Bewust kiezen met je vork? 5 tips van Smaackmakers

De huidige manier van voedsel produceren heeft een flinke impact op onze omgeving en planeet. Door anders te consumeren kunnen we deze foodprint verlagen. Smaackmakers geeft 5 tips hoe je een bewuste keuze maakt met je vork. Bijvoorbeeld door te kiezen voor plantaardig, lokaal en verpakkingsvrij.


  • Door

    Aart Jan van Dijk

    13 juni 2016
  • Door

    Natascha Kooiman

    13 juni 2016

De huidige voedselproductie beslaat 34% van onze persoonlijke ecologische footprint. Door de uitstoot van broeikasgassen via productie en transport van voedsel, via de hoeveelheid water die nodig is voor ons voedsel, door de grote gebieden bos die worden gekapt om nieuw akker- en graasland te creëren en door verlies van vruchtbare landbouwgrond via eenzijdige bemesting en monoculturen. Door onze huidige manier van produceren neemt de opwarming van het klimaat toe en wordt de toekomstige voedselopbrengst die de aarde kan bieden juist lager. En dat terwijl de bevolking pijlsnel groeit!

Elke hap een keuze

Dat klinkt misschien niet erg hoopvol. Maar het mooie aan voedsel is dat we met elke hap bij kunnen dragen aan een duurzame oplossing. Door goed te kiezen wat we eten! Dat is ook de reden dat wij ons als Smaackmakers inzetten voor verduurzaming van het voedselsysteem. In onze eerdere blog kun je lezen hoe we dit doen voor o.a. horeca en grote bedrijfsrestaurants. En een van onze doelen is dat de gasten in (bedrijfs)restaurants daar geïnspireerd worden om ook thuis deze verandering door te voeren.

Smaackmakers Proof Food

Veel mensen willen graag veranderen, maar weten niet altijd waar te beginnen. Wat kun je nou zelf eenvoudig doen wanneer je je “foodprint” wilt verlagen via je vork? Wij houden zelf altijd een rijtje van overzichtelijke stappen aan, voor wat wij “Smaackmakers Proof food” noemen, die als basis dienen voor elk advies dat we geven. De belangrijkste paar geven we hieronder.

Plant Power

De grootste hap uit je foodprint kun je nemen door vaker dierlijke producten te vervangen door plantaardige alternatieven. Verreweg het grootste deel van onze landbouwgronden (bijna 80%) wordt gebruikt om diervoeder te maken en vee-industrie heeft een flinke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. De enorme opkomst van goede, gezonde en lekkere alternatieven voor vlees en vis, via zeewierrijke producten, schappen vol alternatieve plantaardige burgers en zelfs producten met proteïnerijke insecten bieden zowel uitkomst als afwisseling! Ook plantaardige varianten voor melk, room en crème fraîche zijn een steeds normaler alternatief en smaken fantastisch.

Think Global, Eat Local

Niet alleen heeft het iets moois en zelfs romantisch om op de markt iets te kopen van een lokale boer of producent en zo ook de lokale economie te stimuleren. Voedselkilometers (zeker per vlucht) vergroten de voetafdruk van je aankoop ook ècht enorm. Steeds meer supermarkten bieden gelukkig ook een ruimer aanbod aan lokale producten.

Seizoensgebonden en vers

Het paradijs op aarde dat zijn we gewend. Alles beschikbaar vanuit de hele wereld, het hele jaar door. Maar eten wat er hier vers in het seizoen is betekent dat je product minder (lang) gekoeld bewaard hoeft te worden, niet van ver hoeft te komen, door natuurlijke warmte en zonlicht werd geproduceerd en gemiddeld genomen goedkoper is door het grote aanbod. En heerlijk toch dat verlangen naar het nieuwe kersen- of aspergeseizoen?

Damn Food Waste

Gemiddeld gooit de consument per jaar 50 kilogram goed eten weg. Rijst, pasta en brood gaan ontzettend vaak onnodig in de prullenbak. Maar ook melk, groenten en fruit worden heel vaak weggegooid. Doodzonde, want al die miljoenen kilo’s op jaarbasis die we nu verspillen, kunnen, we zoals we hierboven schreven tè goed gebruiken om onnodig weg te gooien!

Verpakkingsbewust

Kies bewust waar verpakkingsmateriaal nodig of echt van meerwaarde is. Verpakkingen vormen namelijk niet alleen een probleem via afval en de beruchte “plastic soup” in de oceaan. De productie ervan van je product kost namelijk veel energie en vormt een aanzienlijk aandeel van de milieubelasting hierdoor.

Meer weten over ons en hoe we jou of jouw bedrijf kunnen helpen? Mail Aart Jan van Dijk of Natascha Kooiman (aartjan@smaackmakers.nl of natascha@smaackmakers.nl of bel 0614609898). Of bezoek onze website.

Foto header: Cynthia van Dijke Fotography
Foto's eten: Clickshots Fotomarketing en Evenementenfotografie

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0