6 manieren om je geld duurzaam te investeren

Met elke euro die je uitgeeft, maak je een keuze. Bij je dagelijkse boodschappen en bij je spaargeld. Welke opties heb je om je geld voor jou én voor een betere toekomst te laten werken?


  • Door

    Team Nudge

    15 september 2016

1. Duurzaam sparen

Je geld op een spaarrekening zetten, daarmee loop je nog altijd weinig risico. Maar nu de rente bijna negatief is geworden, levert het je ook amper meer iets op. Als je je geld voor een langere periode vastzet, kan de rente nog wat hoger zijn. Wil je weten welke bank de meest duurzame keuzes maakt? De Eerlijke Bankwijzer houdt het beleid van de tien belangrijkste Nederlandse banken jaarlijks tegen het licht. Ze kijken daarbij naar duurzaamheid en bonusbeleid. De Consumentenbond geeft een heldere samenvatting van de resultaten en in de Bankenmonitor beoordelen klanten de kosten en service van hun bank.

2. Duurzaam beleggen

Toch maar beleggen dan, met die extreem lage rente? Impact investing, zoals het wordt genoemd, zit in de lift. Bijna alle banken adverteren met speciale duurzame fondsen waarmee je investeert in een betere toekomst. Zo kun je beleggen in bedrijven die oplossingen bieden voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van water, energie, grondstoffen en klimaat. Via microkredieten investeer je bewust in opkomende landen, bijvoorbeeld bij Lendahand. Of je investeert in bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen. Je kunt het ook omkeren, zoals FollowThis doet: koop een aandeel Shell om invloed uit te oefenen als aandeelhouder. 

3. Groen beleggen

Een aparte categorie vormen de door de overheid goedgekeurde Groenfondsen. Deze fondsen investeren in projecten met een positief effect op milieu en natuur. Bijvoorbeeld natuurontwikkelingsprojecten of een biologisch landbouwbedrijf dat wil investeren in een duurzame melkveestal. Groenfondsen zijn relatief veilige beleggingen. Ze leveren geen bijzonder hoog rendement op, maar daar staat een belastingvoordeel tegenover.

4. Beleggen in windenergie

Via onder meer De Windcentrale,Meewind en de ‘HollandseWind Certificaten’ van Eneco investeer je in de ontwikkeling van windenergie. Het beloofde rendement is veel hoger dan de rente van een spaarrekening. Is beleggen in windmolens een goed idee? OneWorld deed onderzoek en plaatst een aantal nuttige kanttekeningen. Lid worden van een lokale energiecoöperatie is een relatief transparante optie. Bovendien investeer je zo in je eigen groene stroom.

5. Crowdfunding

Wil je volledig zelf bepalen waar je je geld in investeert, dan is crowdfunding natuurlijk ook een interessante optie. Je kunt op steeds meer crowdfundingsplatforms terecht. Crowdfunding is een mooie manier om geld op te halen voor nieuwe projecten, zonder tussenkomst van banken of andere financiële intermediairs. Maar niet zonder risico’s. Als een project niet slaagt, dan ben je je investering meestal kwijt. Let dus goed op de haalbaarheid van een idee, zeker als het gaat om een product dat nog gemaakt moet worden. Iets wat te mooi is om waar te zijn is dat ook vaak niet. HetkanWel maakte een handig overzicht over crowdfunding.

6. Verduurzaam je eigen huis

Heb je een eigen huis? Energie besparen door bijvoorbeeld isolatie, dubbel glas of zonnepanelen, kan heel aantrekkelijk zijn. Je energierekening gaat omlaag, je wooncomfort omhoog en wellicht stijgt ook de waarde van je huis. En de kosten verdien je vaak terug. Milieucentraal geeft een uitgebreid overzicht. Ben je op zoek naar een duurzaam huis? Triodos Bank stimuleert via hun hypotheken het verduurzamen van de woningmarkt. Hoe energiezuiniger je woning is, hoe lager de rente die je betaalt.

 

We lezen graag jouw aanvulling op deze blog. Hoe investeer jij je geld op een duurzame manier? Laat het weten in de reacties!

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2