3x Bouwen met afval

In de circulaire economie draait alles om het vinden van nieuwe bestemmingen voor de reststromen van een productieproces. Allerlei kleine initiatieven weten afval om te toveren tot de meest uiteenlopende producten, van meubilair tot sieraden en van kleding tot boten. Een ander sterk idee, dat op grote schaal kan worden toegepast, is om afval te gebruiken als bouwmateriaal. We lichten drie innovatieve voorbeelden voor je uit.


  • Door

    Alexa Lans

    9 augustus 2016

Kleurrijk plafond van sappakken

Het recyclen van sappakken vormt een grote uitdaging omdat deze van verschillende materialen worden gemaakt. Het scheiden van die materialen (papier, plastic en aluminium) kost veel water en energie. Het Amerikaanse ReWall heeft een alternatieve manier gevonden om de pakken te recyclen. Ze versnipperen de pakken tot kleine chips, die vervolgens onder hoge temperatuur worden samengeperst tot bouwplaten. Dit proces gebruikt geen lijm, chemicaliën of water. En een bijkomend voordeel: door verschillende kleuren sappakken te gebruiken zien de bouwplaten er erg vrolijk uit!

 

De drijvende stad

Nu de vraag naar olie wereldwijd kleiner wordt zal ook het gebruik van gigantische olietankers minder worden. Het is mogelijk om deze schepen te deconstrueren en te recyclen, maar dit is een erg duur, tijdrovend en gevaarlijk proces. De Nederlandse architect Chris Collaris heeft een andere oplossing gevonden voor de afgedankte schepen. Hij probeert grote steden aan de Arabische kustlijn - de plekken waar de schepen nu stap voor stap worden gesloopt -  te inspireren om de tankers te zien als een uitbreiding van de stad. De olieschepen kunnen worden verbouwd tot appartementen, winkels of hotels en worden gebruikt voor evenementen en andere doeleinden. Met een goed ontwerp worden de oude schepen zo omgetoverd tot hippe hotspots.

 

Huisje van papier

Het team van Trash Tectonics onderzocht hoe verschillende soorten afval kunnen worden gebruikt als basis voor muren en ander bouwmateriaal. Een opmerkelijke oplossing werd gevonden in oude kranten: door deze superstrak op te rollen ontstaan solide bouwblokken. Ook ontwerper Mieke Meijer en studio Vij5 vonden een manier om kranten te verwerken tot bouwmateriaal. Zij maken er NewspaperWood van, oftewel KrantHout. Door de kranten strak te verlijmen en vervolgens te snijden ontstaan ‘planken’ met dezelfde eigenschappen en toepassingen als hout.


Bovenstaande verhalen zijn mooie voorbeelden van het gebruiken van afval als grondstof. Ketens sluiten en nieuwe waarde geven aan reststromen is voor veel bedrijven een uitdaging. Ook Danone Nutricia zoekt naar manieren om haar afvalstromen nieuw leven te geven. Heb jij een creatief idee hoe zij dat kunnen doen? Bekijk hier de afval-uitdagingen van Danone Nutricia of lees welke plannen anderen al hebben bedacht!
 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Geert van der Linden 10 augustus 2016

Supergaaf. Ik vind het mooi als je kan zien waar het product van gemaakt is. En die schepen, wauw wat tof!