Zeilen voor schonere oceanen

Twee weken op de eindeloze zee leven, gelijkgestemden van verschillende nationaliteiten leren kennen, de tijd op een andere manier ervaren en ondertussen bijdragen aan de oplossing van één van de grootste problemen van onze tijd: plastic vervuiling in onze oceanen. Klinkt dat als iets wat jij wilt ervaren? Zeil dan mee met By the Ocean we Unite!


  • Door

    Karl Beerenfenger

    14 juli 2016

Met By the Ocean we Unite naar Noorwegen

Stichting By the Ocean we Unite organiseert zeilexpedities voor schonere oceanen, met een focus op plastic vervuiling. Op 22 augustus vertrekt de eerste 2-weekse expeditie naar Noorwegen, met de wind als motor. Voor, tijdens en na de reis wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan de oorzaken, gevolgen en (mogelijke) oplossingen voor het plastic probleem. Zeilschip de Fantastiko, gebouwd als een jeugdzorgproject van de provincie Noord-Holland, wordt een zeilend platform voor internationale samenwerking. Het schip biedt plaats aan negen enthousiaste expeditieleden. Vier bemanningsleden, een mariene bioloog en een documentairemaakster maken de crew compleet.

Plastic soep

Onze zeeën en oceanen worden bedreigd. Overbevissing, bijvangst, schadelijke vistechnieken, kweekvis, klimaatverandering, vervuiling; allemaal eisen zij hun tol. By the Ocean we Unite (BTOWU) kiest voor een focus op plastic. Meer en meer plastic beland in zee. Het overgrote deel van deze verontreiniging is afkomstig van het land en belandt via wind en waterwegen uiteindelijk in zee. Daarnaast zijn schepen en de off-shore industrie belangrijke veroorzakers van de vervuiling. Wie heeft er nog nooit een plastic tas, dopje of flesje in het water zien drijven? Door verwering, zonlicht en golfslag valt het plastic in zee ook nog uiteen in kleine stukjes. Microplastics, stukjes kleiner dan een millimeter, zijn al langer bekend. Recent onderzoek gaat zelfs richting nanoplastics, nóg duizend keer kleiner. Voor het blote oog onzichtbaar dus. Groot en klein: zo'n 5.25 triljoen stukjes plastic drijven momenteel in de zeeën en oceanen (Eriksen et al., 2014). Ons zeewater is langzaam veranderd in een ''plastic soep''.

Een maag vol gekleurd plastic

Groot en klein plastic wordt door verschillende dieren die in of van de zee leven als voedsel gezien. Wie kent niet de foto van de schildpad die een witte plastic tas voor een kwal aanziet? Of de dode albatros met een maag vol gekleurd plastic. Doordat de maag van de dieren vol raakt met onafbreekbaar plastic afval, eten ze niet meer en verhongeren ze. Zelfs het kleine zoöplankton ziet microscopische plastic deeltjes voor voedsel aan. Deze diertjes worden op hun beurt weer gegeten door grotere zeedieren, waardoor de plastics zich opstapelen in onze voedselketen. De plastics bevatten vaak giftige stoffen, die vrij komen bij de afbraak. De kleinst bekende deeltjes, nanoplastics, kunnen in theorie door celwanden heen migreren en zo in het lichaamsweefsel van mens en dier komen. De gevolgen zijn nog onbekend.

Wat doet By the Ocean we Unite aan plastic vervuiling?

Stap één is informeren en bewustwording creëren: wat is het probleem met plastic? Wat zijn de oorzaken en gevolgen? Waar liggen mogelijke oplossingen? Dit gebeurt via de website, social media en informatiebijeenkomsten. Daarnaast gaat By the Ocean we Unite de samenwerking aan met organisaties uit binnen- en buitenland. Tijdens de expeditie naar Noorwegen wordt bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek. In de Noordzee en Noorse fjorden worden monsters van micro- en nanoplastics verzameld. Via samenwerking met het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) en Wageningen Universiteit worden de monsters bij bestaande onderzoeksprojecten gevoegd. Aan boord zullen lezingen en workshops plaatsvinden. Aangekomen in Noorwegen sluit de expeditie aan bij bestaande initiatieven, bijvoorbeeld door samen een beach clean-up te organiseren. Momenteel is er volop contact met Noorse organisaties en instituten, de definitieve planning volgt nog. Expeditieleden hebben zelf ook inspraak in het programma. Om ook financieel een bijdrage te kunnen leveren gaat 20% van het inschrijfgeld van de expeditieleden naar een project omtrent onze zeeën en oceanen. Zeilend op open zee heb je zeeën van tijd. De perfecte gelegenheid om te onthaasten en eens dieper in discussie te gaan over de uitdagingen van deze tijd. 

En wat doe jij?

Check de website voor alle informatie omtrent deelname aan de eerste expeditie naar Noorwegen, vertrek 22 augustus. Ervaar het leven op een zeilschip, leer zeilen en wordt een (nog grotere) ambassadeur voor schonere zeeën. Iedereen mag mee, ervaring is niet nodig. Het team van By the Ocean we Unite leert je graag zeilen, navigeren en hoe je wetenschappelijk onderzoek verricht. Inschrijven kan tot vlak voor vertrek, maar wees er snel bij want vol is vol!

Actie voor Nudgers

De eerste twee nudgers die zich aanmelden voor de eerste expeditie naar Noorwegen krijgen een speciale korting van €250! En dankzij sponsor Spitz.nu kunnen twee nudgers nu ook nog eens de €500 euro voor het goede doel van de reis gesponsord krijgen.Interesse? Stuur een mail naar info@bytheoceanweunite.org

Schreeuw het van de daken!