Broodfonds: onderling vangnet voor ondernemers

Steeds meer zelfstandigen sluiten zich aan bij een Broodfonds. Het blijkt een succes, deze nieuwe arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Er komen er steeds meer. En na tien jaar ervaring is duidelijk dat ze werken zoals ze bedoeld zijn.


  • Door

    Team Nudge

    14 september 2016

Medio 2016 zijn er al 204 Broodfondsgroepen actief, in 100 plaatsen in Nederland. Gemiddeld hebben ze 42 deelnemers per groep. Die blijken steevast ongeveer driekwart van hun maandelijkse inleg te sparen. Een kwart van het bedrag wordt weggeschonken aan zieke collega-ondernemers in de groep.

Vertrouwen en solidariteit

Broodfondsen werken op basis van vertrouwen en onderlinge schenkingen. Ze ontstaan uit persoonlijke netwerken van ondernemers die elkaar kennen en vertrouwen. “Een schenking is vrijwillig, dus nooit recht of plicht”, legt Biba Schoenmaker van de BroodfondsMakers uit. “Het is ouderwetse solidariteit in een nieuw jasje.” Deelnemers maken zelf de afspraken, besturen zichzelf en houden samen de kosten laag. Het geld blijft van de deelnemers en door de eenvoud is voor iedereen helder wat er met het geld gebeurt.

Duidelijk en transparant

Een broodfonds richt je op met 20 tot 50 andere zelfstandig ondernemers. Samen zet je de afspraken op papier. En je kiest een schenking die bij jouw inkomen past. Elke maand spaar je 33 tot 100 euro op je eigen broodfondsrekening. Dat geld blijft van jou. Wordt iemand in je broodfonds ziek, dan doen alle anderen maandelijks een kleine netto-schenking. Zo heb je toch een tijdelijk inkomen om van te leven, voor maximaal twee jaar.

Meer dan een inkomen

Bovendien blijkt een Broodfonds vaak veel meer hulp te bieden dan een maandelijks bedrag. “Als je bedrijf tijdelijk plat ligt en je ook verantwoordelijk bent voor je gezin, slaat de stress je om de oren”, vertelt timmerman René op de Broodfonds-website. “Het broodfonds bleek een enorme steun, omdat broodfondsleden me berichten stuurden en me allerlei tips gaven. Het duurde maar drie maanden, mijn broodfonds betekende in die tijd meer voor me dan alleen de schenkingen."

Ben je langer dan een jaar zelfstandig ondernemer en wil je je aansluiten bij een broodfonds? Of wil je zelf een broodfonds oprichten? Meer informatie vind je op Broodfonds, hoe werkt het.

 

 

Broodfonds: 10 voordelen

1. Heldere afspraken

Een broodfonds draait om eenvoud. Elke afspraak is begrijpelijk. De uitgangspunten zijn voor alle deelnemers hetzelfde. Broodfondsen kunnen daarnaast wel eigen keuzes maken.

2. Je geld blijft van jou

De inleg stort je iedere maand op jouw eigen broodfondsrekening. Als je uit je broodfonds stapt, kun je het saldo gewoon meenemen. Natuurlijk betaal je tijdens je lidmaatschap wel contributie én de eventuele schenkingen.

3. Transparant

Een broodfonds is overzichtelijk en de deelnemers kennen elkaar. Iedereen weet wanneer en wie er een schenking ontvangt en wat de kosten zijn.

4. Gelijke voorwaarden

Voor iedere deelnemer gelden dezelfde voorwaarden. Als je al wat ouder bent, een ‘risicovol’ beroep hebt of in het verleden ziek was, betaal je geen hogere maandelijkse inleg.

5. Eenvoudig in- en uitstappen

Je zit er nooit aan vast. Op meerdere momenten per jaar kun je in of uit een broodfonds stappen.

6. Verantwoord

Je maandelijkse inleg is bestemd voor schenkingen en is op korte termijn opvraagbaar. Er wordt niet mee belegd. Het geld van de deelnemers komt op een individuele betaalrekening.

7. Toekomst

Ziek worden, dat kan iedereen overkomen. Een broodfonds geeft je betere kansen om na arbeidsongeschiktheid je bedrijf weer voort te zetten.

8. Betaalbaar

Een broodfonds blijft kleinschalig. En het is overzichtelijk omdat iedereen elkaar kent. Dat houdt het betaalbaar.

9. Zelf doen

In een broodfonds regelen mensen hun eigen vangnet: ze helpen zichzelf en elkaar. In de praktijk is gebleken dat mensen in broodfondsen elkaar, naast financiële steun, ook helpen door werk over te nemen of advies te geven.>

10. Stap voor stap

Na een langdurige ziekte kun je stap voor stap weer aan het werk. De schenking kan omlaag als je weer gedeeltelijk kunt werken.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0