Energie besparen in huis? Het kan!

Energie besparen in huis, hoe pak je dat aan? Nudger Suzanne halveerde binnen een jaar haar energie- en waterverbruik. Ze vertelt wat ze heeft gedaan om haar verbruik te halveren. Simpele dingen die jij ook kunt doen!


  • Door

    Suzanne Wartenbergh

    3 augustus 2016

Energie besparen in huis. Veel mensen denken dan direct aan isoleren of dubbel glas. Maar dat kon ik niet regelen voor mijn huurwoning, toen ik zo’n 5 jaar geleden aan de slag ging met de Greenem uitdaging SuusHalveert, in een poging om binnen een jaar mijn energieverbruik in huis te halveren. 

Het kan!

Ik kan je verklappen dat het ons gelukt is, het halveren van niet alleen ons energie- maar ook ons waterverbruik. Ondanks dat we ‘slechts’ waren aangewezen op kleine maatregelen die we in huis konden nemen en op het veranderen van ons eigen gedrag. Nu 5 jaar later, is ons verbruik iets gestegen, omdat we iets minder gefocust zijn nu SuusHalveert voorbij is. Maar is het nog altijd veel lager dan voordat we begonnen en we gaan absoluut veel bewuster om met ons verbruik. 

Meten is weten!

We zijn begonnen met het doormeten van het verbruik van alle apparaten in huis. Dan weet je waar de winst te halen is. Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat de opladers van bijvoorbeeld de elektrische tandenborstels net zo veel stroom verbruikten met of zonder borstel op de lader. En dat sommige apparaten gewoon stroom verbruiken als ze niet gebruikt worden. Dus wanneer we opladers, de waterkoker, het koffiezetapparaat of de magnetron niet gebruiken, hop, stekkers eruit! En de laptop en telefoons hangen niet langer dan nodig aan de oplader.

Bespaargadgets en kleine ingrepen in huis

Met een aantal kleine ingrepen in huis, kun je ook aardig wat besparen op je energie- en waterverbruik. Zo hebben we radiatorfolie aangebracht, tochtstrips geplakt, een brievenbus met borstels geïnstalleerd, lampen vervangen door led lampen, deurdrangers op de deuren geplaatst en waterbesparende filters in onze kranen gedraaid. Ook hebben we de douchekop vervangen door een waterbesparende variant. Het bleek dat al deze beetjes samen echt helpen bij het besparen.

   

Slimme schakelaars

Het plaatsen van (tijd)schakelaars op stopcontacten/stekkerdozen zorgt ervoor dat we ’s avonds als we naar bed gaan de stroom echt van alle apparaten af kunnen halen. Denk aan de tv, maar ook het Internet modem. Je kunt ze zelfs krijgen met afstandsbediening, zodat je met één druk op de knop eenvoudig alles uit kunt schakelen.

Nieuwe apparatuur

Bij het vervangen van de koelkast, hebben we gelet op het verbruik van de nieuwe koelkast. Die bleek veel energiezuiniger te zijn. Dat gaan we zeker ook doen nu onze wasmachine aan vervanging toe is!

Gebruik zonne-energie!

Hoewel we geen zonnepanelen op het dak konden leggen, maken we toch gebruik van zonne-energie. Zo hebben we een WakaWaka aangeschaft, die ervoor zorgt dat onze mobiele telefoons en hardloopcomputers opgeladen worden door de kracht van de zon! Daarnaast ligt er een tv afstandsbediening op zonne-energie op tafel. Ook de deurbel op zonne-energie hebben we overwogen, maar het is ons nog niet gelukt de huisbaas zo ver te krijgen om de deurbel te vervangen.

Je eigen gedrag

Kleine aanpassingen in je gedrag dragen zeker bij aan het besparen. Zonder dat je daar ‘last’ van hoeft te hebben. Denk aan dingen als, lampen en de verwarming uit doen in ruimtes waar je niet bent. Deuren dicht als de verwarming aan staat. Afgepaste hoeveelheden water koken. Op 30 graden wassen. Alleen volle wasmachines draaien. Eerder het gas uit onder het eten. Dat wordt toch wel gaar. En de koelkastdeur geen eeuwigheid open laten staan. 

Om ons daarbij te helpen hebben we zelfs een alarm in de koelkastdeur staan. Een herrie dat het ding maakt als je deur langer dan 20 seconde open laat staan! Dat heeft er zelfs voor gezorgd dat ik overal waar ik een koelkastdeur open doe, hem zo snel mogelijk weer wil sluiten. 

Niet alle gedragsveranderingen waren gemakkelijk…

Iets wat ik lastiger vond, maar wat wel veel oplevert, is korter douchen. Daar heb ik echt aan moeten wennen. Maar inmiddels lukt het me prima om het douchen vooral functioneel te maken en dat kan makkelijk binnen 5 minuten. Het werd zelfs een soort uitdaging om zo kort mogelijk te douchen. Om het vol te kunnen houden gun ik mezelf eens per week wel een lekkere wat langere douche. 

Een gadget die ons hierbij hielp, was een douche alarm. Ondertussen hebben we zelfs een meter aan de douche hangen waarop we precies zien hoeveel water en kWh we met een douchebeurt verbruiken. 

Iets waar we ook echt alert op moesten zijn, was het op tijd terugzetten van de verwarming voordat we gingen slapen. We vergaten nog wel eens om een uur voor bedtijd de knop al lager te draaien. Inmiddels zijn we getraind en lukt het ons wel. De verwarming staat sowieso snel een graad of 2 lager dan eerst. We pakken gewoon eerst een lekkere trui of een warm deken als we op de bank zitten.

JeroenHalveert, SandraHalveert, MartijnHalveert, MariekeHalveert?

Het is ons dus gelukt en ons verbruik is blijvend een enorm stuk lager dan voorheen. Als wij het kunnen, kan jij het ook! Zeker met deze en alle andere tips uit de campagne Verduurzaam je huis. Dus bij deze daag ik je uit. Wie halveert?


 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 2

Geert van der Linden 4 augustus 2016

Mooi om te horen dat het zo makkelijk kan zijn. Ook ik heb mijn energieverbruik flink verminderd, door een slimme thermostaat en slimme lampen. Als er niemand thuis is, dan gaat alles vanzelf uit! Met jouw tips kan ik nog meer besparen, thanks..

Lisa van Loon 29 maart 2018

Wat super gaaf om te horen dat bij huurwoningen ook bezuinigd kan worden. Ik merk in de omgeving dat empowerment mist en dat het korter douchen en de bezuiniging wordt afgewogen tegen het confort comfort. Ik ben erg benieuwd hoe wij mensen kunnen motiveren dit initiatief ook te ondernemen gezien de prijsstijging van de energiebelastingen. Dit blog zal vele mensen met een lager inkomen helpen rond te komen! Ik kom graag in contact.