Staycation? We geven je wat tips voor duurzame uitjes

Jarenlang leek het wel of je er niet meer bij hoort als je niet in een luxe safari lodge in Zuid-Afrika hebt geslapen of toch tenminste tussen de locals streetfood in Vietnam hebt gegeten. Maar sinds de coronapandemie weten Nederlanders ook steeds meer een vakantie thuis te waarderen. En waarom ook niet? Er is genoeg te doen in Nederland! We geven je tips voor een heerlijke vakantie in eigen land. Of vanuit je eigen huis.


 • Door

  Team Nudge

  16 juni 2021

Experts raden aan: neem toch die vakantiedagen op, dat is beter voor jezelf. Zelfs thuis kun je prima opladen. Een groot voordeel: je hebt geen last van inpak- en reisstress. De corona-pandemie heeft onze eigen wereld opeens weer klein gemaakt. En dat geeft ook kans op een heel ander perspectief.

Vertaal het belang van reizen naar lokale activiteiten

Reizen is meer dan een leuk tijdverdrijf, laat onderzoek zien. Het draait om onthechting, ontspanning, autonomie, nieuwe uitdagingen, betekenis en verbondenheid. Ook in je vrije dagen thuis kun je dat in je achterhoofd houden. Start met de onthechting: zet je out of office aan. Richt je twee dagen op ontspaning, twee dagen op iets dat betekenis geeft, twee dagen om meer verbondenheid te voelen. Het vraagt wat meer creativiteit, maar zo ben je er in een week toch helemaal uit.

Ga op avontuur in Nederland

Geen idee hoe het komt, maar we associëren Nederland niet bepaald met avontuur. En dat terwijl avontuur toch vooral een mindset is en je in Nederland dus ook tal van mogelijkheden hebt om het avontuur op te zoeken. Want wat is avontuur ook alweer? Volgens encyclo.nl is het: “Een spannende belevenis waarvan de uitkomst niet per definitie vaststaat.” Kijk, en die hebben we natuurlijk ook genoeg in ons eigen kikkerlandje. Ook in Nederland kun je op safari gaan en samen met de boswachter zoeken naar de ‘Big Five’ of fiets langs Rosa's project met de Drentse Big Vief. Je kunt slapen in een boomhut of zelfs in een drakenei

En wat denk je van ‘wadlopen by night’. Dat kan alleen in de zomer en maar op enkele data, maar staat garant voor de allermooiste zonsopgang van je leven. En voor de echte adrenaline zoekers, ga dan bijvoorbeeld eens grotbiken in Valkenburg. Dus als je nu nog durft te beweren dat je voor ‘spannende belevenissen waarvan de uitkomst niet per definitie vaststaat’ persé op reis moet… Nou ja, dan weten wij het ook niet meer.

Op zoek naar bijzondere plekken? Check op Instagram #WelkomteruginNL en je staat verbaasd!

Ga dwalen door vreemde buurten en steden

Kijk eens met andere ogen! Dwalen zorgt voor een andere blik, zelfs in je eigen buurt. Bregje Hofstede geeft in de Correspondent volop suggesties hoe je uit jouw vaste patronen kunt stappen. Stap bijvoorbeeld eens in een willekeurige bus en rijd deze uit tot het einde of sla bij elke rode auto die je tegenkomt linksaf. Haar conclusie: “Dwalen, ik kan het van harte aanraden. Op de korte termijn verandert het hoe je een stad ervaart. En op de lange termijn kan een speels experiment de plek waar je leeft blijvend veranderen. Zeker als we allemáál iets meer gaan dwalen.”

Wees toerist in je eigen woonplaats

Wat weet je eigenlijk over je eigen omgeving? Ken je de verhalen die er schuilgaan achter dat mooie geveltje of dat ene hofje?

 • Toeristen doen het ‘all the time’: de stadswandeling, maar waarom doen we dat zelf eigenlijk niet? Check het aanbod bij de lokale VVV en ontdek in je eigen omgeving nieuwe verborgen pareltjes, mooie verhalen en leer nieuwe mensen kennen. 
   
 • En als je dan toch onderweg bent in je eigen stad, bezoek dan eindelijk eens de musea of kerken waar je nog nooit binnen bent gestapt. Check op Tripadvisor welke bezienswaardigheden je volgens buitenlandse toeristen echt niet moet missen!
   
 • Of maak nou eindelijk eens die ene wandeling of die rondvaart door de havens die al jaren op je lijstje staat. Fiets naar de boeren in je omgeving en koop je eten lokaal.

Zoek de natuur op met een missie

De leukste en groenste vakantieadressen

In 2016 startte Floortje Dessing, de grootste wereldreizigster en avonturier die ons land kent, camping ‘BuitenLand’ in - jawel - Drenthe. Een mooi signaal. Tijd voor een herwaardering voor alles dat ons mooie Nederland te bieden heeft. En dat is ook nog eens de meest duurzame - en betaalbare - optie om vakantie te vieren deze zomer! Ben je geïnspireerd en wil je een leuke - en groene - vakantiebestemming in Nederland vinden? 

Bij Campspace vind je toffe kampeerplekken op kleinschalige bijzondere locaties: van een dak aan de Zuidas tot een particulier natuurterrein met een meertje. Hun motto: avontuur zonder vliegschaamte. Ook Homecamper biedt zulke locaties, maar nog nauwelijks in Nederland. En wat denk je van Culture Campsite, een stadscamping op een voormalig bedrijventerrein in Rotterdam? Hier slaap je in kunstwerken gemaakt van afvalmateriaal. 

Of ga eens struinen bij Vriend van Nudge de Groene Vakantiegids, daar vind je volop leuke en betaalbare opties voor logeren bij de boer tot overnachtingen met meer luxe.

Kort uitstapje maken? Bezoek dan eens een van de Bijzonder Leuke Plekken - een website met een overzicht van winkels, theetuinen, lunchrooms en boerderijen van zorginstellingen. Een uitje met een sociaal gezicht! 

Zijn alle campings vol? Ga desnoods in je eigen tuin of woonkamer kamperen. Je kinderen zullen het niet gauw vergeten!

Bezoek een buurtcamping (of start er een!)

Met buurtgenoten een weekend kamperen in het park, dat is het simpele en inspirerende idee achter de Buurtcamping. Het is een initiatief van Roderick Schaepman om meer mensen in je buurt te leren kennen. In 2013 organiseerde hij in Amsterdam de eerste buurtcamping. Inmiddels zijn er 18 buurtcampings - onder meer in Utrecht, DenHaag, Tilburg en Kampen. Er worden volop activiteiten georganiseerd en er wordt samen gegeten. Buurtbewoners zetten tegen betaling of als vrijwilliger hun tentje neer. Eenderde van de plekken is bestemd voor mensen die zich geen vakantie kunnen veroorloven. En zo belanden gezinnen met kinderen naast daklozen en asielzoekers aan tafel en rond het kampvuur. Net zo enthousiast als wij? Op de website van Buurtcamping zie je of er al een camping in jouw buurt is en anders kun je er zelf eentje starten.

 

‘De kunst van te leven is thuis te zijn alsof men op reis is. Want wanneer we op reis zijn, staat ons leven in het teken van dagelijkse verwondering.’ (Godfried Bomans)

Veel plezier deze zomer!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Bart van Beek 1 december 2016

Leuk artikel! Ik vind duurzame uitjes erg tof, omdat je bezig bent voor je plezier terwijl je daarnaast ook nog eens goed bezig bent voor het milieu.
Dat is een leuke gedachte!
Ik kijk zelf voor uitjes altijd op https://amsterdam.mokumevents.nl/
Een erg uitgebreid aanbod hebben ze daar.

Rosa Van Der Kamp 28 juni 2020

Dankjewel voor de vermelding, Nudge! Tijdens de Drents Big Vief fietssafari kom je oog in oog te staan met de 'Big Five' van Drenthe: het Drents Heideschaap, de Nederlandse Landgeit, de Groninger Blaarkop, de Drents Hoen en de Bonte Bentheimer. Al deze dieren zijn zeer zeldzaam en
onderdeel van Nederlands Levend Cultureel Erfgoed. De Groninger Blaarkop, oftewel de Polderpanda, is zelfs zeldzamer dan de Chinese panda!