Match: Partij voor de Dieren bezoekt zeewierboerderij Zeewaar

Zeewier zit bomvol eiwitten en vormt daarom een goede vervanging voor vlees. De Zeeuwse delegatie van de partij is gek op dit plantje, en was dan ook zeer enthousiast toen ze hoorden over de Vriendendienst van Zeewaar: een excursie naar de zeewierboerderij. 29 juni 2016 was het zover. Trees doet verslag.


  • Door

    Trees Janssens

    25 juli 2016

Over Zeewaar

Zeewaar is de eerste commerciële zeewierboerderij in Nederland die duurzaam zeewier teelt voor consumptie. Zeewaar haalt geen zeewier uit de natuur, maar plant en oogst inheemse soorten in haar eigen zeewierboerderij in de Oosterschelde. Als groothandel levert Zeewaar aan voedselproducenten, horeca, en winkelketels. Betrouwbare, verse Zeeuwse zeegroenten dus! Zeewaar is opgericht door Rebecca Wiering en Jennifer Breaton. 

Zeewierteelt biedt plantaardig alternatief

Eind juni bezochten vier leden van de Partij voor de Dieren Zeeland de Zeeuwse zeewierboerderij Zeewaar. Trees vertelt: ‘wij waren erg benieuwd naar de teelt van zeewier. We waren dan ook zeer blij verrast dat we via een Nudge Vriendendienst werden uitgenodigd bij Zeewaar.  De Partij voor de Dieren pleit voor vermindering van de consumptie van dierlijke producten. We maken dan ook graag kennis met plantaardige alternatieven. Zeeland is trots op haar visserijsector waaronder ook de schaal- en schelpdierenindustrie. Wij vroegen ons af wat de kansen zijn om een deel van de visserij te vervangen door zeewierteelt.’

Laarzen aan en gaan!

‘Het bezoek aan de boerderij vergt een tochtje met een sloep, dus goed weer was vereist. Op 29 juni 2016 was het zover, laarzen aan en gaan! Rebecca praatte honderduit over allerlei soorten zeewier terwijl Jennifer de boot langs de oogst stuurde. Er blijkt veel verschil te zijn in soorten zeewier maar ook in productie- en oogstmethoden. Zeewaar produceert duurzaam door babyzeewier aan te planten in schoon zeewater zonder verdelgingsmiddelen of meststoffen. Wij staan te trappelen om met zeewier aan de slag te gaan.

Helaas is de oogst en de verkrijgbaarheid nog enigszins beperkt maar als het aan ons ligt mag
daar snel verandering in komen. Wil je de zeewieren van Zeewaar proberen? Lees hier meer over hun producten en verkoopkanalen. Diervriendelijk, duurzaam en Zeeuws, wij zijn vóór!’

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Vrienden van Nudge


Reacties 1

Josien Haarsma 29 juli 2016

Wat leuk dat dit nu gerealiseerd is, deze match heb ik in mijn tijd bij Nudge gemaakt. Mooie duurzame ontmoeting!