Van weiland tot wieg: Héél veel groene kansen

Gezonde melkpoeder komt voort uit een gezonde keten. Nutricia Cuijk, en Danone op grotere schaal, werken continu aan het verbeteren van de kwaliteit, veiligheid en milieuvriendelijkheid van hun processen en producten. Daarbij kijken ze ook over hun eigen productiegrenzen heen. Zo richt Danone zich ook op projecten en ideeën die bijdragen aan een gezonde keten. Zoals de groene fabriek!


  • Door

    Team Nudge

    5 juli 2016

‘Danone heeft hele hoge ambities als het gaat om het beperken van onze ecologische voetafdruk’, vertelt Jeroen Boon, voormalig directeur van Nutricia Cuijk. ‘Het hoogste doel is om in 2050 wereldwijd CO2-neutraal te produceren. Dat is alles behalve eenvoudig, maar we moeten er alles aan doen om de volgende generatie ook een leefbare omgeving te bieden. Niet in de laatste plaats omdat een gezonde natuur rechtstreeks bijdraagt aan de gezondheid van de koe en dus aan de kwaliteit van onze babyvoeding. Alles staat met elkaar in verbinding! We moeten beginnen bij ons eigen aandeel, maar daar zeker niet ophouden.’ 

Duurzaam met energie omgaan

Het reduceren van de CO2-uitstoot is een belangrijk onderdeel van de groene ambities. Welke kansen liggen er op dit vlak? Jeroen Boon: ‘Een grote kans is bijvoorbeeld de aanlevering van grondstoffen. Sommige ingrediënten krijgen we in poedervorm. Die zijn al gedroogd, vóórdat het bij ons komt. Bij dat drogen is veel energie verbruikt, terwijl wij de poeders weer oplossen, dus vloeibaar maken, om ze te mengen met andere ingrediënten. We werken wel al jaren met vloeibare wei. Het idee is nu om meer grondstoffen vloeibaar aan te laten leveren. Een ander groen idee is om de droogtorens, de grootste energieverbruikers van onze nieuwe fabriek, te verwarmen met behulp van een biomassacentrale op basis van woodchips. Dat is een duurzame vorm van energieopwekking. De haalbaarheid hiervan wordt momenteel onderzocht. Ook wordt de indampinstallatie een stuk energiezuiniger dan voorheen.’’ 

De groene cyclus

Bij de indamper komt veel water vrij dat momenteel gedeeltelijk wordt hergebruikt. Maar er blijft ook water over dat niet wordt hergebruikt.  Dat is erg zonde. Jeroen Boon: ‘Het is prima water. We onderzoeken momenteel of het bijvoorbeeld kan worden gebruikt als proceswater. Uiteraard kijken we daar heel kritisch naar, omdat we voeding maken voor de meest kwetsbare doelgroep. Kwaliteit is voor ons het allerbelangrijkst. Mocht blijken dat het voor ons onvoldoende betrouwbaar is, dan zullen we dat deel van het water gaan leveren aan het waterschap van Haps, dat erg blij is met de eiwitten die erin zitten. Eiwitten zijn een belangrijke voeding voor de bacteriën die het natuurwater zuiveren. 

Ook bij het maken van de pepti-voeding hebben we een restproduct dat op een andere plek heel waardevol kan zijn. Het gaat hier om de grotere eiwitten die we eruit filteren, voor baby’s die deze niet kunnen verdragen. Momenteel leveren we dit als grondstof voor veevoer, maar het is de moeite waard om te onderzoeken of het in de toekomst kan worden gebruikt in voeding voor andere doelgroepen.’

Innoveren over je eigen grenzen heen

Ook in de bouw van de nieuwe fabriek wordt volop aan duurzaamheid gedacht. Het kantoordeel wordt volledig gebouwd volgens de groene Breeam-richtlijnen. Vanuit Danone's hoofdkantoor wordt wereldwijd veel geïnvesteerd in het herstellen van ecosystemen, bijvoorbeeld door het steunen van projecten als livelihoods.eu. Jeroen Boon: ‘Er valt zoveel te winnen, als we met z’n allen open staan voor duurzame ideeën. Daarbij moet je over je eigen grenzen heen kijken, zeker als het gaat om de groene cyclus. Wat voor de een afval is, is voor de ander heel waardevol. Mede daarom hebben we ons aangesloten bij Nudge.’

Denk mee over de nieuwe fabriek

Met de competitie Born to be Green gaan we de komende tijd samen met Danone Nutricia op zoek naar nog meer slimme oplossingen voor de nieuwe fabriek van Nutricia Cuijk. Heb jij ook een innovatief idee? Lever dan je plan in en maak kans op €7000!

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project