Werkt de SunStofey GoSun ook in Nederland?

De SunStofey GoSun is een zonne-oven waarmee je zonder gepruts (openklappen en beginnen) én zonder zon kunt stomen, bakken, frituren, roosteren en koken. Nudger Jelle ging een week zeilen in Nederland. De ultieme omstandigheden om de SunStofey GoSun te testen.


  • Door

    Jelle Disseldorp

    12 september 2016

Van te voren hadden we twijfels. Zou het gebruik echt zo gemakkelijk zijn? En zou de zonne-oven het wel doen in “ons o zo zonnige” landje? Aangezien we alle vijf erg van koken en experimenteren houden namen we de uitdaging graag aan!

Koken zonder zon ...

We vertrokken vanuit de Kaag op een Hanse 545 mét een SunStofey GoSun. De eerste dag was totaal bewolkt en de zon was amper te ontdekken achter de wolken. Een ideale dag om de GoSun te testen. Op het menu? Gemarineerde kip. Ons geduld werd flink op de proef gesteld, pas na een half uur begon de kip langzaam te garen en kwam er stoom uit de zonne-oven. Na drie uur was het kippetje dan eindelijk klaar. Dit is wat je noemt slow-cooking! Het resultaat mocht er wezen: de kip was heerlijk mals en dat zonder gas te gebruiken of geknoei met kooltjes op het dek.

... met een beetje hulp

De SunStofey gebruiken op een varende boot vergt wel wat creativiteit. Om te voorkomen dat de GoSun zou schuiven door de golven hebben we een anti-slip matje onder de zonne-oven gelegd. En om te vermijden dat de GoSun van boord zou vallen hebben we een touw aan het apparaat en de boot vastgemaakt. Tot slot hebben we met een klein elastiekje de slede bevestigt aan een schroefje van de zonne-oven zodat ook deze op zijn plek zou blijven. Van plan om de GoSun in de tuin of op een stilliggende boot te gebruiken? Dan is dit allemaal natuurlijk niet nodig. 

De smaak te pakken

De volgende keren ging het koken een stuk sneller. We hebben de GoSun hebben geen enkele keer gebruikt bij volledig strak blauwe hemel, maar wel op zonnige dagen waar af en toe een wolk voor de zon verscheen. Dit alleen al halveerde(!) de kooktijd ten opzichte van de eerste keer. Gemiddeld duurde het koken tussen de anderhalf en twee uur. Zo hebben we naast de kip een omelet gebakken en verschillende groenten, zoals zoete aardappel, paprika en ui. Het is de eerste keren spelen met de hoeveelheid vocht die uit de ingrediënten komt zetten. Dit is te reguleren door de oven op een kiertje te zetten of tussentijds water weg te laten lopen.

Conclusie

Sun Stofey werkt! Zelfs als het bewolkt is. Geduld is een vereiste maar op een zonnige dag heb je gemiddeld in anderhalf uur een maaltijd op je bord. En dat zonder brandvlekken op je boot. Houdt je van kamperen, zeilen of BBQ-en in het park (of gewoon in je achtertuin natuurlijk) dan is de GoSun een onmisbare gadget om je eten op een avontuurlijke manier te bereiden!

Groter of kleiner?

Ben je enthousiast over de GoSun en wil je méér? SunStofey heeft nu ook de grotere GoSun Grill, waarin je makkelijk een maaltijd voor 8 mensen kookt. Bakken, koken of frituren - slow cooking zonder brandstof!

De GoSun Go is ideaal voor onderweg. De reflecterende schermen rits je eenvoudig om de hardglazen buis heen. Je neemt hem simpel mee in je rugzak. In de GoSun Go kook je een eenpersoonsmaaltijd of je brengt water aan de kook - zonder dat je brandstof hoeft te sprokkelen of mee te slepen. Met een inhoud van 400 ml is dit het meest draagbare (en de goedkoopste) model.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0