Plastic Soup Surfer wil verschil maken

Merijn Tinga ijvert als Plastic Soup Surfer voor een uitbreiding van de statiegeldregeling. Bijna de helft van het zwerfafval bestaat uit drankverpakkingen. Teken jij ook de petitie voor statiegeld op kleine PET-flesjes?


  • Door

    Team Nudge

    4 oktober 2016

"Als kitesurfer kom ik veel op afgelegen stranden. Vooral na een westerstorm liggen die bezaaid met aangespoeld plastic. Plastic breekt niet biologisch af maar brokkelt af in kleine stukjes met vele kwalijke gevolgen voor milieu, dier en de mens. Met de wens hier wat in te veranderen is de Plastic Soup Surfer ontstaan."

Surfboard van plastic afval

"In 2014 bouwde ik een surfboard van plastic afval dat ik vond tussen Katwijk en Wassenaar. Die rommel versnipperde ik en perste ik tot een surfboard met een strijkijzer en een gasbrander in een zelfgemaakte metalen mal. En met dat veel te zware surfboard wilde ik een statement maken door erop van België naar Duitsland te kitesurfen. Iets dat zelfs op een normaal surfboard nog niet eerder was gedaan. Na 350 kilometer en 3 dagen moest ik oververmoeid afstappen op Ameland. Maar ik had flink wat belangstelling weten te krijgen voor het plastic afval probleem in onze Noordzee."

Zeiltocht als Plastic Jager

"Vorig jaar zeilde ik vijf maanden langs Scandinavië en de Baltische zee als Plastic Jager  – weer in het kader van de ‘plastic soup’. Dit keer was mijn gezin mee. We maakten stranden schoon op alle afgelegen eilanden waar we kwamen, namen oppervlaktewater-monsters op zoek naar micro-plastics voor het NIOZ (zee-onderzoeksinstituut) en ik maakte 18 verschillende educatieve VLOGS met mijn dochter over het plastic afval probleem met onze zeilreis als decor. Filmpjes die werden vertoond op diverse basisscholen."

Draagvleugel-kitesurfen naar Engeland

"Afgelopen september deed ik een poging de eerste te worden die van Scheveningen naar Engeland zou draagvleugel-kitesurfen. Ditmaal op een board gemaakt van zwerf-PET flesjes. Aan deze oversteek heb ik een burgerinitiatief gekoppeld. Ik wil dat de tweede kamer besluit statiegeld uit te breiden naar kleine PET-flesjes. Drankverpakkingen maken 40% uit van al het zwerfafval en met de invoering van statiegeld hierop wordt dit verminderd met 80%. En daarmee stroomt er dus veel minder plastic afval naar zee via rivieren en stranden." 

Burgerinitiatief: statiegeld op kleine PET-flesjes

"De Plastic Soup Surfer staat een duurzame omgang met de zee en onze aarde voor. Wat geproduceerd wordt aan plastic moet zo zuiver mogelijk gerecycled worden zodat het hoogwaardig hergebruikt kan worden. Maar bovenal moeten we zorgvuldiger met onze grondstoffen omgaan. Dus roep ik op tot het gebruik van de hervulbare fles om afval te voorkomen en voor uitbreiding van statiegeld om de afval stroom zo zuiver mogelijk te houden en bovenal te voorkomen dat plastic in ons milieu terecht komt." 

"Nederland heeft de statiegeld infrastructuur al door de grote PET-flessen. Uitbreiding zou het systeem zelfs goedkoper of winstgevend maken. Wat ik nodig heb is 40.000 handtekeningen om mijn voorstel in de Tweede Kamer te krijgen. Ik heb er al 12.000 verzameld."

Teken de petitie op tinyurl.com/st4ti3geld

Meer info: PlasticSoupSurfer.org

 

Update:

Op woensdagavond 5 oktober geeft de Plastic Soup Surfer een presentatie in het Omniversum in Den Haag. Je hoort er het verhaal over zijn geslaagde recordpoging, met een mini-documentaire en de film Giant Whales. Ben jij er ook bij?

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Team Nudge 12 oktober 2016

Een actuele petitie, want het statiegeld op blikjes en kleine flesjes is weer volop in het nieuws!
Recycling Network stelt dat het Plastic Heroes systeem maar bar weinig oplevert: http://nos.nl/artikel/2136078-plastic-heroes-onder-vuur-de-financiele-opbrengst-valt-tegen.html en http://www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4389617/2016/10/05/Impact-Plastic-Heroes-beschamend-klein.dhtml en een kritisch commentaar van BNR: http://www.bnr.nl/opinie/laseur/10311870/plastic-heroes
TROS Radar hield een poll en concludeert dat een grote meerderheid voorstander is van invoering van meer statiegeld: http://radar.avrotros.nl/testpanel/uitslagen/detail/drie-kwart-wil-statiegeld-op-flesjes-en-blikjes/
De minister heeft nu in de Tweede Kamer een onderzoek aangekondigd: http://www.ad.nl/dossier-nieuws/onderzoek-naar-statiegeld-op-kleine-flessen-en-blikjes~a9f0ff84/