Hoopvolle alternatieven voor afvalberg festivaltenten

Festivals zijn razend populair. In 2015 telde Nederland maar liefst 800 festivals en dat aantal groeit nog jaarlijks. Dat heeft ook een keerzijde, want per jaar blijven maar liefst 25.000 tenten achter op de festivalterreinen. Ze verdwijnen op de afvalberg en vormen een flinke belasting voor het milieu. Nu het festivalseizoen weer begint, vragen wij ons af: hoe gaan festivals om met dit probleem? En hoe kunnen we die enorme afvalberg verder verminderen?


  • Door

    Hans van der Maas

    18 mei 2016

Enorme verspilling

Festivalorganisaties zijn niet blij met de afvalberg van tenten. Het opruimen en afvoeren van de grote hoeveelheid afval is een forse kostenpost. Maar vooral is het natuurlijk een enorme verspilling van grondstoffen en materiaal. Alle reden dus om dit probleem terug te dringen. Zo bestaan er festivals die zwervers op het terrein laten om nog bruikbare spullen uit te zoeken. Sommige festivals werken met een statiegeldsysteem. Wie een tent of een caravan meeneemt, betaalt vooraf een flinke borg. Als je bij vertrek je spullen weer meeneemt, krijg je dat bedrag weer terug.

Geen gesleep met kampeerspullen

De initiatieven One Nights Tent en KarTent bieden met speciale duurzame wegwerptenten een eigen oplossing voor het tentenafval. Ze spelen in op gemak: je hoeft niet meer met een complete kampeeruitrusting te slepen, óók niet op de heenweg. We spraken Jan Portheine, bedenker en producent van KarTent, over zijn kartonnen tent. 

KarTent

Een kartonnen tent, wat moet ik me daar bij voorstellen?

Het is een wegwerptent, volledig gemaakt van karton. Jan Portheine vertelt: “Wij zetten de tent voor de bezoekers op het festivalterrein en zorgen er na afloop voor dat de tent bij het oud papier verdwijnt; daarvan wordt onder meer weer wc-papier, schoolboeken, schoenendozen en schrijfpapier gemaakt. Ook fijn voor het milieu: de kartonnen tent kan vaak lokaal en voor minder CO2 worden geproduceerd dan een ‘normale’ tent”.

Is dit de oplossing voor het tentenafval?

Festivals en bezoekers reageren verheugd op de kartonnen tent. En niet alleen in Nederland, want inmiddels lijkt heel Europa interesse te hebben in de kartonnen tent. Jan Portheine: “Momenteel doen we zaken in 15 Europese landen, waaronder Spanje, Frankrijk, Engeland, Tsjechië en Duitsland. En we zijn ook bezig met Australië en Nieuw Zeeland, de vraag is enorm”.

De prangende vraag: is de kartonnen tent wel bestand tegen regen?

Het antwoord is volmondig ja. De tenten zijn gemaakt van hoogwaardig karton dat best tegen wat regen kan. Jan Portheine is stellig: “De kartonnen tent overleeft de festivaldagen met gemak”.

En hoe zit het met de vuurbestendigheid?

De kartonnen tent is net zo vuurbestendig als een ‘normale’ tent, maar ook op dit gebied zit er een voordeel aan de kartonnen tent: wanneer je bij brand het terrein af vlucht, struikel je in ieder geval niet over de scheerlijnen van de tenten.

De kartonnen tent verdwijnt dus na afloop van een festival bij het oud papier. Is daar nog winst te behalen?

Hoewel de kartonnen tent een enorme toevlucht neemt in festivalland, is de tent ook nog in ontwikkeling. De winst zit ‘m in de vraag: wat doen we na afloop met de tent? Op dit moment verdwijnt de kartonnen tent dus bij het oud papier, maar als het aan de bedenkers van de kartonnen tent ligt, gaat dat binnenkort veranderen. Jan Portheine vertelt: “Na afloop van een festival maken we een driedeling. In de eerste categorie zitten de tenten die nauwelijks iets mankeren en die verkopen we tweedehands aan particulieren. Van de tenten die schade hebben opgelopen, categorie twee, kunnen we acht krukjes maken die we vervolgens weer verkopen op festivals. En voor de derde categorie loopt een subsidieaanvraag om het restkarton te gebruiken als bodemvulsel voor een champignonkwekerij”.

One Nights Tent

In 2014 bracht Devin Malone via zijn Nederlandse start-up One Nights Tent zijn eerste lichting biologisch afbreekbare tenten op de markt. De tentjes worden gemaakt van recyclebaar materiaal en bevatten geen milieubelastende beschermcoating. Ook ontwikkelden ze een recyclebaar slaapmatje en slaapzak. Als je de gebruikte spullen na afloop van het festival weer inlevert, krijg je nog een deel van je geld retour ook. Dit festivalseizoen zoeken de makers testpersonen voor 'The Threesome', een nieuw model voor drie personen (of twee personen met al hun bagage).

Hoe werkt het?

KarTent en One Nights Tent werken allebei op een vergelijkbare manier. Je reserveert online een tentje en je haalt ‘m op aan de balie op het festivalterrein. Zo hoef je niet te sjouwen met je eigen tent en draag je een steentje bij aan het milieu. 

Meer hoopvolle alternatieven?

Sta jij deze zomer op een festival en heb jij een goede bestemming voor jouw 'gewone' festivaltentje? Ken je nog andere initiatieven die festivaltentjes hergebruiken of upcyclen? Of heb je er een goed idee voor? We horen het graag!

En heb jij al geslapen in de KarTent of de One Nights Tent? We zijn benieuwd naar je ervaringen!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Karin Franken 20 mei 2016

Of je je huurt voordelig een Backpack Kampeerbox (=tent + volledige kampeeruitrusting voor 2 personen in een rugzak of trolley-tas) bij http://kamperen2go.nl