Staycation? We geven je wat tips voor duurzame uitjes

Het lijkt tegenwoordig wel of je er niet meer bij hoort als je niet in een luxe safari lodge in Zuid-Afrika hebt geslapen of toch tenminste tussen de locals streetfood in Vietnam hebt gegeten. Daardoor is het ook al heel lang ‘niet cool’ om je vakantie in eigen land door te brengen, maar er lijkt iets te verschuiven.


  • Door

    Team Nudge

    16 juni 2016

Dit voorjaar startte Floortje Dessing, de grootste wereldreizigster en avonturier die ons land kent, camping ‘BuitenLand’ in - jawel - Drenthe. Een mooi signaal. Tijd voor een herwaardering voor alles dat ons mooie Nederland te bieden heeft. En dat is ook nog eens de meest duurzame - en betaalbare - optie om vakantie te vieren deze zomer!

Start een buurtcamping

Met buurtgenoten een weekend kamperen in het park, dat is het simpele en inspirerende idee achter de Buurtcamping. Het is een initiatief van Roderick Schaepman om meer mensen in je buurt te leren kennen. In 2013 organiseerde hij in Amsterdam de eerste buurtcamping. Dit jaar zijn er 18 buurtcampings - onder meer in Utrecht, DenHaag, Tilburg en Kampen.Er worden volop activiteiten georganiseerd en er wordt samen gegeten. Buurtbewoners zetten tegen betaling of als vrijwilliger hun tentje neer. Eenderde van de plekken is bestemd voor mensen die zich geen vakantie kunnen veroorloven. En zo belanden gezinnen met kinderen naast daklozen en asielzoekers aan tafel en rond het kampvuur. Net zo enthousiast als wij? Op de website van Buurtcamping zie je of er al een camping in jouw buurt is en anders kun je er zelf eentje starten.

Ga op avontuur in Nederland

Geen idee hoe het komt, maar we associëren Nederland niet bepaald met avontuur. En dat terwijl avontuur toch vooral een mindset is en je in Nederland dus ook tal van mogelijkheden hebt om het avontuur op te zoeken. Want wat is avontuur ook alweer? Volgens encyclo.nl is het: “Een spannende belevenis waarvan de uitkomst niet per definitie vaststaat.” Kijk, en die hebben we natuurlijk ook genoeg in ons eigen kikkerlandje. Ook in Nederland kun je op safari gaan en zoeken naar de ‘Big Five’, slapen in een boomhut of zelfs in een drakenei! En wat denk je van ‘wadlopen by night’. Staat dat al op jouw bucketlist? Dat kan alleen in de zomer en maar op enkele data, maar staat garant voor de allermooiste zonsopgang van je leven. En voor de echte adrenaline zoekers, ga dan bijvoorbeeld eens grotbiken in Valkenburg. Dus als je nu nog durft te beweren dat je voor ‘spannende belevenissen waarvan de uitkomst niet per definitie vaststaat’ persé op reis moet… Nou ja, dan weten wij het ook niet meer.

Ga dwalen door vreemde buurten en steden

Dwalen zorgt voor een andere blik, zelfs in je eigen buurt. Bregje Hofstede geeft in de Correspondent volop suggesties hoe je uit jouw vaste patronen kunt stappen. Stap bijvoorbeeld eens in een willekeurige bus en rijd deze uit tot het einde of sla bij elke rode auto die je tegenkomt linksaf. Haar conclusie: “Dwalen, ik kan het van harte aanraden. Op de korte termijn verandert het hoe je een stad ervaart. En op de lange termijn kan een speels experiment de plek waar je leeft blijvend veranderen. Zeker als we allemáál iets meer gaan dwalen.”

Maak eens een ander soort wandeling

Wat weet je eigenlijk over je eigen omgeving? Ken je de verhalen die er schuilgaan achter dat mooie geveltje of dat ene hofje?

  1. Toeristen doen het ‘all the time’: de stadswandeling, maar waarom doen we dat zelf eigenlijk niet? Check bij de lokale VVV naar welke soorten wandelingen er in jouw omgeving te doen zijn en ontdek nieuwe verborgen pareltjes, mooie verhalen en leer nieuwe mensen kennen.
  2. En als je dan toch onderweg bent in je eigen stad, combineer dat dan meteen met een museum of kerkbezoek. En check op Tripadvisor welke bezienswaardigheden je volgens buitenlandse toeristen echt niet moet missen.
  3. Of kies een route voor een ‘Foodwalk’ en verzamel onderweg brandneteltoppen en beukennootjes. Of maak een ‘Wildplukwandeling’ en leer wat de stad je voor eetbaars te bieden heeft. Elk seizoen heb je een andere oogst.
  4. Wil je iets leuks doen met de kinderen? Ga op pad met de Naar buiten!-bucketlist '50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde'. Of doe het Blotevoetenpad bij bijvoorbeeld het Hof van Twello. En als het een succes is, maak er dan zelf eentje!

De leukste en groenste vakantieadressen

Ben je geïnspireerd en wil je een leuke - en groene - vakantiebestemming in Nederland vinden? Ga dan eens struinen bij Vriend van Nudge de Groene Vakantiegids, daar vind je volop leuke en betaalbare opties voor logeren bij de boer tot overnachtingen met meer luxe.

Kort uitstapje maken? Bezoek dan eens een van de Bijzonder Leuke Plekken - een website met een overzicht van winkels, theetuinen, lunchrooms en boerderijen van zorginstellingen. Een uitje met een sociaal gezicht!

Veel plezier deze zomer!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Bart van Beek 1 december 2016

Leuk artikel! Ik vind duurzame uitjes erg tof, omdat je bezig bent voor je plezier terwijl je daarnaast ook nog eens goed bezig bent voor het milieu.
Dat is een leuke gedachte!
Ik kijk zelf voor uitjes altijd op https://amsterdam.mokumevents.nl/
Een erg uitgebreid aanbod hebben ze daar.