Buurtcomposteren: een wormenparadijs in Amsterdam-Zuid

Buurtcomposteren is een initiatief dat gestart is door Peter Jan Brouwer, filmproducent en wormenfan. In de Frans Halsbuurt in Amsterdam is hij gestart met het verwerken van groenafval tot grondstoffen voor bodemverbetering en geeft hij bewoners kennis en inzicht over de verwerking van het gft-afval. Van het wormenhotel in zijn straat profiteren inmiddels 25 gezinnen in de buurt!


  • Door

    Runet Hogendorf

    12 april 2016

Liefde voor wormen

Zijn liefde voor wormen is meer dan vijftien jaar geleden begonnen, toen Peter Jan in zijn zomerhuisje begon met composteren. Elke keer als hij er naartoe ging, nam hij wat gft-afval mee om op de hoop te gooien. En composteren werkt verslavend.. Ook toen Peter Jans kinderen niet meer zo vaak naar het zomerhuisje wilden, bleef de drang tot composteren bestaan. “Zelfs het weggooien van een simpele bananenschil vond ik op een gegeven moment al te moeilijk”, vertelt hij.

Na wat speurwerk op internet startte Peter Jan een echte wormenbak in de meterkast van zijn huis. Het was wel een gok: als de bak zou gaan stinken, had hij een probleem... Gelukkig bleek zijn compostbak perfect te werken. Zo heeft hij enkele jaren binnenshuis gecomposteerd. Het was simpel, goedkoop en het leverde supergoede compost op. Peter Jan had de grootste en mooiste bloemen van de straat.

Succes delen met de straat

Om zijn succes te delen met zijn straat, zette Peter Jan een buurtinitiatief op. Inmiddels is de tweede compostbak in Amsterdam-Zuid geopend! In dit project werkt Peter Jan samen met Rowin Snijder, Le Compostier - een timmerman met een hart voor composteren. Rowin bouwt de compostbakken. Samen voorzien ze de beginnende composteurs van informatie bij de start van een compostbak in hun straat.

Wil je zelf ook een wormencompostbak in jouw straat? Peter Jan is op dit moment nog bezig om zijn derde en vierde bak in Amsterdam-Zuid op te zetten. Zodra dat gelukt is, wil hij andere straten helpen met het opzetten van een wormencompostbak. Dus houd zijn website in de gaten of zoek vast contact met hem!

Buurtcomposteren Frans Halsstraat

Hoe werkt buurtcomposteren?

Er kan weinig misgaan als het op composteren aankomt. Er moet een plek beschikbaar zijn en je hebt een paar enthousiaste buren nodig. Je kunt bijvoorbeeld al starten met een bak van 700 liter inhoud en twee kilogram aan wormen. Let er wel op dat de wormen niet overspoeld worden met eten, want dan kan de bak gaan ruiken. Maar ook dat is wel weer op te lossen: “Af en toe moet iemand even in de bak gluren en wat wormen omhoog scheppen. Als ze er dan levendig en lekker bij liggen is alles prima. Mocht het onverhoopt gaan stinken (wat in de Frans Halsstraat nog niet gebeurd is) kun je er ook gewoon wat zaagsel op gooien, dan is de geur zo verdwenen”, vertelt Peter Jan.

De hoeveelheid wormen past zich zelf aan. Bij een grotere hoeveelheid groenafval, vermeerderen de wormen zich spontaan. Als het echt te vol wordt in de bak, gaan de wormen ook zelf zoek naar een beter onderkomen. Bedenk wel dat wormen geen tanden hebben en dus niet zo erg houden van botten en grote takken. En bijvoorbeeld gekookt eten en vlees zijn beslist taboe. Dit trekt ongedierte aan en dat wil je niet in je schone compostbak.

Oogstfeestje!

In principe kun je elk half jaar oogsten uit de wormencompostbak, maar doe het vooral wanneer je planten de voeding het hardst nodig hebben. Dus bijvoorbeeld in het voorjaar en halverwege de zomer. “Wij organiseren dan een oogstfeestje voor de straat. Iedereen komt met een emmertje en neemt wat compost mee voor zijn planten.” Ook vertelt Peter Jan dat zijn straat nu net een klein dorpje in de grote stad is geworden: “Omdat je samen voor de bak en de wormen zorgt, wordt de straat een stuk gezelliger. Iedereen kent elkaar en we zorgen samen voor het succes van onze bak.” Bovendien heeft zijn gezin nu aanzienlijk minder vuilnis. “Er komt zo’n 3,5 kilogram compost per week uit de bak. En we hoeven nog maar één vuilniszak per maand weg te brengen, in plaats van twee zakken per week”, vertelt Peter Jan tot slot.

Nu het buurtcomposteren in Amsterdam-Zuid zo goed gaat, maakt Peter Jan Brouwer alweer nieuwe plannen om het composteren in de stad naar een hoger niveau te tillen. Binnenkort hoor je er meer over!

 

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Verspil geen schil


Reacties 5

Theo Herbots 17 april 2016

Naar aanleiding van dit initiatief heb ik een bericht geplaatst op mijn Blog, ik ga in dit bericht ook een link plaatsen met verwijzing naar dit initiatief en een oproep doen naar mensen in Tienen om ook hier dergelijk initiatief te beginnen. Hier de link ==>>https://mijntuin2016.com/2016/04/16/spaar-het-milieu-spaar-uw-portemonnee/
(Milieu)-Vriendelijke groet
Theo

Theo Herbots 17 april 2016

Ps. om de blog te bereiken kunt U eenvoudig deze link https://mijntuin2016.com/ in uw Browser plakken en dan komt U er ook.
Groetjes
Theo

Daphne Schmidt 18 april 2016

Ha Theo, leuk - goed bezig! Hopelijk lukt het om in Tienen ook om samen te composteren. Houd je ons op de hoogte?

Karin Woudstra 21 juni 2018

Hallo,
Ik woon in Groningen en voel een behoefte om ook hier compostbakken te introduceren. En nu ben ik dus op zoek naar succesverhalen. Dus mijn vraag: Hoe gaat het er nu mee? Is het de moeite waard of valt het in de praktijk toch tegen. Ik ben heel benieuwd!
Groetjes
Karin
Uut Grunn

Evelien van Ierssel 26 juni 2018

Hi Karin,
Wat leuk dat je wilt gaan composteren! Op het Nudge platform zijn veel mensen je al voorgegaan, die zelf hun overschot aan wormen weggeven. Misschien kunnen zij je meer vertellen! Je vindt hun projecten, met daarbij een e-mailadres, op de kaart die op deze pagina staat:
https://www.nudge.nl/projects/start-een-wormenbak/
Succes!