Mestic: Van koeienpoep naar biotextiel en -papier

Koeien poepen een heleboel. Zoveel zelfs, dat we te maken hebben met een mestoverschot. Dit is schadelijk voor de bodem, water en luchtkwaliteit. Ontwerpster Jalila Essaïda vond een slimme manier om met dit mestoverschot om te gaan: ze maakt er nieuwe materialen van.


  • Door

    Liz Moen

    11 juli 2016

Ontwerpster en ondernemer Jalila Essaïdi kreeg vijf jaar geleden wereldwijde bekendheid met het ontwikkelen van een kogelwerende stof op basis van spinnenzijde. Ook voor haar nieuwste project fungeert de natuur als inspiratiebron. Met Mestic® creëert Essaïdi nieuwe materialen uit een van de grootste en meest vervuilende reststromen van de veehouderij: koeienmest. 

Het mestprobleem

Er is een goede reden om koeienpoep te recyclen. Er is namelijk een hele hoop van. Zoveel dat boeren kampen met een mestoverschot. Koeien poepen wel 10 tot 12 keer op een dag. Dagelijks plast en poept een koe zo’n 100 kilo urine en mest. Niet alleen een geurige bedoeling, ook een groot probleem voor het milieu. Koeienmest bevat namelijk fosfaat en nitraat. In beperkte mate geen probleem, maar een teveel is schadelijk voor de bodem, water en luchtkwaliteit. 

Om de milieu-impact van het huidige mestoverschot te beperken zijn er striktere regels ingevoerd die de uitstoot van fosfaat en nitraat moeten reduceren. Minder uitstoot betekent minder mest en dus minder koeien. Economisch gezien geen goed beeld voor de boer.

Circulariteit van koeienpoep

Met Mestic® komt er einde aan het mestprobleem, zonder dat de boer minder koeien hoeft te gaan houden. Door op een nieuwe manier naar mest te kijken en de mest zelf een nieuwe functie te geven. Op die manier wordt afval een nieuwe grondstof waarvan nieuwe producten gemaakt kunnen worden. 

De oneindige mogelijkheden van koeienpoep

Maar wat kun je nu maken van koeienpoep? Een heleboel, bleek uit het onderzoek dat Essaïdi een halfjaar geleden initieerde. Wat begon met een emmer mest in een laboratorium groeide uit tot een oneindigheid aan mogelijkheden voor afbreekbare materialen. Bioplastic, biotextiel en biopapier gemaakt van koeienpoep. En daarbij houden de mogelijkheden nog niet op. Zo vertelde Essaïdi platform E52 over de plannen voor een brug op basis van mest.

Heb jij ook een innovatief idee?

Koeienmest is één van de uitdagingen van de productieketen van Danone Nutricia. Met de competitie Born to be Green gaan we de komende tijd op zoek naar slimme oplossingen voor deze en andere uitdagingen. Heb jij net als Essaïdi ook een innovatief idee? Lever dan je plan in en maak kans op €7000!

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project