FabCity demonstreert de mogelijkheden van upcyclen

Het is educatief, inspiratievol, innovatief, en gewoon heel erg leuk om te doen: een bezoekje brengen aan FabCity, gelegen op de Kop van Java-eiland in het oostelijk havengebied van Amsterdam. Als onderdeel van Europe by People (het officiële culturele programma voor het Nederlands EU-voorzitterschap), demonstreert Nederland de stad van de toekomst. Voor de Nudge themamaand namen we een kijkje bij de paviljoens rondom het hergebruiken van afval.


  • Door

    Lotje Bruin

    17 mei 2016

FabCity bestaat uit bijna vijftig paviljoens, verdeeld in acht thema’s. Studenten, start-ups, onderzoekers en kunstenaars leven en werken hier elf weken lang. Zij demonstreren, ontwikkelen en testen oplossingen voor onze toekomstige steden, zoals zelfvoorzienend wonen, alternatieve manieren van transport en lokale voedselvoorziening. 

Binnen het thema Materials & Fabrication zijn 13 paviljoens aanwezig die inzicht geven in de eindeloze mogelijkheden van afvalstoffen; niet verbranden of dumpen, maar het creëren van iets nieuws, oftewel upcyclen. De makers demonstreren de productieprocessen en proberen hier de bezoeker ook zoveel mogelijk bij te betrekken. Zien doet immers geloven. 

Een stijlvolle, duurzame baksteen

StoneCycling is een voorbeeld van zo’n maker. De start-up ontstond bij de Design Academy in Eindhoven, vanuit de gedachte om het volledige potentieel van afval te gebruiken om nieuwe bouwmaterialen te creëren. Bouw- en industrie afval (zoals gebruikte stenen, as van verbrandingsovens, Heineken flesjes en toiletten) wordt verzameld en gerecycled tot nieuwe bakstenen en tegels, de WasteBasedBricks. Alles volgens een origineel recept in een bijna honderd jaar oude steenfabriek en verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen. Het paviljoen waar StoneCycling in huisvest (the True talker) is opgebouwd met deze WasteBasedBricks. Als bezoeker krijg je hierdoor een idee dat het leven tussen/met/in afval best comfortabel en prettig kan zijn. 

Foto via http://www.stonecycling.com/wastebasedbrick/Foto via http://www.stonecycling.com/wastebasedbrick/Foto via http://www.stonecycling.com/wastebasedbrick/

Bouwen met hergebruikte materialen

Bij het paviljoen van online platform Flo.Co kunnen partijen elkaar vinden op het gebied van ontwerpen en bouwen met hergebruikte materialen. Flo is de afkorting voor FlowCycle/FlowMaterial; het creatief gebruiken van afval. Hun verblijf op FabCity is een groot experiment, waarbij ze een mobiel architectonisch tweepersoons huis bouwen. Het grotere afval wordt gebruikt om het casco te bouwen, en met het kleinere afval bedenken ze ter plekke creatieve oplossingen om het huis in te inrichten. Bezoekers worden uitgenodigd om ter plekke mee en verder te denken over het ontwerp. Daarnaast kun je zelf aan de slag, met bijvoorbeeld het maken van lampen uit pennen.
“We willen dat de maatschappij zich realiseert dat een transitie naar een circulaire economie noodzakelijk is en dat we hier samen aan kunnen werken. We willen mensen inspireren om anders te denken over behuizing en laten zien dat een uniek, mooi, zelfvoorzienend, mobiel en betaalbaar architectonisch huis levensvatbaar en haalbaar is voor iedereen”, aldus de initiatiefnemers van Flo.Co.  

Foto Flo.co via http://europebypeople.nl/flo-co/Foto Pretty Plastic Plant via http://europebypeople.nl/pretty-plastic-plant/

Plastic heeft het eeuwige leven

Pretty Plastic Plant is een onderzoeksproject van Bureau SLA en Overtreders W. De plasticfabriek maakt van plastic huisafval uit Amsterdam Noord toepasbaar en uniek gevelmateriaal. Het hergebruik van plastic leidt tot een fris nieuw product, maar met een look & feel waaruit het upcycling proces duidelijk naar voren komt. Het benodigde afval wordt gedurende FabCity verzameld, mede door bezoekers. De Pretty Plastic Plant probeert bezoekers ook wat te leren door te laten zien hoe het proces van upcycling er in de praktijk uitziet. Je kunt letterlijk een vuilniszak plastic afval meenemen, die leeggooien in de eerste machine en dan het proces volgen tot en met de laatste machine waar het product uit de spuitgietmachine komt. 

FabCity is dus niet alleen kijken, maar ook deelnemen en leren. Voor ieder wat wils, van jong tot oud.Je gaat naar huis met een dosis vol inspiratie en een nieuwe blik op afval. FabCity is nog te bezoeken tot 26 juni.
 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0