Belgische Cirkle bezorgt boodschappen én neemt afgedankte spullen mee

Hoe maak je een bezorgdienst efficiënter? Door hem te combineren met een ophaalservice. Zo zijn de bestelwagens van het Brusselse bedrijf Cirkle altijd vol. De opbrengst doneren ze aan een goed doel. Een mooi concept!


  • Door

    Team Nudge

    18 mei 2016

Eat well, do good

"Eat well, do good" is het motto van Cirkle. En dat vullen ze op een heleboel manieren in. De online winkel levert biologische, ambachtelijke en lokaal geproduceerde voeding aan huis. Ze verkopen diverse maaltijdboxen, en ook voor tal van losse bioproducten kun je bij ze terecht. Maar het bedrijf gaat een stap verder: met hun recyclingservice gaan ze verspilling tegen. Bij de levering kun je jouw afgedankte goederen aan de bezorger meegeven. Cirkle verwerkt die spullen op hun depot. Herbruikbare dingen gaan rechtstreeks naar een goed doel. De rest gaat naar recycle-bedrijven en ook die de opbrengst gaat naar een goed doel. 

Slimme inzameling

Meer dan 20 producten worden ingezameld: van batterijen tot kleding, van babyspullen tot kurken, van Brita-filters tot mobieltjes, en van frituurolie tot brillen en printercartridges. Bij je eerste bestelling ontvang je een recyclingpakket en een invullijst. Het ophalen gebeurt via een wisselschema zodat de verwerking in het depot zo efficiënt mogelijk verloopt. O ja, en door de boodschappen slim te verpakken, worden de bezorgdozen altijd hergebruikt.

foto Cirkle.be via http://lifestylespot.be/cirkle-boodschappen-box/foto Cirkle.be via http://lifestylespot.be/cirkle-boodschappen-box/

Circulair denken

"De circulaire economie is een andere manier van zaken doen" legt Cirkle zelf uit op hun website. "Ze is regenererend van opzet, dat betekent dat beperking van afval in het businessmodel is ingebouwd, met ‘zero afval’ als streefdoel. Cirkle gaat zelfs nog een stap verder! We recycleren en hergebruiken namelijk meer afval dan we er produceren. Meer nog, we geven het weer waarde door het te gebruiken voor een goed doel." Het concept, met nog veel meer duurzame details, werd inmiddels meermalen bekroond. Je leest er alles over op de uitgebreide website cirkle.be.

Welke Nederlandse maaltijdboxen-leverancier laat zich door dit voorbeeld inspireren?

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0