzelen, maar als je eenmaal weet hoeveel je het beste kunt gebruiken wil je nooit meer anders. Hoeveel azijn voeg jij toe aan je was? Of heb je nog andere wastips van je grootmoeder? Deel ze hieronder! 

Deze blog is geschreven in het kader van het project Was op Maat.

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Zuid Holland

Was op Maat Challenge


Reacties 2

Astrid de Gier-Leenes 9 april 2016

Is natuurazijn ook te gebruiken in wasmachines met een kunststof trommel?

Rianne Hammenga 12 april 2016

Beste Astrid, zelfs als je (natuur)azijn in onverdunde vorm in de goedkoopste plastic emmer doet, wordt de emmer daar niet slechter van. Geen reden dus om te vrezen voor de kunststof trommel van je wasmachine die alle 'agressieve' stoffen in de wasmiddelen ook moeiteloos weerstaat!