DeDeelkelder: een spullenbibliotheek

Hoeveel dagen per jaar staat de hogedrukreiniger werkloos in de schuur? Waar berg je het (grote) gereedschap op wanneer je weinig opslagruimte hebt? De racefiets of de surfplank leunen vaak tegen een muur. Zo zijn er talloze producten die je niet meer dan af en toe gebruikt. Voor die producten is DeDeelkelder opgericht. Initiatiefnemer Michiel van Wickeren vertelt wat het is.


  • Door

    Hans van der Maas

    12 april 2016

DeDeelkelder ondersteunt het delen van spullen tussen mensen en dat biedt een aantal belangrijke voordelen. Het is toch van de zotte dat iedereen bijvoorbeeld een eigen ladder of hogedrukreiniger heeft. En denk ook eens aan al die ruimtevreters die je zelf hebt staan en relatief weinig gebruikt: fietsendragers, broodmachine, beamer, partytent, statafels, gereedschap enz. Maar ook veel kleinere producten, zoals tuingereedschap heb je niet dagelijks in je handen. Wij maken ze toegankelijk voor andere mensen”.

Wat zijn de verdere voordelen van DeDeelkelder?

Michiel somt op: “Ten eerste wil DeDeelkelder het consumptiegedrag van individuen veranderen, omdat je nu eenmaal bijvoorbeeld één klopboormachine of één racefiets met elkaar deelt. Een ander voordeel is duurzaamheid, omdat het de afvalberg aanzienlijk verkleint. Denk ook aan de verlengde levensduur van de spullen”.

Maar je leent je spullen toch niet zomaar uit.

Dat is een veelgehoorde opmerking, volgens Michiel, die het graag uitlegt. “DeDeelkelder gaat uit van het principe: toegang tot in plaats van bezit van producten. Het gaat om een mentaliteitsverandering, om consuminderen, zonder dat je afstand hoeft te doen van het gebruik van voor jou belangrijke producten”. Je verliest dus het concrete bezit van wat je hebt aangeschaft? “Klopt, maar daar staat tegenover dat je direct toegang krijgt tot producten die je niet hoeft te kopen”, aldus Michiel. Een lidmaatschap kost vanaf € 10 per halfjaar. Eenvoudige spullen leen je gratis, voor duurdere producten betaal je in Deeltjes, de betaaleenheid van de DeDeelkelder. Je ontvangt zelf Deeltjes door afstand te doen van dure spullen.

Hoe reageren mensen op jullie initiatief?

Michiel denkt na en zegt dan: “Wisselend, maar overwegend positief. In Nederland zijn we gewend geraakt aan gemak, aan dat je altijd alles direct bij de hand hebt. Voor de spullen die je via ons deelt, moet je wat meer moeite doen. Om van DeDeelkelder een succes te maken, met alle voordelen op ecologisch, sociaal en economisch gebied, moet er iets veranderen in de hoofden van mensen”.

Wat maakt DeDeelkelder uniek?

Sinds 1 januari 2016 opereert DeDeelkelder vanaf, en dat is uniek in Nederland, een fysieke plek (De Deelkelder Oudegracht, Utrecht), financieel tot stand gekomen door crowdfunding. Het is een centrale opslagplaats van deelspullen. En hoe loopt het? “Het begint zonder meer op gang te komen, de reacties van de delers zijn positief. Momenteel hebben we 40 leden die gebruik maken van de spullen in Utrecht en gezien de reacties verwachten wij dat het aantal de komende tijd zal toenemen”.

Hoe ziet de toekomst van DeDeelkelder eruit?

“We blijven continu in ontwikkeling en denken na over hoe we ons initiatief verder kunnen toepassen in onze consumptiemaatschappij”, vertelt Michiel bevlogen. “Wijkcentra zouden in de toekomst de rol van deelcentrum kunnen gaan vervullen. Op die manier krijgt het delen van spullen ook een sociale functie voor de buurt. Je kunt er terecht voor een kop koffie, maar ook voor het delen van kennis, ervaringen en spullen”. Tot slot laat Michiel weten dat er concrete plannen zijn om nieuwe woonwijken vanaf de oplevering te voorzien van een deelplek waar iedereen in de wijk spullen kan lenen. “Een spullenbibliotheek ja, zo noemen we DeDeelkelder graag”.

Bezoek de pop-up store

De hele maand juli vind je de Deelkelder pop-up store in het centrum van Utrecht. Je kunt er terecht voor gereedschap, kampeerspullen of bijvoorbeeld een partytent voor je tuinfeestje. De Deelkelder biedt een leuk programma met workshops upcycling en lezingen over het verduurzamen van je huis en de deeleconomie.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 2

marie boudousq 19 april 2016

Wat is het verschil met PEERBY ?

Daphne Schmidt 20 april 2016

Ha Marie, De Deelkelder en Peerby gaan allebei uit van het delen van spullen in plaats van bezitten - iets dat wij alleen maar kunnen aanmoedigen natuurlijk. Het verschil is dat De Deelkelder een fysieke plek is (aan de Oudegracht in Utrecht), dus meer een centrale opslagplaats van deelspullen uit de buurt.