Wind- en zonne-energie opwekken op één dak!

26 juni 2016

Zowel wind- als zonne-energie opwekken op één dak, kan dat? Het Eindhovense bedrijf IBIS Power heeft daar een constructie voor ontwikkeld: PowerNEST. Met dit wind- en zonnedak kunnen hoge gebouwen in de stad zelfvoorzienend worden.


Drie keer zoveel energie opwekken

Aankomende dinsdag 28 juni wordt PowerNEST officieel geopend. Via een livestream maken ze een verbinding met de allereerste installatie. Deze draait op het Eemshaven-terrein in Groningen, waar het sinds begin april wordt getest op een tien meter hoge containerstapel. PowerNEST is een platte, architectonische constructie die bovenop hoogbouw wordt geplaatst en daar wind en zon opvangt. In de unit is een windturbine verwerkt en de bovenkant wordt bedekt met zonnepanelen. Doordat PowerNEST iets over de dakrand uitsteekt, kan er voor 120% dakoppervlakte aan zonnepanelen worden geplaatst. Ter vergelijking: reguliere zonnepanelen bedekken normaal gezien maximaal 70% van het dak. Dankzij het opvangen van wind én zon, wordt er dus ook op twee manieren gebruik gemaakt van de dakoppervlakte. Zo wordt er meer dan drie keer zoveel energie opgewekt per vierkante meter.

Programma opening event

Het event vindt 28 juni plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. Ontvangst is vanaf 15.30 uur, waarna om 16.00 uur het officiële programma begint met diverse sprekers en een demostratie van de PowerNEST in Eemshaven. Na afloop van het programma is er nog een netwerkborrel. Vind je het leuk om bij het opening aanwezig te zijn? Stuur dan een mail naar info@ibispower.eu.

Doorbraak lokaal opwekken duurzame energie

In september 2016 loopt de testfase in Eemshaven af, waarna PowerNEST in productie wordt genomen. De komende twee jaar worden er 25 units in Europa geplaatst, waarvan de eerste bij de Rabobank in Nederland. PowerNEST kan op korte termijn een goede bijdrage leveren aan de 14% duurzame energiedoelstelling van Nederland in 2020.

IBIS Power

Het Eindhovense bedrijf IBIS Power  heeft de ambitie om de transitie naar lokaal opgewekte groene energie te versnellen en gelooft dat duurzame energie slimmer, meer geïntegreerd en architectonisch verantwoord kan worden toegepast. IBIS Power combineert technologieën voor wind- en zonne-energie om te komen tot efficiënte, duurzame energie oplossingen.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2