Welke slimme thermostaat past bij mij?

Slimme thermostaten hebben flink wat gadget-waarde. Maar dat moet natuurlijk niet de enige reden zijn om een slimme thermostaat te kopen. Onze tip: bedenk wat voor jou echt handig is en wat je op de lange termijn gaat gebruiken. Dit ligt aan je persoonlijke voorkeuren en aan jouw huishouden. Beantwoord de volgende 4 vragen om een goede keuze te maken.


  • Door

    Geert van der Linden

    16 oktober 2016

1. Is mijn ritme regelmatig of chaotisch?

Ziet elke week er bij jou thuis grotendeels hetzelfde uit? Dan heb je veel aan een programmeerbare thermostaat. Veel ‘slimme’ thermostaten helpen je om makkelijk een schema in te stellen. Een zelflerende thermostaat maakt het nog makkelijker, omdat je niet zelf het programma hoeft in te stellen. En die ene keer dat je wat later thuis bent of op vakantie bent? Dan kan je met de hand bijsturen.

Als je een zeer onregelmatig schema hebt, is zelflerend/programmeerbaar niet relevant. Je huis zal dan vaak onnodig verwarmd worden of je komt thuis in een koud huis. Studentenhuizen, starters met vreemde werktijden, mensen die vaak reizen voor werk, vrijgezellen, helaas: jullie onregelmatige schema kan niet worden voorspeld. Gelukkig zijn er ook voor jullie oplossingen. Lees verder!

2. Wil ik actief de controle houden of moet het automatisch werken?

Ben je een van die mensen bij wie een regelmatig verwarmingsschema niet echt past bij jouw situatie? Gelukkig zijn er ook slimme thermostaten met extra functies die je kunnen helpen.

Op afstand te bedienen

Veel thermostaten zijn bijvoorbeeld op afstand in te stellen. Zo kan je de verwarming uitzetten als je dit vergeten bent en kan je alvast de verwarming aanzetten als je onderweg naar huis gaat. En als je je huis verhuurd hebt aan Spanjaarden die denken dat het normaal is om tot 25C te verwarmen, dan kan je ingrijpen op afstand. Vraag jezelf af hoe dit voor jou zou werken. Als je vergeet de verwarming uit te zetten als je de deur uit gaat, hoe groot is de kans dat je op afstand wel opeens herinnert dat je dat vergeten bent? En zie je jezelf voor altijd op afstand de verwarming bedienen, ook als de nieuwigheid ervanaf is?

Bewegingssensor checkt of je thuis bent

De andere optie is een slimme thermostaat die op de achtergrond en zonder jouw ingrijpen je verwarming regelt. Sommige thermostaten (bijvoorbeeld de Nest) hebben een bewegingssensor, die kan zien of er iemand in de kamer is. Zorg er dan wel voor dat de slimme thermostaat ook op een slimme plek hangt, waar je veel langs loopt. Anders denkt hij misschien dat je weg bent terwijl je thuis bent, en zet hij de verwarming uit terwijl in een andere kamer bent.

Geofencing: de thermostaat kent jouw locatie

Wil je zeker weten dat dit niet gebeurt, dan heb je nog thermostaten die werken met geofencing. Deze weten op basis van de locatie van je telefoon of je thuis bent of niet. Superslim! Zo kijkt Tado op basis van de locatie van alle mensen in je huishouden of er iemand thuis is. Voorwaarde is wel dat alle leden van je huishouden een smartphone hebben en meedoen. Is er iemand in je huis zonder de app? Dan kunnen zij altijd nog de thermostaat zelf gebruiken om de temperatuur in te stellen.

3. Wil ik een opvallende thermostaat?

Sommige slimme thermostaten zijn onopvallend, anderen hebben schermen en opvallend design. Zo kan je bij Thermosmart je thermostaat zelf ontwerpen. Wat past bij jou? De Toon heeft bijvoorbeeld een enorm scherm, waar allerlei informatie op te lezen is. In het begin is het enorm spannend om te zien hoeveel stroom je verbruikt (en misschien opwekt), maar wordt dit een dagelijkse routine en heb je hier wat aan op de lange termijn?

4. Kan ik nog veel besparen met een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is zo slim als een luie consument, zegt Milieucentraal. Als je de thermostaat niet slim instelt, dan bespaar je ook niet. Je bespaart het meest met een thermostaat die de verwarming per kamer kan regelen en die de verwarming vanzelf laag zet als je er niet bent. Als je zelf genoeg aandacht besteedt aan het bijregelen van je verwarming heb je ook minder profijt van een slimme thermostaat. Hoeveel je jaarlijks op je stookkosten kunt besparen, hangt af van je huidige stookgedrag. En van het huis waar je in woont. In een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis is natuurlijk veel minder winst te behalen. Dan praat je vermoedelijk over een besparing van minder dan 100 euro per jaar. Maar als je in een oud huis woont én niet op je stookgedrag let, dan kun je naar schatting tot wel 600 euro per jaar besparen.

 

Heb jij nog andere overwegingen gebruikt bij de keuze voor een slimme thermostaat? We lezen het graag in de reacties!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

koen brantjes 19 oktober 2016

In mijn huis heb ik overal vloerverwarming, aangenaam en probleemloos. Alleen: het opwarmen gebeurt daarbij heel traag. Heeft een thermostaat met wisselende verwarmingsperioden hier wel zin? We laten hem nu dag en nacht op de gewenste temperatuur staan en zetten hem alleen laag wanneer we meerdere dagen afwezig zijn.

Geert van der Linden 19 oktober 2016

Ha Koen, bij vloerverwarming moet je zeker rekening houden met de opwarmtijd. Het schijnt beter te zijn om de temperatuur constant te houden. Veel slimme thermostaten zijn zelflerend en houden rekening met bijvoorbeeld weervoorspellingen. Lastig om te zeggen of dat in jouw situatie iets bespaart. Je zou het een jaar kunnen proberen :)