
Nationaal Afvalrapport: 55 inspirerende verhalen uit de circulaire economie
‘Afval bestaat niet’. Vanuit die visie publiceerde Van Gansewinkel Het Nationaal Afvalrapport wAARDEvol. Het rapport bundelt 55 inspirerende verhalen uit de circulaire economie. We delen drie verhalen die je op een andere manier laten kijken naar bodemassen, kleding en voedselverspilling.
-
Door
Liz Moen
19 mei 2016
Van Gansewinkel heeft de ambitie om in 2020 75% van het afval tot nieuwe grondstof te recyclen. Dit lukt hen niet alleen. Om ook anderen te inspireren meer te doen met de waarde van afval heeft Van Gansewinkel het Nationaal Afvalrapport wAARDEvol uitgebracht. In het rapport staan 55 verhalen van uiteenlopende initiatieven met een gemeenschappelijke deler: ze inspireren je om op een andere manier naar afval te kijken. We lichten er een paar voor je uit.
De onverwachte rijkdom van bodemassen
Ontwerpster Christien Meidertsma nam 25 kilo bodemassen uit de verbrandingsoven van Amsterdam en ging ermee op ontdekkingstocht. Met haar kunstproject Bottom Ash Observatory laat Christien zien dat de op het eerste gezicht ‘vieze bruine drab’ een bron van materialen is. Bodemassen bevatten papier, plastic en waardevolle metalen. Christien focust zich op het laatste. Ze liet de diverse metalen omsmelten en goot deze in cilinders. Het resultaat legde ze visueel vast in een encyclopedisch boek waarin de onverwachte rijkdom van dit ‘afval van het afval’ wordt getoond.
Kleding inzamelen
Marieke Eyskoot is expert op het gebied van eerlijke kleding. Ze is oprichter van expertisebureau Talking Dress en MINT, de vakbeurs voor sustainable fashion. Het interview met Marieke richt zich op slow fashion, het verschil tussen wat mensen zeggen en effectief doen en positieve veranderingen in de kledingindustrie, zoals bijvoorbeeld kledingbibliotheek LENA. Marieke deelt haar visie op het recyclen van kleding: ‘Er is ongelooflijk veel kleding in de wereld. Die opnieuw kunnen gebruiken, dat zou heel erg mooi zijn. Ik zou ook graag veel meer willen weten over wat er nu gebeurt met wat al ingezameld wordt door de ketens. Daar zou meer over gecommuniceerd moeten worden.’
Beweging tegen voedselverspilling
Jaarlijks wordt er meer dan 30% van de totale voedselvoorziening wereldwijd weggegooid. Tristam Stuart werd hierdoor geraakt en startte een beweging tegen voedselverspilling. Het huidige EU-beleid voor afvalbeheer dat anaerobe vergisting subsidieert moedigt voedselafval aan, aldus Tristam. ‘Zelfs wanneer voedselafval onvermijdelijk is, kan het overschot vaak veel beter worden benut dan als grondstof voor brandstof.’
Benieuwd naar de verhalen van o.a. Dopper, André Kuipers en Helga van Leur?
Het Nationaal Afvalrapport is gratis te downloaden. De eerste 10 nudgers die het rapport downloaden ontvangen een gratis gedrukt exemplaar t.w.v. € 45.