Heb jij al eens een Jaguar recht in de ogen aangekeken?

Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Van kleine insecten tot de majestueuze jaguar en zelfs dieren en planten die we nog niet eens kennen! Als het aan Stichting Work with Nature ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door hen beschermde regenwoud in Costa Rica.


  • Door

    Linda Tromp

    10 augustus 2016

Sinds 2011 zet stichting Work with Nature zich in voor de bescherming van regenwoud in Costa Rica. Wat begon met 2 vrienden die zelfstandig een stuk regenwoud aankochten, is uitgegroeid tot een kleine stichting met een vrijwillig bestuur en raad van advies, inmiddels 35 hectare regenwoud, enkele betaalde lokale medewerkers, vrijwilligers, donateurs, partners en een grote groep volgers. 

In twee weken een boswachtershuis

In april van dit jaar bouwden 3 bestuursleden, 2 vrijwilligers en 2 lokale werknemers in anderhalve week een boswachtershuis in het beschermde gebied. Matthijs Bol, voorzitter van het bestuur: “De logistiek was lastig, al het bouwmateriaal moesten we via een stijgend, glad en enorm modderig pad een half uur lopend omhoog brengen. Gelukkig mochten we geregeld het paard van de buurman lenen, dit heeft wel veel tijd gescheeld.” Buiten de logistiek waren er weinig problemen. Wel moest het team bijna alles met de hand doen, omdat de aangeschafte generator allerlei problemen bleek te hebben. En pas na ruim een week werd een transformator gevonden in een winkel, waarmee de accu’s van de Europese boormachines kon worden opgeladen. Er is dus heel wat afgezaagd en getimmerd in de vochtige en hete (soms 37 graden) omgeving. Maar het team zat er niet mee. De sfeer was ontzettend goed, er is veel gelachen en ook enorm genoten van de mooie omgeving waarin zij werkten en de bijzondere dieren die ze daar zagen.


 
Tijdens de bouwreis is veel contact gelegd met de lokale bevolking, een belangrijk onderdeel van de missie van de stichting, die betaalde banen wil creëren voor deze mensen. Zowel diverse bewoners uit het naastgelegen dorp, als de Indianen die een paar uur verder in het woud wonen, zijn komen buurten. Sommigen uit nieuwsgierigheid, sommigen voor werk of samenwerking, en sommigen omdat ze land wilden verkopen. “En één stel kwam zelfs bij de levering van materiaal ook ongevraagd en gratis een betere “keuken” brengen, twee goede betonstenen in plaats van onze keien en een rooster. Ontzettend leuk!”

Wat zijn de volgende stappen van de stichting?

“Onze twee lokale werknemers zullen het boswachtershuis regelmatig gaan bewonen en waarborgen zo de bescherming van ons regenwoud. In Nederland gaan wij nu weer verder met het werven van financiële middelen via onze campagnes adopteerregenwoud.nl en regenwoudvandekinderen.nl, om meer regenwoud aan te kunnen kopen en beschermen en volgens planning volgend jaar te kunnen starten met de bouw van een onderzoekscentrum.” 
Het vijfjarenplan is om het onderzoekscentrum volledig up and running te hebben, en 400 hectare regenwoud te beschermen. Voldoende ruimte om luiaards en apen in het gebied terug te kunnen brengen. En op de lange termijn moet dit 2000 hectare worden, zodat ook het voortbestaan van de jaguar in dit gebied is gewaarborgd.

Belangrijk wetenschappelijk onderzoek

Met de komst van het onderzoekscentrum creëert de stichting banen voor de lokale bevolking en een plek voor wetenschappelijk onderzoek. Het doel is primair om in kaart te brengen hoe groot de impact van de stichting is op de ecologische integriteit van het gebied. Hoe waardevol is de natuur die zij beschermen precies? Hoe groot zijn de verschillende in biodiversiteit tussen het beschermde gebied (dat dient als bufferzone tussen natuur en plantages) en het nationale park? Hoe desastreus zijn de bananenplantages? Aangezien er in de wijde omgeving zeer weinig onderzoek wordt gedaan door andere instanties, is alle kennis die zij vergaren zeer belangrijk. Het onderzoekscentrum zal zelfvoorzienend zijn en de sfeer van de omgeving in tact te laten. Er is geen elektriciteit, waterleiding of riool. Door lokale kennis en moderne technologie te combineren moet dit een voorbeeld worden voor een duurzame levensstijl voor zowel de gasten als de lokale bevolking. 


Over Stichting Work with Nature

Stichting Work with Nature is een jonge, ambitieuze stichting, bestaande uit vier bestuursleden en enkele vrijwilligers die zich met al hun passie vrijwillig inzetten voor het behoud van regenwoud. Door middel van fondsenwerving en de campagnewebsite www.adopteerregenwoud.nl koopt de stichting regenwoud en beschermt deze door het onder te brengen in de boswet van Costa Rica, een bestemming die volgens de wet nooit meer teruggedraaid kan worden. Op dit moment beheert de stichting bijna 34 hectare; het doel is om eind 2020 400 hectare te beschermen en een onderzoekscentrum voor een vrijwilligers- en onderzoeksproject te zijn gestart. Hiermee creëert Work with Nature werkgelegenheid en een duurzaam inkomen voor de lokale bevolking, en kennisuitwisseling en bewustzijn over de waarde van de natuur.
 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0