Nooit meer naar Yellowstone?

Reizen dichtbij huis, dat staat in de top 5 van grootste klimaatklappers. Een fijne binnenkomer, niet? Mag je dan nooit meer een exotische reis maken? Mijn droom is nog eens een bezoek aan Yellowstone, het beklimmen van de Machu Picchu, een safari in Tanzania en tot rust komen op Bali. Is dat waanzin en een klap in mijn groene gezicht? Tja, zo zien de groene fanatiekelingen dit zeker wel en ze hebben een punt. 


  • Door

    Susan Gerritsen-Overakker

    16 juni 2016

Hutje op de Nederlandse hei?

We reizen met z’n allen nogal wat af. We gaan gemiddeld 3 keer per jaar op vakantie en besteden daarbij ruim 15 miljard euro. De helft van de reizen maken we in het buitenland. Toerisme staat voor 80% van de landen in de top 5 van exportproducten en bij 60 landen staat toerisme zelfs op de eerste plek. Bij eco-reizen ontstaat direct een beeld van het hutje op de hei of vrijwilligerswerk doen in een weeshuis. Een nobel streven, maar er zijn andere groene varianten die zowel het milieu, de economie en de plaatselijke cultuur ten goede komen.  

Ask yourself…

Verantwoord, duurzaam, ethisch, eco of eerlijk reizen, het betekent allemaal net iets anders maar bovenal betekent het bewust vakantie vieren terwijl je respectvol omgaat met cultuur en natuur.

Telkens kun je bij het maken van je vakantiekeuze drie vragen stellen:

  • Respecteer ik de plaatselijke cultuur en de tradities die hierbij horen?
  • Reis ik op een manier die het milieu zo min mogelijk schaadt?
  • Steun ik de lokale economie en betaal ik een eerlijke prijs voor diensten en producten?

Vervoer, verblijf, vermaak

In de 3 V’s van vervoer, vermaak en verblijf kun je je invloed uitoefenen. Kies daarbij een reisorganisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, bijvoorbeeld SNP Natuurreizen of Sawadee. Via boekingssite BookDifferent selecteer je simpel uit het aanbod van groene accomodaties van Booking.com, met dezelfde lage prijzen. Bovendien steun je bij elke boeking een goed doel naar keuze.

Ongeacht je bestemming kun je altijd ook ter plaatse een eco-toerist zijn, bijvoorbeeld in de categorie vervoer door zo min mogelijk bagage mee te nemen, door te kiezen voor het schoonste vervoermiddel naar de bestemming en door ter plaatse het openbaar vervoer te gebruiken of op de fiets het landschap te verkennen.

Kamperen is bij uitstek de meest duurzame variant die je kunt kiezen als verblijf. Voor kamperen in Nederland bestaan er diverse unieke en romantische kampeerplekken. Let ook op het Green Key keurmerk, het EU Ecolabel en het Bewust op Reis-label voor de meer duurzame vakantieverblijven. Ook met de Groene Vakantiegidsen van stichting ECEAT vind je kleinschalige eco-locaties in 28 landen.

Zelf kun je in je verblijf bijvoorbeeld ook watergebruik beperken, afval besparen en scheiden, handdoeken meerdere malen gebruiken en energie besparen door de airco uit te doen of de verwarming een tikkie lager te zetten. Vermaak jezelf ter plaatse met behulp van een digitale reisgids. Koop lokaal in en koop alleen verantwoorde en dus eerlijke en lokale souvenirs van milieuvriendelijke materialen.

CO2-calculator

De reisbranche zelf wordt ook alerter op klimaatimpact. In april werd de Carmacal gelanceerd, een CO2-calculator waarmee reisbureaus op een eenduidige manier de CO2-uitstoot van hun reizen kunnen bepalen en vergelijken. Ook veel locaties zijn bewust bezig met duurzaamheid. Zo laten Sam en Marco met hun Conscious Hotels in Amsterdam zien dat duurzaam, hip en stijlvol prima samengaan. En met succes. Komende maanden openen ze een derde en vierde hotel.

Groen genieten

Je zult met reizen altijd invloed op de omgeving hebben, zowel positief, bijvoorbeeld door de lokale economie te stimuleren en negatief, bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot die met vervoer gepaard gaat. 

Nooit meer met het vliegtuig om een nieuwe cultuur te leren kennen of weldadige natuurervaringen te beleven? Nee, zo ver hoef je niet te gaan. Groen leven is ook groen genieten. En als je met je reis een positieve bijdrage levert aan milieubescherming of het welzijn van de bevolking ter plaatse dan wordt je vakantie opeens een krachtig middel om de wereld een stukje mooier te maken. Maarruh, wel even die vlucht compenseren graag, bijvoorbeeld bij Trees for All of GreenSeat. En dan, op naar Yellowstone, mijn eerste droombestemming.

In ‘Let’s go green, de lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven’, geschreven door Sustainable Susan, vind je nog veel meer tips. Ga naar www.sustainableyou.nl voor meer informatie.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0