Zelf wasmiddelen maken

Zelf wasmiddel maken is ontzettend makkelijk. En vergeleken met wasmiddel uit de supermarkt veel voordeliger; voor je portemonnee en voor het milieu. Het is even een werkje. Maar dan kun je ook meteen een hele tijd vooruit. En je hoeft niet met zware wasmiddelverpakkingen te slepen.


  • Door

    Liz Moen

    15 april 2016

We vroegen deelnemers van de Was op Maat Challenge naar hun eigen wasmiddel recept. Nudger Sandra maakt al jaren haar eigen wasmiddel en deelde haar recept met ons. 

Sandra: ‘dit wasmiddel is allergievrij en wast zowel witte als gekleurde was schoon zonder kleurverlies. Zelfs op een lage temperatuur. En je doet er zo lang mee dat het je 0,03 cent per wasbeurt kost. Ook niet geheel onbelangrijk.

Recept

Dit heb je nodig: 

  • 1 liter warm water
  • 90 gram geraspte groene zeep (bijv. Marseille zeep)
  • 70 gram soda

Meng het geheel goed door elkaar en giet in gerecyclede schoonmaakflessen. Vul een wasbol (bijv. het Wasmaatje) met het wasmiddel en leg deze tussen de was in de wasmachine. 

Tip! Om tijd te besparen kun je ook kant en klare Marseille vlokken kopen, deze kun je direct gebruiken. Voeg voor een extra frisse geur een paar druppels etherische olie toe en vervang voor een zachte was wasverzachter door azijn. 

Zacht water

Vanaf augustus 2017 levert drinkwaterbedrijf Oasen in haar hele voorzieningsgebied boven rivier de Lek zacht water. Bij een lagere waterhardheid zit er minder kalk en magnesium in het drinkwater en dat heeft flink wat voordelen. Huishoudelijke apparaten gaan langer mee en de werking van zeep verbetert. Komt er bij jou zacht water uit de kraan? Dan heb je dus minder wasmiddel nodig. De dosering is een kwestie van zelf uitdokteren, daar is geen pasklaar antwoord voor. Heb je te veel schuim of blijft er een vettige laag op de rubberen ring bij de deur achter? Probeer het een volgende keer met iets minder! Succes! 

Wat zijn jouw ervaringen met zelf wasmiddel maken? Wij horen het graag! 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Zuid Holland

Was op Maat Challenge


Reacties 4

Margriet Chatillon-Huijsing 3 oktober 2017

Zelf ga ik voor de gekleurde was uit van 5 liter water, 80 gram Marseille of Aleppo zeep. Ik kook 1 liter water en voeg als het kookt zeep toe. Roeren tot het is opgelost. Daarna voeg ik 4 liter warm water toe. Voor de witte was voeg ik voor het toevoegen van 4 liter warm water 60 gram soda toe. Overgieten in schoongemaakte lege wasmiddelflessen en voor gebruik 24 uur laten afkoelen. Bij niet te vuile was: zacht water 60 ml , middel hard water 90 ml en bij heel hard water 120 ml per wasbeurt. Bij vuile was 20 ml extra toevoegen. Bij vlekken puur wasmiddel op de vlek doen en met een zacht sponsje deppen. half uurtje laten intrekken voor het in de was gaat. Deze tip komt via de website GreenEvelien.com en ik gebruik het wasmiddel sinds een half. Goed effect en goed gevoel. Waarom niet een samenwerkingsverband met Green Evelien aangaan? Ik kom ze niet in de lijst vrienden van Nudge tegen.

Willem Koster 19 oktober 2017

Mijn vriendin gebruikt gewone huishoud zeep (sunlight) en voegt er enkele druppels olie aan toe voor een geurtje.

Sonja Beetsma 4 februari 2018

Ik heb dit wasmiddel gemaakt zoals margriet hieronder beschrijft, maar het is zo dik lobbig geworden ( zoals de dikte van kwark) dat het niet meer uit de fles te gieten is. Moet ik meer water toevoegen? Het is sowieso verwarrend dat in het artikel over maar 1 liter water wordt gesproken terwijl margriet nagenoeg hetzelfde recept gebruikt met maar liefst 4 liter water. Ik heb nu drie liter gebruikt. Toch te weinig? graag respons. ( sonjabeetsma@gmail.com)

Vera Sleutels 5 oktober 2018

Deze week voor het eerst gestart met het gebruik van wasmiddel uit de natuur, en (tot mijn verbazing) het werkt! de ene variant is op basis van klimop en de ander op basis van wilde kastanjes. De laatste toepassing lijkt heel erg op de wasnoten uit Nepal van Seepje, maar dan een lokale en gratis variant!